Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Tartan Coup?

Leserne blir stadig flinkere til å sende inn tips om turneringer, spill og andre historier fra bridge rundt omkring i landet, og av og til fra utlandet også. Det er velkomment for meg som blogger, og det gir vel også bloggen mer variasjon.

I dag skal du få se et fint spill fra sommerbridgen på Klepp forleden. Jan Magnus Nyborg var spillefører og ble mer og mer fornøyd med utviklingen utover i spillet. Men først litt om en meldekonvensjon som ble brukt.

Spiller du med Tartan 2-åpninger?

Det er 2 hjerter- og 2 sparåpning som viser fem kort i den fargen pluss en minorfarge, styrken er under åpning.

Jeg har ikke sansen for konvensjonen. Men det må innrømmes det kan fungere hvis det finnes tilpasning. For det er ikke alltid lett å melde mot slike åpninger som jo har en sperreeffekt. Men hvis det ikke finnes tilpasning er de som bruker det i fare for å gå på en smell, spesielt om motparten er et kompetent par.

Jeg tror derfor Tartan er best om det spilles i felt hvor nivået ikke er veldig skarpt. Motparten vet kanskje ikke hvordan de skal forsvare seg mot disse to-åpningene, og man slipper oftere unna selv om man egentlig var inne for et slakt.

En annen ulempe er at hvis motparten får kontrakten så vet de mye mer om fordelingen enn om åpneren holdt kjeft. Men for all del, man må jo satse noe og for å få poeng, og alle konvensjoner er pluss og minus, gi og ta.

I dette spillet åpnet syd med 2 hjerter, Tartan. Han har altså vist fem hjerter pluss en minorfarge.

En kan bare tenke seg hvor ille de kunne gått med 2 hjerteråpneren om makkeren hadde hatt singelton hjerter og ikke mer enn tre kløver, samt lite honnørpoeng. Da ville makkerparet ha risikert å spille 2 hjerter på 5-1, eller en rusten kontrakt med 4-3 tilpasning i minorfarge på tretrinnet, doblet hvis motsanderne vet å straffe slikt. Men her gikk det nokså greit for N/S sålangt da Ø/V ikke hadde ressursene som skulle til for å kunne straffe N/S. Etter 2 hjerter gikk det to passer til øst som doblet, vest sa 3 kløver, og øst avsluttet med 3 grand.

Syd valgte å spille ut spar 9. Det rullet opp sparfargen for spillefører (selv om han fortsatt ikke vet at det er 9-8 dobbel). Det gikk spar 9, knekt, dame og honnør. Så inn på bordet på ruter konge og hjerter knekt som nord dekket med damen, øst med kongen og syd vant med esset.

Nå ville beste motspill vært mer hjerter, men syd kunne ikke vite det (øst kunne hatt åtteren). Kanskje var sparutspillet mye bedre enn det var her, tenkte nok han, og han fortsatte med spar 8. Spillefører hadde da fire sparstikk, og det så lyst ut, her kunne det bli veldig mange stikk! Men han visste fortsatt ikke hvilken minorfarge syd satt med.

Fortsettelse ble spar til syveren som nå stod, så kløver til esset og spar konge fra hånda. Syd kastet to hjerter. Nå fulgte kløver til kongen, og da visste spillefører ganske sikkert at syd satt med kløverfarge fra start.

Avslutningen ble lekker. Han spilte ruter konge og ruter til tieren, så to ruterstikk til. I tredje ruterrunde kunne syd kaste en kløver, men idet det fjerde ruterstikket ble tatt så det slik ut:


På ruter ess er syd skviset sønder og sammen!

Han må enten gi opp hjerteren, og kaster han hjerter forsvinner kløver 7 fra vest. Da blir det to hjerterstikk til slutt. Hvis syd velger å holde hjerteren og kaster kløver dame vil spillefører kvitte seg med hjerter 6 og vinner de to siste stikkene med hjerter 10 og kløver 7.

Tartan Coup?

I alle fall ble det tolv stikk og ren topp på Klepp, og topp, eller en score helt oppunder mønet villet det nok vært uansett hvor spillet hadde forekommet.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.