Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SAFESPILLING - eller ikke?

Her i Sydney pågår Spring Nationals fortsatt på den den andre uken. Nå er det lagturnering for damer og seniors. Selv spiller jeg i seniors med en australsk dame. Her er et spill fra en den turneringen hvor det er fort gjort å gå i baret. 

Syd åpnet ved mitt bord med 1 hjerter før makker på vests plass hoppet til 3 ruter i gunstig sone - sperr. Nord doblet (take-out), ikke ideelt akkurat med to spar, men om makkeren melder spar ville han vel meldt kløverfargen. Ved vårt bord sa øst pass, og syd valgte å hoppe til 4 hjerter som ble kontrakten.

Hva er dette spør du kanskje nå, de har jo meldt alt for lavt. Dette er en slem, og det kan bli tretten stikk også. Det er dog litt kronglete med overganger, for vest spiller ut ruter (eller øst spiller ut ruter om nord er spillefører). Men i hjerterkontrakt ser det helenkelt ut, syd kan jo spilles inn i kløver.

Vel, det er 4 hjerter som er kontrakten, og ruter konge kommer i utspill fra vest. Øst legger knekten i første stikk. Litt misfornøyd (kanskje) med å ha meldt for lite setter du i gang. Er det noen fare på ferde her?

Ja, det er det. Ved begge bord i vår kamp var 4 hjerter kontrakten. Syd stakk med ruter ess og spilte trumf til esset. Så kløver til kongen, og spilleførerne tenkte nok at her blir det tretten stikk på mindre enn tretten sekunder. Men nei, etter denne starten er det bet i 4 hjerter - altså bet i utgang hvor det så ut som det var en storeslem som var misset!

Det gikk altså ruter konge til esset, hjerter til esset og kløver til kongen. Da stjeler vest, spiller liten ruter til tieren (øst må ha singel knekt eller J-10), nok en kløver til stjeling. Øst kan spille kløver knekt som Lavinthal for spar, og etter å ha fått seg sitt andre trumfstikk spiller vest spar. Da ryker forbindelsen til nords kløver, og det må bli et fjerde stikk til Ø/V for spar konge. Utrolig - en bet!

Er det noen safe måte å spille 4 hjerter på hvis en tenker på at kløveren kan sitte 4-0?

Det går bra å ligge unna med ruter ess i stikk en. Men det er neppe best, og ikke helt safe. Ruteren kan jo sitte 7-1. 

En 100 % spilleplan er å stikke med ruter ess, spille trumf til esset og ruter fra nord. Øst får det stikket og kan spille kløver til stjeling hos vest, men øst har ikke flere hurtig inntak. For idet vest trumfer den første kløveren og spiller spar stikkes med esset, så ruter til trumf og ut med trumfen. Deretter gis bort ett stikk til spar konge, forsvarets tredje stikk. Så utgangen er sikker.

Spørsmålet blir hvor safe man bør spille. At det sitter 4-0 i kløver er en veldig liten sjanse. Å spille så "over"safe koster veldig ofte ett eller flere stikk (minst 1 IMP) hvis de er i samme kontrakt ved det andre bordet. Du skal vente lenge på at en så ekstrem safespilling gir uttelling, men i Sydney på onsdag ville det altså gitt 12 IMP i vår kamp

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.