Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Vanskelig motspill (for meg i alle fall)

Mandag braker det løs for alvor i Canberra, Australia hvor Summer Nationals spilles over nesten to uker. Da starter hovedturneringen South-West Pacific Teams. Det er en egen, lang lagturnering, men de 8 beste idet den avsluttes går over i et sluttspill (utslagskamper), et eget mesterskap som kalles National Open Teams.

Her er et spill fra helgens parturnering med IMP-beregning hvor det deltar rundt 150 par.

(Giver vest, ingen i sonen)

                                               ØST, MOTSPILLER

   SYD, BLINDEMANN

Du sitter øst og skal spille motspill mot 3NT spilt av nord. Nord har vist åpning og minst femkorts spar da meldingene startet med pass fra makker (vest), 1 spar fra nord, 2 hjerter fra syd og 2 spar fra nord som dog ikke lovte sekskorts farge. Det er hva du vet, og at han ikke har hjertertilpasning. Så du spilte ut umeldt farge, ruter til makkers konge og esset.

Du kan jo håpe makker har K-J i ruter, og ideelt sett K-J minst fjerde. I så fall har spillefører kun en stopper igjen. Men det er godt mulig nord har A-Q-J.

Du sitter og tenker på det videre motspillet idet nord spiller en liten hjerter. Hvordan legger du opp det videre motspillet? Selv la jeg liten hjerter ganske automatisk, men da var det over:

Spillefører hadde egentlig ni stikk fra topp etter utspillet (fire i ruter og fem i kløver), men visste verken at kløveren var gående eller at ruteren satt 3-3. Så han spilte hjerter, og da jeg la liten fikk spillefører ett stikk i den fargen også. Dermed stod utgangen som et segl da kløver til kongen ble spilt i neste stikk, og sjansen jeg hadde fått til å bete i andre stikk var borte.

Jeg må fyke opp med hjerter ess og spille spar. Da tar vi fire sparstikk når makker har den magiske kombinasjonen K-9-x så spar til kongen og nieren tilbake fisker effektivt opp nords beholdning.

Den mest vanlige kontrakten rundt omkring var delkontrakt i ruter. Som du ser av analysen kan det vinnes hele tolv stikk i kløver, men det forutsetter meget god spilleføring etter spar ut hvor syd blir kortet i trumf. Så å sitte imot 3NTmed ni stikk ble selvsagt ikke jeg og makker rike av. 

Hm…sånn går no dagan…

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.