Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Påskebridge i London

I London er det hvert år en stor bridgefestival i påsken med par- lag- og imp-parturnering. Først var det parturnering, og det så lovende ut halvveis med norsk på første og andreplass. Lasse Aaseng-Thor Erik Hoftaniska ledet, og på andreplass lå Svein Aril Naas Olsen i par med engelske Richard Hillman.

For Lasse og Thor Erik gikk det så tungt en peride og de ramlet nedover på listen, men med en kanonsterk siste sesjon som de vant med 68,67% ble det 5.plass til slutt. Naas Olsen fulgte godt opp med 9.plass i det 74 par store feltet.

Da jeg i går spurte Aaseng om et spill fra den gode perioden i første halvdel av turneringen kom det vanlige selv om de hadde scoret over 60% i en kjempestor turnering: «Kan ikke huske noen gode spill, men her er en kontrakt jeg spilte bort».

Javel.

Spilte bort er kanskje å ta litt hardt i, men du kan jo prøve deg selv som syd i 4 spar med hjerter 3 i utspill til damen fra øst, og syd vinner stikket med honnør.

Spilleplan?

Det er neppe noen hundre prosents vinnervariant her, men en tanke er å få trumfet begge de små hjerterne. I fjerde runde hjerter vil en av de kunne trumfe og vinne det stikket, men det kan jo godt være han må trumfe med trumflengden. I så fall blir det kun en trumftaper siden fargen så er fordelt 2-2. Og skulle det bli to trumftapere på den måten har du ruterfinessen i reserve.

Det ble vel omtrent slik Aaseng tenkte, men slik så hele spillet ut:

I fjerde runde hjerter kunne vest stjele inn med knekten. Og da trumfen etterpå ble toppet ble det ett trumfstikk til begge motspillerne samt en kløver- og en rutertaper – en bet.

Aaseng sa i går kveld: «Når en går bet i slike kontrakter så vet man at den kontrakten burde jeg fått hjem».

Det er flere måter å vinne 4 spar på, men akkurat hva som gir størst vinnersjanse er ikke så lett å beregne. En mulighet er å ta en tidlig ruterfinesse. Går den bra er det enkelt, men da er det også en sjanse for at ruteren kan sitte 3-3 så den fjerde ruteren etterhvert gir avkast for den fjerde hjerteren. I så fall behøves kun en hjerterstjeling og det blir en trumftaper og en taper i hver av minorfargene.

Enda bedre er det kanskje å spille kløver først, i andre stikk? Da kan du få hjelp. Vest som ikke ser syd sine kort kan fyke opp med kløver konge. I så fall kan det stjeles to kløvere på hånden og esset kommer på. Da blir kløver dame godtspilt, det tiende stikket. Det kan imidlertid gå galt om trumfen sitter 4-1, og gjør den det kan 4 spar stå likevel om ruterfargen er medgjørlig.

La oss si du vinner hjerterutspillet og spiller kløver. Vest må legge liten, og øst stikker tieren med esset. Derfra kommer antageligvis trumf. Syd stikker og spiller den andre hjerterhonnøren fulgt av hjerter til stjeling. Så spar til esset og den fjerde hjerteren. Nå trumfer vest med knekten og spiller ruter 10. Leses sitsen korrekt kan det vinnes på en vakker måte selv om spillefører ikke tipper trumfsitsen. Opp med ruter konge, nok en kløverstjeling som tar bort østs siste kløver, så den andre trumfhonnøren. Om vest stjeling hadde vært fra trekorts trumf ville alt vært i orden, men siden øst etter dette har krav på trumfstikk kan han puttes inn på det trumfstikket idet han kun har igjen ruter Q-8 og må spille ruter til spilleførers kombinerte saks, A-7 på hånden mot J-6 på bordet. Men dette blir litt vel artistisk, kanskje?

Selv tror jeg en ruterfinesse i stikk to er en grei start. Da går det bra ved å stjele kun en hjerter og satse på ruteren.

Konlusjon: Spilte bort kontrakten er kanskje ikke helt riktig. Det er vel heller slik at om kontakten hadde blitt vunnet ville det vært grunn til å si bra spilt?

Kommentarer

Det stemmer som LE Stabell sier, hvis øst spiller spar inne på kløver ess kan ikke spillefører spille seg hjem i trumf etter den ene stjelingeb for å stjele siste hjerter, for da blir det ikke trumf igjen hos nord. Korrekt. Og det er også korrekt at det gir gode sjanser å heller prøve knekten idet vest skifter til ruter 10 (finessen kan jo gå). Så ble kanskje "litt surr i referatet". Men det ble tross alt skrevet at det neppe er noen 100% vinnervariant her og at å "spille kløver i stikk 2 er kanskje bedre" osv., og konklusjonen er nok fortsatt at dette er et sånt spill at når en god spiller har gått bet så føler han/hun ganske sterkt at kontrakten burde blitt vunnet.

Her ble det litt surr i referatet. Kløver i stikk 2 ser vel ut som beste start for spillefører, for i noen tilfeller kan du kanskje få for alle trumfene dine på hånden uten å måtte gjette sparen. La oss si at Øst vinner og spiller spar - beste motspill. Du stikker, spiller to ganger hjerter til stjeling i bordet, kløver til spar 5 (du kan jo ikke spille en spar til - da er det ingen trumf igjen på bordet) og den siste hjerteren. Vest trumfer med spar knekt og må spille ruter 10 for ikke å hjelpe deg. Du kan prøve finessen, men når den ryker, spiller du ruter til Kongen, trumfer en kløver med spar 7 og frir deg med den siste ruteren. I praksis kommer vel Vest inn nå, og da kan du forlange resten. Hvis Vest har avblokkert ruteren slik at Øst kommer inn, må du ta finessen med spar 10 til slutt.

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.