Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MIX NM: Rasmussen-Bjørlo fører, men fotsatt åpent!

I NM for mixpar har de spilt 60 av 90 spill, og mesterskapet avsluttes søndag. Arild Rasmussen og Hilde Bjørlo har tatt ledelsen med nesten 100 poeng, men med +63 eller -63 som mulig score på ett spill er det selvsagt fortsatt muligheter for mange andre. Resultater og spillstensiler finner du her.

Dette er jo en parturnering, så alle spill teller likt. Likevel ser man gjerne mest på de store spillene. Tidlig i sesjonen kom et spill som stilte krav til både makkerparenes system og deres vurderinger.

N/S har en helt glimrende storeslem i kløver. Det må tas to sparstjelinger hos nord fordi ruteren sitter 5-1. Da vinnes 1+2+4+6 (inkludert to stjelinger hos nord) = 13 stikk.

Det er ikke alltid enkelt å melde slem med 4-4 tilpasning i minorfarge, og spesielt vanskelig å finne slike silke storeslemmer som dette.

Det eneste paret som fant frem til 7 kløver var mor og sønn Gunn og Fredrik Helness. Et kanonspill og ren topp, men et av favorittparenei turneringen sliter likevel i turneringen så langt. Men her var de gode.

Meldingene starter normalt slik:

Nord            Syd

1R               1H

2C                ?


Nå bør syd etablere ett utgangskrav så hun kan undersøke slemmuligheter etterpå. Det gjøres ved hjelp av fjerde farge (kunstig) krav, her 2 spar. Nord melder da 3 hjerter og har vist omtrent hele hånden sin hva angår fordeling i alle fall. Videre er det litt avhengig av avtaler.

Nord                    Syd

1R                        1H

2C                        2S

3H                         ?

Over 3 hjerter kan jo hjerter være trumf noen ganger om syd har en annen hånd, men den som melder fjerde farge bør ha en mulighet til å støtte hvilken som helst av fargene åpneren har vist, og også sleminvitere om støtten i hjerter gjør at den fargen er bra som trumf.

Følgelig er 4 kløver og 4 ruter naturlige meldinger her, sleminvitt.

Om syd har flere hjerter og vil gå videre med den fargen som trumf må hun melde 3 spar over 3 hjerter, og/eller kanskje 4NT kan være definert som Key-Card med hjerter som trumf. Hvis syd i denne sekvensen sier 4 kløver og det fastsetter trumfen (over 3 hjerter), og paret er på bølgelende er de på god vei til riktig kontrakt. 

Mange fant ut av det med kløverkontrakt, men stoppet i lilleslem. Pluss 2140 for 7 kløver med tretten var det som sagt kun ett par som noterte.

Hva er det maksimale som kan oppnås i dette spillet? 

Jeg advarer ofte mot såkalte double dummy analyser utført av computerprogran, selv om de er korrekte. GIB og lignende analyser viser hva som kan oppnås med helt åpne kort, ikke nødvendigvis med riktig spill, eller spill (med oddsen) og meldinger som vil gi best resultat i det lange løp. Dette har ofte ikke så mye verdi når det er snakk om praktisk bridge. Likevel ser vi på disse tallene som ofte presenteres finnes på spillstensiler og resultatsidene...

 

Par på spillet (det maksimale som kan oppnås er +2000 til N/S, noe de kan få om Ø/V stamper i 7 spar som selvsagt dobles. Å oppnå parscore, det optimale, som er at Ø/V går 2000 i bet (ingen hadde det), ville imidlertid gitt nest bunn for Ø/V i mix-NM.

Nest topp gikk til ett par som var i 6NT med tolv stikk, +1470. Den kontrakten ser vanskelig ut med spar ut siden ruter sitter 5-1. Det er bare elleve sikre stikk, men det oppstår en slags avansert dobbelsqueeze som gjør at det fortsatt blir tolv stikk om det spilles korrekt. 

To par spilte den spennnende slemmen 6 hjerter som ble vunnet, og belønningen var hele +58.

De som var i 6 kløver med tretten (+1390) noterte +43!

Noen par var i 6 kløver, men slurvet (tok ikke to sparstjelinger) og fikk kun tolv stikk, +1370 som likevel ga +25.  

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.