Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Vellykket bløff?

Mange mener bløffmeldinger er gøy, og om det var vellykket noe å fortelle i klubben når man kommer hjem fra en turnering. Det er imidlertid sånn at det kan være et tveegget sverd. Her et spill fra en parturnering i helgen hvor nord tenkte at tiden var inne for å bløffe. Det ble i teorien en suksess, men i praksis skapte det en bunn for den kreative spilleren.

                                                                 NORD

Makker på syds plass åpner med gamle, gode svake 2 ruter. Vest passer, og det er nords tur. Pass er vel en opplagt melding sier du?

Ja, pass er "bokbudet" her, men er ikke det litt kjedelig? Nord har kun 4 honnørpoeng, og syd har vist en svak hånd. Det er veldig sannsynlig at Ø/V har utgang i kortene. Nord tenkte at her var tiden inne for å strø litt sand i maskineriet deres, og meldte 2 spar! Syd forklarte til motparten at det viste spar og det var ikke-kravmelding. Nords plan var å plukke ut i 3 kløver hvis han ble doblet, eller kanskje 2NT for å vise "begge minor", dvs. kløverfarge og litt rutertilpasning. Å spille 2 spar udoblet med 5-6 bet utenfor sonen ville trolig gi topp siden Ø/V trolig har utgang i kortene. Og bløffen gjør at det blir vanskelig for Ø/V å finne sparkontrakt hvor de trolig har 9 eller 10 kort tilpasning. 

Øst tenkte litt før han sa 3NT direkte, og det gikk pass rundt. 

Nå hadde egentlig N/S en topp, men ikke lenge...

Syd spilte etter disse meldingene spar ut mot 3NT, Som du ser er det elleve sikre stikk i sparkontrakt. Der tas simpelthen trumfen ut i tre runder så spilles hjerter med avkast for en ruter i fjerde hjerterrunde. N/S får kun to kløverstikk. Det eneste som kan true spilleførers overstikk i 4 spar er kløver konge i utspill, kløver til esset og mer kløver. Skjer det må spillefører gjette riktig å trumfe høyt, så sparhonnør fra øst og spar til finesse. Men det problmet fikk ingen, og alle som spilte sparkontrakt fikk elleve stikk. 

Hva med 3NT som Ø/V var bløffet til å spille?

Det er 5+4+1+0= 10 stikk. Men +430 vil ikke Ø/V bli rike av med +450 over alt ellers. 

Spillefører stakk sparutpilllet med kongen. Nå må det være riktig å ta ruterfinesse med det samme, selv om du vet den ryker. Syd får for ruter konge i andre stikk. Nå man han skifte til kløver for å få tatt de to kløverstikkene og holde kontrakten på ti stikk. Det skjedde ikke, syd stakk med ruter konge og spilte nok en ruter. Da forlangte spillefører elleve stikk (5+4+2+0) og noterte ren topp for +460.

Bløffen var et eksempel på "operasjonen var vellykket, men pasienten døde", for det ble altså ren bunn til N/S i stedet for ren topp om de hadde fått med seg kløverstikkene.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.