Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Nordisk: Tøff medaljekamp

Det går mot en knallhard medaljekamp i Nordisk mesterskap som avsluttes i Kristiansand med tre kamper på søndag.

I dameklassen er det superjevnt. Det skiller 1,2 VP mellom ledende Finland og Danmark på 3.plass, og mellom de to nasjonene ligger Sverige som de jo også gjør geografisk.

De to norske damelagene har det ikke fått det til helt som vi håpet. Norge 1 ligger nesten 17 VP bak bronseplassen, og om det skal kunne bli medalje må det avsluttes med tre brakseiere.

For det norske laget i åpen klasse har det heller ikke gått på skinner i dette mesterskapet. Det er nok for mange overraskende at de regjerende europamestrene ligger rundt middels idet mesterskapet går mot slutten. Et ganske stort nederlag mot ledende Danmark ødela mye. Med vel 15 VP opp til Sverige på 3.plass må det en uhyre sterk avslutning til om det skal bli medalje.

Norge Åpen har igjen revansjeoppgjør mot Danmark foruten at vårt lag skal møte Finland og Sverige.

I toppen i Åpen klasse har Danmark en bra ledelse foran Island (13 VP), men det er nok vinnerpoeng å spille om til at det kan bli spennende også i gullkampen.

Det er høyt nivå i Nordisk. Det viser resultatene, selv på vanskelige spill klarer spillerne på nesten alle bord å finne ut av det i majoriteten av spillene. Av og til går det imidlertid galt også for eliten. Vi tar med et eksempel fra kveldskampen mellom Danmark og Sverige på lørdag.

Hvis Danmark vinner Åpen klasse og Sverige ikke er langt bak demtil slutt, tipper jeg svenskene kommer til å huske lenge avslutningen i begge de to innbyrdes oppgjørene, spesielt det siste spillet i den første kampen. Da ledet Sverige før siste spill, men en total mislykket 4-3 majorkontrakt doblet i stedet for 5 i minor med 6-3 tilpasning kollapset, og de gikk 800 i bet. Og det stod utgang i minor som danskene meldte og vant, 16 IMP til Danmark som dermed vant kampen.

I det andre oppgjøret hadde Sverige en veldig god ledelse før det siste spillet, og det begynte å bli nærkontakt med Danmark i sammendraget. Så kom dette:


Her må det ha vært en liten misforståelse i bildet, eller kanskje ikke. At Nord ikke åpnet med en svak 2 åpning, der noen åpnet med 3 spar i de gunstige soneforholdene er overraskende. Konovs 1 kløver var sterk og kunstig, og etter Syds innmelding og makkerens hopp tror jeg ganske sikkert han oppfattet nords hopp til 2 spar som støtte siden nord ikke hadde sagt noen i første melderunde. Det stemmer jo ikke at han kun har lang spar og svake kort? Hoppet er antagelig definert som støtte i hjerter og sparfarge, og det har han jo for så vidt. Konovs 2 grand var naturlig, og Syd som visste om hjertertilpasning presset på med 3 hjerter. Det var nok til at nord stampet over vests 3 grandmelding.

Mot 4 hjerter doblet spilte Askgaard ut trumf, et godt utspill selv om det ikke er så ofte man spiller ut fra knekten tredje i trumf. Her vet han imidlertid at egen side har stor overvekt i HP, og da er trumfutspill tingen. Dette var ingen hyggelig kontrakt å spille, og det endte med fire doblede bet, +800 til Danmark.

Ved det andre bordet spilte øst 3 grand som ikke ser så lett ut å vinne, selv om ruterfargen satt hyggelig 3-3. Hvis den svenske spilleføreren gikk bet ville det bli et nytt «katastrofespill» i siste spill mot Danmark. Men kontrakten ble vunnet, og det ble «kun» 7 IMP til Danmark som knappet inn nyttige IMP i forhold til Sverige som vant kampen med 7 IMP.

I Åpen klasse var det ingen andre enn svensken som vant 3 grand. Ved de andre bordene var det vanligste sparkontrakter N/S med et par bet etter sperreåpning av Nord. På dette spillet i dameklassen ble 3 NT vunnet ved et bord mens tre spilleførere gikk bet. De andre spilte sparkontrakter N/S med bet.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.