Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NORDISK FOR LAG - seks klasser spiller i helgen (korrigert)

RealBridge benyttes i helgen for å spille et (uoffisielt) Nordisk mesterskap i klassene ÅPEN, DAMER, VETERAN, MIX og to klasser for JUNIORER.

Det er seks lag i hver klasse, og de skal spille to 12-spillskamper mot hvert av de andre lagene (dobbel serie). 

Norge stiller med to lag i MIX og i juniorklassene.

Vi tar det hyggeligste først. I VETERANKLASSEN leder Norge, og i begge JUNIORKLASSENE (U-16 med et par U21 lag i tillegg, og U26) ligger Norge i toppen. Det ene norske laget i MIX-klassen ligger på 3.plass etter første dag.

Det ble imidlertid en ganske tøff start for Norge både i ÅPEN og DAMER. Med noe under middels ligger begge de lagene nokså nært bunnen av tabellen, men det er ikke mange VP til de foran, bortsett fra Sverige som har tatt en stor ledelse i begge de klassene. Det er bare halvspilt så Norge bør kunne spille seg oppover tabellen i de klassene.

Alle resultatene fra Nordisk finner du her hvor det også er informasjon (lenke) hvis du vil se på kampene. Det starter kl. 10, og overføringene starter såvidt jeg vet en halvtime senere (av sikkerhetshensyn).

Alle de forskjellige lagenes deltakerne samt parenes systemkort ifinner du her. 

Brutale seniorer

Fra seniorlagets kamp mot Finland tar vi med et par spill hvor de ikke var særlig morsomt å møte Sverre Johnsen-Åsmund Stokkeland. 

Kan du gjette hva kontrakten ble her?

Det er nokså naturlig at vest havner i hjerterkontrakt etter han åpner med 1 hjerter og melder langfargen sin en gang til. Det er hvis ikke syd melder inn for eksempel 2 ruter (eller 2NT - begge minor) etter 1 hjerter-pass-1NT (en normal start), da kan Ø/V slippe unna. Stokkeland (syd) doblet da øst svarte 1NT, og da gikk hele meldingsforløpet slik:

Dette ble ingen hyggelig opplevelse for den finske vest. Han skrapte sammen fem stikk, tre doblede i faresonen, +800 til Norge. Ved det andre bordet fikk det norske Ø/V paret spille 2 hjerter udoblet med -400, 9 IMP til Norge. Det var hjerterkontrakter ved fem av de seks bordene, men kun ett sted i tillegg til der Norge satt N/S ble kontrakten doblet (også 800). Færøyenes syd meldte inn 2 ruter over 1NT, og konkurrerte med 3 kløver i neste runde. Der ble det +200 til Ø/V i en slitsom 3 ruterkontrakt for syd. 

Allerede i neste spill kom Finlands Ø/V i trøbbel igjen mot Johnsen-Stokkeland:

Hva tror du kontrakten ble her?

Det avhenger endel av åpningsstil her.

Hvis nord passer i åpning vil øst ved mange bord åpne med 1NT. Da spørs det om syd melder, hvis ikke vil vest overføre til hjerter. Det skjedde der Norge satt Ø/V, og Lars Eide (øst) fikk spille 2 hjerter udoblet. Han slapp unna med to bet etter et ikke alt for skarpt motspill, Finland N/S +100.

Johnsen-Stokkeland spiller med et sterk-kløversystem som tillater ganske aggressive andre åpningsmeldinger med maks 15 poeng. Da Johnsen åpnet med nords kort, og øst meldte inn 1NT var det finske paret i stortrøbbel igjen.

Dette handler om å ha avtalene i orden, hva er straffedobling og hva er opplysende ("take-out"). Det norske paret hadde ingen problemer. Meldingene gikk slik:

Igjen ble kontrakten 2 hjerter doblet. Denne gang utenfor sonen, men nå ble det fire doblede, og +800 til Norge i to spill på rad, begge ganger i 2 hjerter - en sjeldenhet!

Spillet ga 12 IMP til Norge, 21 IMP på de to spillene som altså var delkontrakter! Finland spilte ellers ganske bra i kampen, og Norge vant til slutt med 5 IMP.

Mye stang ut

For Norge ÅPEN og Norge DAMER ble det en del stang ut på lørdag. Her er et spill som kanskje ser ut som et bortspill, men det er nok ikke så enkelt ved bordet som når en ser alle kortene.

Du er i 3NT som øst etter 1NT-3NT. Syd spiller ut hjerter 3 som invitt (lite kort lover som regel en honnør). 

Hvordan spiller du?

Spillefører la damen som vant første stikk. Så kløver 9 mot øst, og nord kommer på med kongen. Inne på kløver ess ble liten ruter spilt, og damen vant det stikket. Nok en kløver ble spilt til liten fra nord og finesse med tieren, men syd stakk med knekten. Derfra kom liten hjerter til østs ess. Hva nå?

Det er fire toppstikk i majorfargene, tre stikk i kløver og du har allerede fått ett stikk i ruter = 8 stikk fra topp så langt. Det er to muligheter for å godspille det niende. En er å presse ut ruter ess som går bra om hjerteren sitter 4-4, for da har de kun to hjerterstikk, ruter ess og det kløverstikket de allerede har fått. Men det går galt om hjerteren sitter 5-3. En annen mulighet er å ta sparfinesse, men den kan tas begge veier. 

Hvis hjerterutspillet (hjerter 3) var fjerde høyeste og han spiller for eksempel hjerter 4 neste gang (og/eller nord kanskje legger på toeren i et av de stikkene) bør det være greit å satse på at hjerter sitter 4-4 og følgelig godspille det niende i ruter. Også om de spiller med fordelingutspill kan det være mye som taler for at utspilleren satt med fire kort i fargen hvis han for eksempel startet med et litt høyere kort og spiller hjerter 3 neste gang. Men du har ingen garanti, det er love "å lyve" i utspill også! 

Ganske ofte får spillefører bra peiling på sitsen i utspillsfargen og bør kunne velge riktig i slike spill, og det er generelt en grei strategi å ganske ofte stole på utspillene deres. Men ikke alltid... 

Slik så hele spillet ut:

Da den norske øst i det kritiske øyeblikket (N/S sin hjerter var godspilt) satset på sparfinessen og tok den feil vei slik det satt ble det en bet mens det enkelt ville blitt hjemgang ved å spille ruter. Kontrakten ble vunnet ved det andre bordet, 13 IMP ut i kampen mot Island som likevel ble vunnet med 6 IMP. 

Vi får håpe de norske lagene som ligger godt an følger opp på søndag, og at det blir litt mer stang inn for de lagene som slet litt mer på lørdag. 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.