Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Sløvt?

Hvis man spiller en turnering som går dårlig og det nærmer seg slutten så det ikke er noen mulighet til å komme seg høyt på listen er det fort gjort at man blir sløv og bare slenger på kort. Da gjør av og til selv de beste feil som de ikke ville gjort om de hadde vært i god posisjon i turneringen. Her er et eksempel fra en lagturnering forleden hvor en toppspiller overså en fin variant som ikke oppstår så veldig sjelden.

Giver syd. Alle i sonen.

Du har åpnet med 1 hjerter og havnet i 3NT etter at vest gikk innpå med 2 ruter. Ruter konge kommer i utspill. Du lasjerer både den første og den andre før du må stikke i tredje ruterrunde. Da har du oppdaget at øst hadde dobbel ruter, så vest hadde meldt inn i faresonen med kun femkorts farge. Forteller det deg noe?

Jo, med kun femkorts farge for innmelding på to-trinnet har de fleste gode kort, men det er selvsagt ingen garanti for at han har det, for noen melder jo hele tiden selv uten gode kort. Men det er veldig sannsynlig at vest har spar ess.

Det er bare 0+5+1+2= 8 stikk fra topp. Da spillet forekom spilte syd i fjerde stikk spar 2 uten å tenke seg veldig mye om. Det hadde gått bra om øst satt med spar ess eller vest sovnet av og la liten, men vest stakk opp med spar ess og tok to ruterstikk til -  en bet. Slik så hele spillet ut:

Hvis en tenker på at vest nesten helt sikkert har spar ess bør man se for seg at vest vil komme i trøbbel om han også har kløverholdet, enten QJx, eller firekorts kløverfarge så øst ikke kan hjelpe til med å stoppe fargen. Han får rett og slett for mye å passe på. Spillefører bør derfor vente med å spille spar og kjøre i gang med hjerterfargen. Etter de tre rundene med ruter og de fem hjerterstikkene blir det fem kort igjen, og da ser det slik ut:

Finn en feil?

Joda, vest har seks kort, de andre kun fem. Så vest har fortsatt ikke kastet på den siste hjerteren. Hvis han kaster kløver går den fargen for spillefører, og kaster han spar ess er det selvsagt like enkelt. Så vest må kaste ett av ruterstikkene. Da spilles simpelthen spar. Vest får for esset, men har kun ett ruterstikk å ta. Så det blir bare fire stikk til forsvaret, utgang til bokføring.

Dette er en ikke uvanlig form for skvis som oppstår i grandkontrakter når den som har godspilte stikk har for mye å passe på i de andre fargene. Varianten er lettest å oppdage om den med langfargestikkene har åpnet eller meldt så han er favoritt til å ha nøkkelkort i sidefargene også.

Toppspillere får ofte ros med navns nevnelse i bridgespalter og blogger. Det er ikke så vanlig å "henge dem ut" når de har gjort feil. Men det bør de tåle hvis de også vil ha ros etter bra prestasjoner, noe som skjer oftere. Jeg skal ikke nevne navn denne gangen, men neste gang vedkommende gjør noe dumt må han påregne å bli nevnt med navn. 

Kommentarer

Stakk rullefører over hj dama? Skvisen funker fint, men sluttpos litt annerledes når man har dratt seg hjem på kl konge underveis

Stakk rullefører over hj dama? Skvisen funker fint, men sluttpos litt annerledes når man har dratt seg hjem på kl konge underveis

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.