Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Vurderinger og dramascore i Champions Cup

Vi tar med et par spill fra første spilledag i European Champions Cup som spilles i Helsinki denne uken.

Da Studentenes BK slo hjemmelaget Finland i 6.runde var det ganske tydelig at de norske spillerne ofte vurderte bedre enn sine finske motstandere. Her er et eksempel:

Dette er vests kort. Øst er giver og Ø/V i sonen. Makkeren til den finske vest åpnet med 1 spar. Syd hoppet innpå med 3 kløver som viste begge minor. Vest sa 4 spar, men det fikk de ikke spille. Nord sa 5 ruter og det gikk to passer tilbake til vest. Hva ville du meldt nå?

Det er en slags regel som sier noe sånt som "fem-trinnet er for motparten". Det betyr at når de stamper skal man være forsiktig med å melde over dem på fem-trinnet medmindre sjansen for at vi selv har elleve stikk er stor. Det er imidlertid ikke alltid å enkelt å vite. Motpartens stamp i gunstig sone kan være veldig billig, og kanskje har vi soneutgang selv. 

Med dette er det nok feil å melde 5 spar som den finske vest gjorde. Det er alt for stor sjanse for at 5 spar vil gå bet. Muligens oppfattet han østs pass over 5 ruter som kravpass (invitt til å melde videre). Det bør det ikke være i slike meldingsforløp, men hvor grensen er for kravpass er må selvsagt avtales i det enkelte makkerpar. 

Finnen sa altså 5 spar, og hele spillet så slik ut (Helgemo syd, Grude nord):

5 spar ble fiasko, to bet (fire minortapere) - Studentenes BK + 200.

Det ville blitt riktig å følge den nevnte regelen og latt N/S spille 5 ruter. Den kontrakten bør dobles, det er en stamp. I så fall ville det finske laget notert +100 i stedet.

Å åpne med østs kort kan nok ikke kritiseres hvis det er makkerparets stil (tynne åpninger). Ved det andre bordet passet imidlertid Bogø i første hånd, og meldingsforløpet ved det bordet ble slik:

Da Kristoffersen (vest) doblet opplysende ble Bogø sin nesten-åpning bare bedre kort - han vet de har god tilpasning, og han meldte 4 spar direkte. Idet N/S stampet i 5 ruter tok det norske paret "pengene" og doblet. De fikk tak i +300 (spillefører la ned trumfesset og tapte ett stikk til ruter konge) så spillet ga 11 IMP til det norske laget.   

Så et spill som ga noen postnummmer-scorer.

Med slikt vil det selvsagt bli mange forskjellige meldingsforløp og forskjellige scorer rundt omkring i salen. 

I kampen Stud BK-Finland fikk Helgemo (syd) spille 5 hjerter doblet. Der var det kun ett kløverstikk å hente for Ø/V, tolv stikk, Stud BK noterte +750. Ved det andre bordet lot Kristoffersen-Bogø det finske N/S-paret spille 4 hjerter udoblet med tolv stikk, +480. Spillet ga 7 IMP til det norske laget. 

Pluss 750 var på ingen måte "room-top". Ett par til noterte samme score og to lag var i 6 hjerter doblet og noterte +1210.

Det var imidlertid heller ikke topp! 

Som tidligere nevnt var det en nokså trist spilledag for de regjerende mestrene i dette mesterskapet, Bergen Akademiske BK. I dette spillet i siste kamp ble det imidlertid en skikkelig gladscore. 

Berset-Ekren (Ø/V) lot N/S spille 4 hjerter, nokså fredelig, N/S + 480.

Hoftaniska-Andresen var i 6 hjerter. Da den ble doblet kom det en litt fornærmet redobling fra det norske paret. Og joda, lilleslemmen var nedlegg så lenge spar konge satt i saksen, og dermed ble det til notering den uvanlige scoren +1620! Spillet ga 15 IMP til Bergen Ak.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.