Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Snart klart for festival!

Om vel en uke og ei uke fremover fra det innvaderer norske bridgespillere Lillehammer. Norsk Bridgefestival går av stabelen til tross for covid. På grunn av pandemien blir det smittevernregler og diverse restriksjoner. NBF fikk en vanskelig oppgave for å legge opp det hele og holde seg innefor de gjeldende regler. Men godvilje og et stort ønske om å få til festival for den store norske bridgefamilen var tilstede, og om intet uforutsett skulle skje nå så braker det løs lørdag 31.juli.

Snart fylles spillelokalene på Lillehammer!

Siden det er visse regler som gjør at festivalen ikke blir helt sånn som i vanlige år kom det noe kritikk fra enkelte hold. Det har stilnet. Jeg tror de fleste innser at man skal være veldig glade for at det i det hele tatt blir festival. Mitt inntrykk er at veldige mange gleder seg vilt til å møte gamle og nye bridgevenner på festivalen.

Et av få andre land som i år vil arrangere bridgefestival med "face-to-face" bridge er New Zealand hvor jeg befinner meg. Hvis det fortsetter som nå, med nesten null covid her i landet, blir det NZ-Bridge Congress i september.

Selv skulle jeg som har deltatt i en haug med norske bridgfestivaler (og alltid har stortrivdes) selvsagt ønsket å være tilstede på Lillehammer. For å sitere forfatteren Hans Bjørli (Vise fra Tømmerskogen):

 

Det skjer ikke i år for mitt vedkommende, og jeg var der heller ikke i fjor. Men det skal komme en dag... 

Norske bridgespillere er heldige. I veldig mange andre land kan de ikke, eller tør de ikke satse på slike store arrangement. I Danmark ble årets festival spilt på nettet. Det ble fine turneringer/mesterskap rapporteres det, men å kalle det festival er nesten å dra det litt langt.

Bridgefestival inneholder jo mye mer enn selve turneringene! Det sosiale er i høysetet.

Vinnerlaget fra Quiz'en under fjorårets bridgefestival

All info om det sosiale programmet på årets bridgefestival finner du her.

Og informasjon om turneringene, påmeling og alt annet finner du her.

Det er jo tross alt bridgeturneringene som er årsaken til at hele bridgefamilien samles!

Vi tar med et spill fra fjorårets festival. Det skjedde i NM Monrad lag. 

N/S har 25 HP til sammen, god kløverfarge og skikkelige stoppere i alle fargene. Stikk over alt, liksom. Likevel gikk nesten en tredel av spilleførerne bet i 3NT.

Hvordan gikk det til?

Jeg har ikke forsøkt å innhente informasjon om hva som skjedde der det ble bet i 3NT, men forsøker meg med litt kvalifisert (?) gjetting.

Noen av dem som ikke fikk hjem 3NT spilte den som nord etter at vest hadde vært med i meldingene med hjerterfarge. Øst spilte da ut hjerter ess og fortsatte fargen da han så damen dobbel hos syd. Det var ganske effektivt, for syd har ikke flere inntak til kløverfargen.

Men det er jo bare å gi bort ett stikk i kløver, sier du?

Ja, det er enkelt når man ser alle kortene. Men la oss si spillefører etter å ha vunnet for hjerter dame spiller ruter til nord og tar kløverfinessen. Det kan jo godt være fem kløverstikk her! Og hvis vest tar det stikket er det mer enn nok stikk med fire kløverstikk. Men hva om vest ligger unna i riktig tempo? Med åpne kort spilles da simplethen kløver til esset som feller kongen, ikke sant? Men uten å vite at det sitter slik er det ikke noe å si på at en kløverfinesse tas. Idet den ryker til kongen er syds hånd som en øde ørken, og med kun ett (!) kløverstikk blir det nitrist. ET ping-pong spille mellom Ø/V og nord sine kort ender med minst en bet. 

Noen gikk bet med kløver ut fra øst. Da er hjerter dame i behold, men spillefører vet ikke at det er et inntak til syd, vest kan jo ha hjerter ess.

Kløverfinessen tas i første stikk. Beste motspill nå er faktisk å fortsette med kløver. Det er fire kløverstikk og tre ruterstikk, og selvsagt mulig å få (minst) to stikk i majorfargene. Men hvis spillefører som ikke vet han har et inntaki hjerter til syd senere tar kløverstikkene blir det fryktelig vanskelig å finne tre avkast fra nord på de tre siste kløverrundene. Han skviser seg selv! Mot slutten kan det bli også da bli ping-pong spille mellom motspillerene og nord, sepsielt hvis det spilles spar til knekten.

Kontrakten var 3 NT ved alle bordene unntatt to. Ved de to bordene ble det spilt hjerterkontrakter, en med N/S sine kort, og en med Ø/V sine kort! Det festilgste resultatet noterte Gunnar Nordby-Even Morken seg for da de var i kontrakten 1 hjerter redoblet spilt av syd (!). Den ble vunnet akkurat og ga scoren +520 for kontrakt på ett-trinnet.  

LYKKE TIL BÅDE MED BRIDGEN OG DET SOSIALE PÅ NORSK BRIDGEFESTIVAL 2021!

 

 

   

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.