Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Mens vi venter på svenske-landskamp og bridge-EM

Søndag er det fotball-landskamp mot Sverige igjen, klassikeren, og det største prestisjeoppgjøret Norge kan spille. Men søndag starter også nasjons-EM i bridge. Vi presenterte de norske EM-lagene i forrige innlegg her i bloggen. Nå er det bare å knekke til, og vi ønsker alle de fire norske lagene lykke til. 

Mens vi venter på dette passer det å ta med et spill fra forrige gang de euorpeiske landslagene møttes, i august i fjor hvor det ble spilt kvalifisering til årets VM. Det foregikk på Realbridge (online), nå blir det "ordentlig" EM face-to-face. Det skal foregå på Madeira. 

Selv er jeg såpass tilårskommen at det med svenskelandskamp sitter i ryggmargen. Da jeg voks opp var det enda mer prestisjetungt enn nå, både når det gjeldert fotball, friidrett og andre idretter. "Det er det samme hvordan det går ellers, bare vi slår svenskene" var en vanlig oppfatning. 

I fjorårets VM-kvalik spilte det unge, fremgangsrike brødreparet (tvillinger) Ola og Mikael Rimstedt. De har kommet som en virvelvind inn i verdenseliten og har bl.a. vunnet VM for par. Forleden var de på Lillehammer og spilte med gode resultater. De kom på 3.plass i Sveaas-turneringen, og de var på vinnerlaget i World Bridge Tour Master som ble spilte i uken etterpå. (lag Gillis). I dette spillet fra fjorårets EM-kvalik fant de imidlertid ikke ut av det, men om man skal være litt rettferdig var det ikke så lett, mye lettere for dem som så på og kunne se alle kortene. 

 

Rimstedt brothers - fortsatt unge menn, men allerede et makkerpar i verdensklasse

VEST, MOTSPILLER

                                              SYD,

                               BLINDEMANN

Ola Rimstedt satt vest og passet i åpning. Tor Helness (nord) åpnet med 1NT (15-17), og etter pass fra øst sa Geir Helgemo 3NT direkte med sin ni-poenger og noen ekstra tiere. Mikael Rimstedt (øst) spilte ut spar 5 til damen hos syd og vests konge. Hva nå?

Det virker opplagt å spille spar tilbake. Makker kan jo ha knekten og få godspilt sparfargen, og siden vest har så lite HP selv har ganske sannsynlig makkeren et inntak.

Helness vant med spar ess og spilte kløver til kongen på hånden og østs ess. Derfra kom en spar til, men nå fikk svenskene en kaldusj da Helness la opp kortene og forlangte elleve stikk i et spill hvor Ø/V kunne tatt tre bet slik det gikk!

Helness hadde en litt uvanlig hånd for sin grandåpning. Det kunne ikke Ø/V vite.

Idet vest var inne på spar konge kunne han skiftet til hjerter og de tar fem hjerterstikk siden syds damme og nords tier blir effektivt smadret med esset fulgt av knekten. I tillegg har de kløver ess, tre bet. Men det er altså et motspill med åpne kort.

Da Helness kom seg gjennom den første trusselen (hjerterskift i stikk 2) var det ikke over fortsatt, for han hadde kun to sparstikk og seks ruterstikk, totalt åtte. Nå var det viktig å ikke avsløre noe om ruterfargen, for gjør han det finner de motspillet idet de kommer inn. Helness må jo innom kløver ess for å komme til nok stikk, så derfor spilte han kløver med en gang, i stikk tre. Det fungerte da øst heller ikke ante hvordan det så ut. Hjerter ess kunne godt være inntaket han behøvde til godspilte sparstikk om nord har en annen, helt vanlig balansert hånd. 

Er du enig med Helness sin grandåpning?

Det er jeg.

Ikke fordi det fikk en så glimrende effekt her, at forsvaret ikke ante noe om nords hånd, men fordi det gjør det enklere med grandåpning med slikt oftere enn det går galt. Å få sagt fra om styrken er alltid greit, og her er det en hånd hvor det ikke er så godt å si hva man skal melde andre gangen om det åpnes med 1 ruter og en får et 1-over-1 svar. Hvis det meldes 2 ruter andre gangen er det en undermelding, mens 3 ruter er en overmelding og samtidig fører til at man må spille på tre-trinnet i stedet for ett-trinnet (1NT) om makkeren er svak og passer. Dette er nok litt et stilspørsmål, og stilspørsmål avgjorde utfallet ved det andre bordet og.

Der gikk meldingene med Terje Aa vest og Allan Livård som øst:

Et helt annet meldingsforløp!

Merk Terje (vest) sin tøffe 2 ruteråpning som viste svake kort og en majorfarge.

Slik det nå gikk var det ganske naturlig for N/S å havne i 3NT spilt av syd, og Fredin meldte det etter makkerens innmelding på tre-trinnet. Terje spilte ut hjerter til Allan sitt ess, og knekten tilbake rullet opp fargen for fem stikk. I tillegg tok de for kløver ess, to bet. Spillet ga 11 IMP til Norge. 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.