Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Mens vi venter på festivalstart

Fredag beynner det å fylles opp med bridgespillere på Scandic Hotel Lillehammer hvor NORSK BRIDGEFESTIVAL 2022 skal foregå. 

Alt du trenger å vite om festivalen på forhånd, og underveis med resultater osv. finner du her. 

BORTSPILL (?)

Selv skal jeg spille under en bridge "Congress" i Australia i neste uke, men det skal nok bli tid til rapporter her i bloggen fra den norske festivalen likevel. Mens vi venter på festivalstart tar jeg med et spennende spill fra en lagturnering i helgen. 

 

Uten at motparten har meldt har du havnet i den gode lilleslemmen 6 ruter. Det er vel egentlig ikke mye å si på å melde storeslem her, men da må det ikke sitte alt for skjevt. Hvordan spiller du 6 ruter etter liten hjerter i utspill? Hva om utspillet er kløver 3?

En mulighet er å trumfe en spar. Men å gjøre det ser ut til å være for overstikket, for her er det nomalt tolv enkle stikk. Og om for eksempel syd kan trumfe over den sparen du trumfer med fireren, eller de kan trumfe i andre sparrunde, er det litt farlig. Så å starte med å ta ut trumfen ser greit ut, det kan da ikke gå galt i lilleslem?

Idet du spiller store trumf kommer en overraskelse, syd hadde singel ruter fra start, så nord med tieren femte har krav på trumfstikk. Da er det plutselig bare 2+3+5+1=11 sikre stikk, men selvsagt flere sjanser for det tolvte. Men du innser at det var kanskje ikke så enkelt likevel...

Som du snart skal få se er det flere måte å vinne tolv stikk på slik det sitter, men uten å vite sitsen er det ikke så lett. Det blir imidlertid noen skvisposisjoner, og noen muligheter for å telle opp fordelingen alt etter hvilken rekkefølge kortene spilles.  

La oss si du tar de fire store trumfene og gir bort til nords femte ruter (det gjorde han mot meg). Underveis på alle trumfene har syd kastet flere kløvere, og det så ut som han la styrkekast selv om du kanskje ikke kan stole helt på det, og han kastet også en hjerter. Du vet at ingen kaster unna hjerter fra firekorts farge med den hjerteren hos blindemann, og vest har vist esset.

Nord kommer inn i femte ruterunde og spiller kløver. Hvis du stoler på syds styrkekast i kløver går du opp med esset, og kanskje prøves hjerteren - men da viser de seg at nord hadde fem hjerter fra start, altså 5-5 i de røde fargene. Nå er det pluteselig 100% safe slik det satt, hvis du har fulgt godt med og ser hva du kan gjøre før du eventuelt tar sparfinesse for det tolvte stikket. For slik satt det da spillet forekom søndag:

Det er lett å toppe ut spar dame når man ser alle fire hendene. En av New Zealands mest profilerte spillere så selvsagt bare Ø/V sine kort, og han gikk seg bort mot slutten da han tok spar ess fulgt av finesse - en bet.

Poenget han selv så, men for sent, et godt poeng han selv nevnte like etter spillet er at han kunne fått full telling.

Idet han var inne på kløver ess tok han K-Q i hjerter og oppdaget at nord hadde startet med 5-5 i rødfargene. Og nord har så langt vist en kløver. Hvis han har to kløvere har han singel spar. Spillefører har igjen en trumf, og han kan trumfe en kløver. Da finner han ut at nord hadde bare en kløver, følgelig to spar. Men han behøver jo ikke ha damen!

Likevel blir det 100%, for syd måtte på hjerterne kaste seg ned på to spar for å holde kløveren, hvis ikke ville en kløverstjeling tatt ut kongen. Følgelig VET spillefører om han tar den kløverstjelingen at sparen sitter 2-2 på slutten! Og da er det vel ikke så lurt å ta finessen i andre sparrunde?

Ved det andre bordet spilte Ø/V 6NT, og spillefører var der etter denne skvis/show-up posisjonen (men i grand kunne han ikke trumfe en kløver), men han gikk seg en bet der også, uavgjort spill.

Ingen Ø/V-par meldte storeslem. Om mine lagkamerater hadde gjort det ville jeg syntes det var greit nok å tape spillet, for storeslem er som sagt egentlig bra med dette, om en ikke ser N/S sine kort.

Nesten halvparten av Ø/V-parene vant slem, omtrent like mange gikk bet i 6 ruter eller 6 grand, og noen få par spilte utgang.  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.