Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

PARFINALEN - sett fra langt hold (lørdag)

Mot en spennende avslutning

På Kragerø går det mot en råspennende avslutning av PARFINALEN hvor 48 par kjemper om NT-tittel og medaljer. Før siste sesjon har Nils Kåre Kvangraven-Terje Lie tatt ledelsen vel 50 poeng foran Svein Statle-Espen Torp. Flere andre par ligger nært nok til at de nok vil ha ambisjoner om å gå helt til topps idet finalen avsluttes søndag. Det gjenstår 24 spill, og det er nok til at det godt kan bli endringer på resultatlisten som du etter 117 av 151 spill finner her. 

NM siden med bulletiner og all slags informasjon finner du her.

Pluss 1390, hva er det?

Kjenner du scoren 1390? Ja, den er ikke så uvanlig. Det er meldt og vunnet lilleslem i minor i faresonen med tretten stikk. Men fire par fikk +1390 på en annen måte lørdag. Mye ble avgjort av hva syd fant på.

Har du lyst til å åpne med 3 kløver med dette?

Jeg synes det blir for stramt i faresonen. Makker forventer noe mer, og det kan derfor bli feil hvis makker står på for hardt. Det er dog klart at å smelle til vil ofte skape sving, men hvilken vei? 

Det er et annet poeng med denne hånden som taler mot sperreåpning, god trekorts spar og fine kort i eventuell sparkontrakt hvis makker har lang sparfarge. 

De fleste passet og hørte 1 hjerter fra venstre og 1 spar fra makkeren på nords plass. Øst høynet til 2 hjerter, og det var syd sin tur igjen. Hva ville du meldt nå?

Vi må jo støtte sparen med slikt, og det er vel ikke mer enn akkurat til 2 spar? Å hoppe til 3 spar for eksempel brukes av de fleste som sperrebetont, normalt med firekorts trumf. Å invitere til utgang med et cueraise (3 hjerter) er nok å ta for hardt i.

La oss si du sier 2 spar. Vest hopper direkte til 4 hjerter. Det går to passer tilbake til syd. Melder du noe mer nå?

Hvis du sier 4 spar er det en god sjanse for at det kan bli i hvertfall 8-9 stikk, og i så fall er det en god stamp hvis 4 hjerter står andre veien. Men er det så sikkert? Å ha renons i hjerter er en fin ressurs i eventuell sparkontrakt, men det er et lite faremoment da det kan hende makker har hjerterlengde, og ett eller to hjerterstikk. I så fall er det kanskje bet i 4 hjerter. 

De som var med til 4 spar etter dette meldingsforløpet (som forekom ved det bordet som ble vist på BBO), eller en litt annerledes utvikling traff blinken. Slik så hele spillet ut:

Det var bare ni stikk i hjerterkontrakt Ø/V, men hva gjør vel det når 4 spar steinstår!

Fire par ble doblet i 4 spar og fikk alle stikkene! Tre doblede overstikk ga +1390, uvanlig score i utgangskontrakt. 

Å gå 500 i bet i 5 hjerter doblet ga strø over middels til Ø/V.

Lederparet Kvangraven-Lie noterte +710 som N/S for 4 spar udoblet med tretten stikk, og det ga +9 (av 23 mulige).

SYSTEM OG AVTALER

I dette spillet fikk øst et valg i andre melderunde.

Hva er beste melding av øst nå?

Et alternativ er 3 hjerter. Men er ikke det en liten undermelding?

Øst har 18 poeng, og i denne meldesituasjonen hoppes gjerne til 3 hjerter med 16-17 hvis man har god farge. Hoppet er ikke krav, svarhånden må få lov å passe på 3 hjerter med minimum for sitt 1-over-1 svar. Men er det noe alternativ til 3 hjerter?

Å hoppe til 4 hjerter kan lynfort bli feil, makkeren kan jo godt være renons i hjerter, og selv med singelton hjerter hos vest kan grandkontrakt være bedre. 

Noen hoppet til 3 grand. Det går an å avtale den gjenmeldingen som god sekskorts hjerterfarge og omtrent styrke som her. Andre har den avtalen at det viser gående farge. 

En tredje mulighet er å hoppe til 2 grand. Det viser 18-19, men det vanligste er at det også viser jevn hånd (5332 etter hjerteråpning). Det går dog an å spille slik at det hoppet kan innebære en balansert hånd med sekskorts hjerter. De som bruker check-back (3K) over gjenmeldingen 2 grand kan finne ut om den sjette hjerteren.

Uansett, det er og blir et avtalespørsmål hva som blir beste melding i denne situasjonen som i så mange andre meldeposisjoner.

Slik så hele spillet ut:

Toppkontrakten er 6 grand hvor det er 5+2+2+4 = 13 stikk, dvs. motparten må jo få for hjerter ess.

Den kontrakten kan vel finnes uansett hva øst melder andre gangen så lenge han hopper og viser minst 16 poeng.

I dette tilfellet - parturnering - er det om å gjøre å unngå spartilpasningen! 6 spar står selvsagt det også, men man ønsker jo å få med seg de siste, ekstra 10 poengene for grandkontrakt når det er de samme stikkene som i trumfkontrakt. 

Lederparet satt mot 6 spar med tolv stikk og fikk +2 for det.

Hele ti av 24 Ø/V-par fant frem til toppkontrakten 6 grand. 

To par havnet i hjerterslem hvor det var to tapere. Det ene N/S-paret som var så heldig å sitte mot 6 hjerter doblet slemmen! Det var farlig business, for det ga Ø/V sjanse, og de burde antagelig "rømt" til 6 grand?

Resultatene på dette spillet tyder på at nivået er bra i årets parfinale, men det var også det vanlige, noen få som må ha hatt problemer med Key-Card Blackwood. Kanskje ble det usikkerhet med hensyn til hva som var trumfen idet en av dem spurte med 4 grand, for de havnet i storeslem.

 

 

 

 

 

 

  

   

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.