Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

NICOLAI - tidenes yngste parfinalist (?)

Da NBF Troms og Ofoten arrangerte KM for par og kvalifisering for NM for par – Parfinalen – var det Nicolai Heiberg Evenstad og hans far Stian Evenstad fra Sørreisa BK som gikk til topps. Nicolai er 13 år!

Pappa Stian forteller at han er veldig stolt. Han har selv spilte mange finaler, men innrømmer at dette nok er det største.

«Det må innrømmes det kom en liten tåre i øyekroken etterpå», forteller en stolt pappa.

Å komme seg til parfinalen har i alle år vært noe av det alle bridgespillere drømmer om. Å klare det i ung alder er ikke mange forunt, og mange bra bridgespillere går gjennom et helt bridgeliv uten å klare det.

Nicolai har allerede i noen år nå vært med i det fine juniormiljøet i Norge. Triumfen i helgen er nok et eksempel på den fine utviklingen det er i norsk bridge når det gjelder unge spillere. Det er på alle nivå, med veldig god jobbing av juniorklubber osv., og vi ser også stadig flere tilfeller av at noen av de yngre gjør det skarpt på høyt nivå. Vi har også sett at Tor Evind Grude og Christian Bakke har befestet en plass i internasjonal topp bridge. Bakke var foressten selv en av de yngste parfinalister i Norge da han debutert i parfinalen som 15-åring. Geir Helgemo var også veldig ung da han første gangen var med i NM for par. Espen Lindqvist og andre var heller ikke særlig gamle. Såvidt jeg har fått med meg ble det sagt at Ivar Syvertsen fra Hedemark var tidenes yngste parfinalist da han deltok i 1989 som 14-åring.

Nicolai (13) klar for parfinalen!

Nicolai som altså kun er 13 år er likevel trolig den aller yngste som har kvalifisert seg, men jeg har ikke fått bekreftet det 100% (skulle noen ha annen informasjon vil jeg med glede publisere det).

Førsteplassen i KM var foran en rekke svært erfarne ringrever. Pappa Stian forteller at om det ikke var så mange spektakulære spill i KM var det mye solid bridge. Vi tar med et par eksempler på god bridge av unge Nicolai.

I dette første spillet handlet det om å spille med oddsen, og det var også et godt parturneringspoeng. Syd har en marginal åpning med 11 poeng. Det er litt et stilspørsmål. Jeg har imidlertid sansen for at Nicolai åpnet. Det er fine honnører som er i fargene hans. Dessuten har han «bossfargen», spar.

Etter at det startet med 1 kløver fra Nicolai (syd) og 1 hjerter fra nord som viste 4+ spar (kløverføringer) ble til slutt kontrakten 4 spar spilt av 13-åringen. Han fikk hjerter dame ut fulgt av to runder hjerter til, den siste trumfet av syd. Etter å ha tatt ut trumfen (satt 3-2) og tatt en vellykket ruterfinesse underveis var det ti sikre stikk. Det kokte ned til at han måtte velge mellom å ta kløverfinesse for overstikket, eller sikre utgangen og legge seg på ti stikk. Det er nemlig en fare forbundet med å ta kløverfinessen mot slutten, for syd har jo blitt fri for trumf. Ryker finessen blir det bet, for han blir låst inne hos nord og får ikke for kløver ess.

I lagkamp ville det vært for farlig å satse på elleve, men i parturnering må man av og til satse på det man tror på! Og det er med oddsen at øst har kløver dame. Mot slutten visste nemlig Nicolai at øst måtte ha kløverlengden (vest hadde vist fem ruter), det var omtrent helt sikkert at han hadde femkort. Da er det klart med oddsen at han med fem kort i fargen har et bestemt kort (her: kløver dame) i stedet for han med bare to kort.

Og slik satt det:

Nicolai tok kløverfinessen og noterte +650 for elleve stikk. Det ga 60%, mens å legge seg på ti stikk ville gitt 25%. Det er slik man vinner parturneringer!

I det neste spillet handlet det mye om kortvurdering. Åpnerens andre melding kan diskuteres. Nicolai satt med:

Med dette åpnet de aller fleste på vests pass med 11 poang. Nicolai sa 1 kløver og hørte 1 ruter som viste 4+ hjerter fra Stian. Hva ville du meldt nå?

Mange sa 2 hjerter, åpneren har jo kun 11 poeng. Men er denne hånden verd så lite når han vet makkeren har minst firekorts hjerterfarge?

Spesielt om det er lagkamp bør åpneren være optimistisk med disse kortene som i denne konteksten har steget mye i verdi, kanskje til rundt 15 poeng. I parturnering er det litt tøft å si noe mer enn 2 hjerter, men Nicolai var optimistisk. Det har mye for seg spesielt siden han og faren har på repertoaret såkalt mini-splinter, dvs. hopp til 3 ruter for å vise en hånd verd 3 hjerter med singelton ruter. De kan fortsatt stoppe i 3 hjerter. Slik minisplinter er en veldig beskrivende melding som gir svareren gode muligheter til å vurdere godt både om det er på utgang- og slemnivå.

Over Nicolai sin 3 ruter - minisplinter - sa Stian (øst) 4 ruter som var gjentatt overføring. Nicolai avsluttet med 4 hjerter.

Dette ble en hardmeldt utgang. Nord spilte ut en sparhonnør. Om nord skifter til ruter må vest stjele og spille spar før han tar ut trumfen. Da har han kontroll og taper kun to sparstikk og ett i trumf siden trumfen er fordelt 3-2.

Nicolai hadde ingen problemer med å vinne denne utgangen med 20 HP til sammen og kun 4-4 tilpasning. Og +620 ga ren topp på veien mot KM-tittel og plass i parfinalen.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.