Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Valg av åpningsmelding (1)

Å velge åpningsmelding, typisk 1 i farge eller 1NT handler om å få fortalt kortene best mulig. Ikke sjelden får man kort som ikke er helt perfekte for noen meldinger, det blir vrient å få fortalt akkurat hva man har. Det som bør tenkes på da er NESTE MELDING. Hvordan blir det med gjenmeldingen min etter forskjellige svar? Det er derfor viktig å tenke litt først, planlegge meldingene før du setter i gang.  

La oss si du spiller et vanlig system med sterke grander (15-17). Øst er giver og alle i sonen. Øst passer.

Hva ville du åpnet med etter pass fra øst?

Jeg synes det er en soleklar grandåpning og mange er vel enige i det? Da spillet forekom i en lagturnering åpnet ca. 30% med 1NT, resten sa 1 kløver.

Enkelte kvir seg for å åpne med 1NT med 4-5 hender om ikke de ikke har to gode dobbeltoner. Fordelene med grandåpning er imidlertid flere. Du får fortalt styrken med det samme. Enda viktigere er det kanskje at med noen håndtyper og typisk rundt 15 poeng kan det bli et vanskelig problem i andre melderunde. Hva kan for eksempel syd melde med dette å ha åpnet med 1 kløver og fått svaret 1 spar?

Å si 1NT andre gangen er en klar undermelding. Det viser 12-14 balanserte, og her er det ikke bare 15 poeng, men også to bra farger som gir stikkpotensiale. Makker passer (eller bør passe) ofte på 1NT gjenmelding  med 11 flate poeng idet han tror de har maks rundt 24 balanserte som ikke gir utgang.

Å melde 2 hjerter andre gangen er også feil, det er revers og blir en klar overmelding av kortene med dette.

En tredje mulighet er 2 kløver andre gangen, men det er kanskje det mest ufyselige alternativet. Det bør nesten alltid være med sekskorts farge. Hvis makker passer på 2 kløver for eksempel med en singelton (kan godt være en fornuftig melding med hennes kort) blir det fort en fryktelig kontrakt hvor vi skulle ha spilt 1NT, eller 2 major (etter overføring). Nord kan ikke se for se en hånd som dette etter den starten.

Den beste løsningen er å åpne med 1NT og få det overstått.

Merk at å åpne med litt «skjeve» grander er ikke noe som gjøres for å være «tøff i trynet». Mange gjør det nokså ukritisk med alle slags semibalanserte hender. Det er imidlertid ikke vinnende bridge i seg selv. Det må være en grunn til at man gjør det, og det er som regel at en annen start på meldingsforløpet gjør det håpløst å få vist kortene senere.

Grandåpning med slike kort som dette og lignende kort gjør at vi i alle fall er i nærheten av riktig beskrivelse av kortene. De ekleste hendene med hensynt til gjenmeldingsproblemet er når vi har 4 hjerter og femkorts minor, eller 4 ruter og fem kløver og styrke til en minmums grandåpning. Med fire spar og femkorts minor er det oftere at vi kan få sagt 1 spar andre gangen. 

Slik jeg ser det er flertallet bridgespillere litt for redde for å åpne med 1NT med hender som ikke er helt perfekte grandhender, men det er også en gruppe som gjør det altfor ofte.

Hele spillet der den nevnte syd-hånden forekom får du i neste innlegg litt senere i kveld.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.