Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Tre mesterskap avsluttet på onsdag

Onsdag ble tre nye par kåret som NM-vinnere, i klassene NM Monrad Par, Damer og Veteran.

I Monrad Par spilte 82 par. Tor Eivind Grude-Christian Bakke (Sømna/Bergen AK) vant. Disse kom på pallen:

I dameklassen spilte 37 par og det ble Åse Langeland-Marianne Harding (Stavanger/Farsund) som gikk til topps. Disse tre parene tok medaljene:

I veteranklassen (38 par) gikk gullmedaljene til Harald Nordby-Jan Trollvik (Topbridge, Oslo/Tromsø). Pallen bestod av disse tre:

Samtidig med NM-turneringene pågår det hver dag (og kveld) sideturneringer, Festivalhandikap og Kveldskos. Detaljerte resultater for alle turneringene finner du her. 

Mot slutten av NM Monrad par kom det et spill hvor resultatene varierte veldig. Mye ble kanskje avgjort av hva nord valgte som sin åpningsmelding.

Er dette en sperrehånd, eller det for gode kort til det. Hvis svaret er at dette er for sterke (spillesterke) kort til å sperre med i din stil blir det vel åpning 1 ruter. 

Begge deler kan fungere. Mange vil si at i ugunstig sone må man ha noe sånt for åpning på tre-trinnet 3 ruter, men jeg vedder på at de samme spillerne med så god syvkorts farge også åpner med 3 ruter selv om de mangler kløver konge. Problemet med å åpne med sperremelding med en litt vid "range" av håndtyper gjør det vanskelig for makkeren å vite hvor høyt de skal. Samtidig blir åpning med 1 ruter feil hvis det er motparten som har kortene, de får melde seg på og kommunisere på et lavt trinn. Det er nok slik at begge deler kan være riktig, men begge deler kan også bli feil. De fleste åpnet antagelig med 3 ruter. Uansett var kortene plassering av stor betydning hvor høyt N/S kunne tåle å melde. Slik så hele spillet ut:

Siden ruter konge sitter hos vest er det bøttevis med stikk til N/S. Om spar konge gir stikk blir det tolv enkle både i grand- og ruterkontrakt. Hvis det ikke kommer spar ut (for eksempel hjerter dame) må spillefører etter at han har tatt en vellykket ruterfinesse gjette om han skal ta kløverfinesse, eller spille på spar ess foran for å få tolv stikk. Etter hjerter ut kan det bli tretten stikk siden øst kan skviset i kløver (lengden) og spar. 

Ved noen bord der nord åpnet med 1 ruter var øst med i meldingene. De som var i utgang i grand fikk stort sett tak i tolv stikk, noen tok alle stikkene. Hvis du er i 3NT og får spar ut kan det bli bet i utgang om ruterfinessen går galt, mens det står i 6NT hvis den finessen lykkes!

Å vinne tretten stikk i 3NT (+720) ga +24, og det var vinnerparets resultat på spillet.

Tre par var i 6 ruter og noterte +1370. Det ga +32. Tre par delte toppen N/S for spenstige 6NT med tolv stikk, +1440. De noterte seg for +38.

Fra meldt og vunnet slem for seks N/S-par varierte resultatene via en rekke utganger til fire N/S-par som var i delkontrakt i ruter. Det ga lite, men ville ikke blitt så galt om ruter konge satt bak (og kanskje spar ess bak kongen også...).

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.