Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SERIEMESTERSKAPET 2023-2024

I helgen spilles den første helgen i serimesterskapets 1. og 2.divisjon.

Spillingen denne helgen foregår på Scandic Lillehammer, den andre helgen (februar) vil foregå på Sandic Hamar.

På listen over de tolv lagene i 1.divisjon er det stort sett en haug med «usual suspects», mange av de samme navnene som spiller i toppserien år etter år. Noen av dem har hatt en tur ned i 2.divisjon før de har kommet tilbake. Det er et erfarent og jevnt felt i denne sesongens toppserie, og utfallet er umulig å spå.

Opp fra 2.divisjon etter 22/23 sesongen kom VEST AGDER 1 - FUGLESTAD, et rent damelag som består av de samme seks spillerne som utgjorde damelandslaget i Marrakech-VM tidligere i år. Det skal bli interessant å følge dem i toppserien, og de startet bra på fredag med en fin seier over BUSKERUD-SMITH, en av medaljekandidatene. Men som det er hvert år, forskjjellen mellom å være i medaljekamp og nedrykkskamp i toppserien er ikke stor.

Best start ble det for MØRE OG ROMSDAL – KINDSBEKKEN som vant klart i første kamp, men de tapte klart mot vinnerne de to siste sesongene, HORDALAND/ANDRESEN i runde 2. Borsett fra det har M og R spilt godt og leder etter fire kamper.

Alle resultatene fra 1.divisjon finner du her, og fra de tre puljene i 2.divisjon er det resultatlink på NBF sin hjemmeside.

I runde 1 kom et spill hvor det handlet mest om meldingene.

Nord passer som giver, ingen er i sonen, og N/S passer hele meldingsforløpet. Hvordan ville du og din makker meldt?

6 hjerter er en fin slem, men det er vel ikke så lett å melde den? Hvis det starter med 1 ruter – 1hjerter vil øst noen steder si 1 spar, andre steder 2 spar. Det blir i så fall (øst hopper til 2 spar) ikke så soleklart hvor god hjerterstøtte øst er idet han senere viser støtten, og det er heller ikke så klart for vest at øst er så beinsterk.

Enklest melder antagelig Ø/V 6 hjerter om øst velger å åpne med 2 kløver, men har han til det?

De fleste vil si nei. De er såklart en god hånd, men ikke helt god nok til å åpne med kravåpningen. Gjør han likevel det og Ø/V spiller «enkelt», svarer vest 2 hjerter, positivt svar og naturlig melding med minst femkorts farge. Da går det greit videre til 6 hjerter. De fleste bruker krav til fargens styrke også for positivt svar. Dermed blir det ganske enkelt.

Men som sagt, det er vel en 1 ruteråpning dette i standard system?

Da går det 1 ruter – 1 hjerter, og øst melder 1 spar, eller 2 spar alt etter avtaler.

I den BBO overførte kampen hoppet øst til 2 spar etter 1 ruter -1 hjertter, vest sa 3 kløver, øst 3 hjerter, og vest meldte 4 kløver før øst tok kommandoenm, og de fant slemmen.

Hvis det spilles med sterk, kunstig 1 kløver vil det med de fleste variantene av slike system ganske enkelt å finne frem til den fine slemmen 6 hjerter som avhenger av at det ikke blir hjertertaper.

Hvis en ser på hjerterfargen isolert kan den spilles slik at det oppdages knekten fjerde hos syd om han har det (esset, så liten til damen), og det vinnes også med 4-1 hvis trumfknekten er en singelton. I praksis kan imidlertid N/S spille ut kløver og fortsette fargen slik at øst må stjele. Da må det sitte 3-2 eller knekten singel, for å spille damen og eventuelt ta finesse i andre runde er å spille mot oddsen.

På Lillehammer satt det slik at det ikke var noen problemer å vinne 6 hjerter, fortjent nok for slemmelderne vil jeg påstå:

Litt over halvparten av parene i de fire puljene (1. og 2.divisjon) meldte og vant 6 hjerter.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.