Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

VM har startet i Marrakech!

Dette er skrevet etter den aller første kampen i VM i Marrakech, Marokko. I skrivende stund startet andre runde hvor Norge Ladies spiller BBO-overført kamp mot Frankrike.

Dette er en lang turnering. Lagene skal spille 23 kamper over en ukes tid før det er klart hvem som går videre til utslagskampene. Topp-8 er det første målet, det gir rett til å spille kvartfinale. Men selv om absolutt ingenting avgjøres i starten er det grunn til å glede seg over en flott norsk start i åpen klasse der Belgia ble slått kraftig, 18,66 - 1,34 VP.

Damelaget gikk seg dog på en smell mot sterke Polen, og og seniorene tapte også sin første kamp, mot Polen i den klassen også.

Allerede i første spill ble det interessant, og svingspill i flere kamper.

Det var nokså naturlig å havne i 3NT som Ø/V. De som spilte den kontrakten på vests hånd og fikk liten ruter ut fra nord brukte ikke mye tid. De vant for ruter knekt og kunne gå etter overstikkene med hjerter mot bordet. Det ble fra 430 til 490, neste spill liksom.

Men der nord fant spar ut var det ikke så lett. Spillefører rår bare over åtte toppstikk, og sparbeholdningen er ikke god. Men merkelig nok er spar knekt viktig her. Spillefører må lasjere den første sparen, og syd vinner stikket for spar konge. Hvis han spiller spar tilbake går det knekten fra spillefører og damen fra nord. Nå kan spillefører lasjere igjen, og det blir behagelig siden det er nord som er inne. Hvis han spiller mer spar blir det enkelt minst ni stikk da han med hjerter ess ikke har flere spar.

Hva om syd etter å ha vunnet første stikk for spar konge skifter til ruter? Da må spillefører legge knekten (eller tieren) selv om det ser litt skummelt ut å la de være inne siden det er kun en sparstopper. Men hvis spillefører går opp med ruter ess tar forsvaret tre ruterstikk idet de kommer inn på hjerter ess, og sammen med ett sparstikk i starten blir det en bet.

Så vest legger knekten på et eventuelt ruterskift i andre stikk. Nord vinner stikket og kan ikke spille mer ruter, så han går tilbake til spar og må spille damen siden vest har knekten. Men da lasjerer spillefører igjen, og nord har ingen mottrekk. Forsvaret har tre stikk, og de får kun for hjerter ess etterpå, ni stikk til spillefører.

Hvis øst er spillefører i 3NT ser ruterutspill ut til å være drepen. Hvis spillefører legger ruter 10 vinner nord med en honnør og skifter til spar. Spillefører må lasjere, hvis ikke han gjør det får de fire sparstikk i det de kommer inn. Så i andre stikk vinner spar konge stikk, så kommer nok en en ruter fra syd., og da blir det bet i 3NT. Det finnes dog ett mottrekk til dette selv med det gode ruterutspillet uf fra syd. Spillefører må for å vinne kontrakten fyke opp med ruter ess med det samme. Da får forsvaret maks tre ruterstikk siden fargen sitter 4-4, pluss for hjerter ess. Etter den utviklingen kan imidlertid spillefører velge feil og ta en andre ruterfinesse som er rett spilt hvis syd har den andre ruterhonnøren, og hjerter ess er sammen med de to sparstikkene.

Norge OPEN vant 3NT med elleve stikk. Motstanderlaget Panama sitt Ø/V-par gikk bet i 4 hjerter (11 IMP).

Det norske damelaget vant også 3NT med elleve stikk, og lagkameratene som N/S var i en frisk stamp, 4 spar som kostet -300. Så spillet ga 4 IMP til Norge.

I seniorenes kamp ble spillet uavgjort (Ø/V +460).

Det overføres flere kamper fra hver runde på BBO. Dessuten kan du følge med på live update som du finner link til på mesterskapssiden, running scores (øverst). På den siden finner du også link til bulletiner og annen informasjon.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.