Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NM MIXLAG - Eides språksjov til topps

Vinnere i NM Mixlag ble EIDES SPRÅKSJOV med Harald Eide, Stine Holmøy, Atle Sæterdal og Maja Rom Anjer.

Sølvmedaljer gikk til ABISCO med Kåre Bogø, Anne Birgitte Fossum, Bodil Nyheim Øigarden og Steffen Fredrik Simonsen, mens l KULTUR med Tom Høiland, Ranja Sivertsvik, Haldor Sunde og Tina Ovenstad, kapret bronsemedaljene.

Det deltok 50 lag, og hele resultatlisten finner du her.

Etter en sesjon i NM Monrad Par leder Kåre Bogø og Allan Livgård. Det mesterskapet avsluttes onsdag.

Medaljegrossistene i familien Helness (lag UTUR) var kanskje den største favoritten i mixlag, men det manglet litt på å vinne medalje denne gangen. Formen når det gjelder slemmer har imidlertid vært god. Her meldte Gunn og Fredrik Helness enkelt og logisk.

Nords 2 NT i andre melderunde er tvetydig, enten 12-14 eller 18-19, en variant som kan brukes når 2-over-1 svar er utgangskrav. Det gjør det lettere for svarer siden det blir mer rom til å melde nøyaktig. Idet syd viste sparstøtten kom et par kontrollmeldinger før nord spurte etter nøkkelkort. Så kom 5NT som bekrefter at alle nøkkelkortene er på plass, og storeslem er mulig. Normalt vil makkeren si fra om en konge over 5NT, men med mye ekstra og/eller stikkpotensiale som makkeren ikke kan se kan svareren gå rett i storeslem, som her. Gunn foreslo 7 hjerter som kunne vært en bedre kontrakt enn 7 spar om nord hadde hatt kun A-Q tynt femte (i så fall avhengig av 3-2 sits i spar). Fredrik korrigerte til 7 spar.

Syd vet altså at nord har A-Q i spar, ruteress og kløver ess, og da kan hun telle tretten stikk. Å ha kløver konge er ikke nødvendig, det kan telles 5+5+2+1= 13 stikk. Det står i 7NT også, men da må det sett fra syds synspunkt være fem hjerterstikk, noe som ikke er 100% sikkert om nord har to små hjerter. I sparkontrakt kan en kløverstjeling gi det trettende selv om det kun er fire hjerterstikk.

Spillet forekom i kampen mot lederlaget etter første dag, Nicolais fanclub. De ramlet til 6.plass til slutt, blant annet pga. et stort tap i kampen mot UTUR.

Ved det andre bordet oppvurderte nord til 20-21 NT, ikke urimelig med 19 og god femkorts farge. Pussig nok ble det vanskeligere å finne storeslem etter 2NT i åpning enn etter 1 spar. De endte i 6NT, så spillet kostet 12 IMP.

Litt over halvparten av lagene meldte og vant storeslem, hele 18 av dem 7NT! Resten var i lilleslem unntatt to par som var i overkant forsiktige og stoppet i utgang. I vinnerlagets kamp ble 6NT med tretten stikk uavgjort spill.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.