Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

MESTERTREFF MANDAG

Denne uken er det fire dager med mestertreff i klubber over hele landet.  Alle som spiller samme dag spiller de samme spillene, og turneringene scores i kjempestore puljer.

Mandag deltok 238 par!

Mandages vinnere ble Birger Pedersen - Arne Johnny Lyngholm, Kopervik BK med 69,24%. På andreplass kom Anders Dræge - Evind Thorvaldsen, Bergen Akademiske BK (68,76%) og nr. 3 ble Arne Håkon Laberg - Håkon Kleiven, Årdal BK (67,61)

NBF har sendt ut skriv med analyser laget av undertegnede i samarbeid med Harald Skjæran. Der er det ingen fasit, men forslag til hvordan meldinger og spill kan løses, og forklaring på hvorfor det kan gå galt osv. selv om man gjør relativt fornuftige ting. 

En gjennomgang av resultatene fra mandag viser at mye av dem som er foreslått i dette skrivet trolig skjedde. Mange vil nok kjenne seg igjen i den del spill hvis de studerer dem og leser analysene. Men i så store felt skjer det alltid veldig mye forskjellig. Og det var et spill hvor det neppe skjedde mange steder sånn som jeg "gjettet" det kunne skje.

Forslaget til mulig meldingsforløp var dette:

2NT var overføring til ruter.

Slik gikk neppe meldingene mange steder hvis det i det hele tatt forekom. Det er mest fordi det i analysen ble "glemt" at nord har en nokså logisk 2 hjerter-melding over 1NT, og nord melder også 2 hjerter om vest melder inn 1 spar som sikkert mange gjorde. I analysen står det:

"...foreslår vi innmeldingen 1NT i stedet for 1 spar eller dobler. Det er ofte greit å få fortalt om styrken og en balansert hånd med det samme. Det kan dog føre til at man ikke finner en eventuell sparkontrakt av og til. Noen foretrekker å melde inn 1 spar med slike kort."

Vel og bra, men nord meldte antageligvis nesten over alt 2 hjerter. Og da vil syd være med mer i dette meldingsforløpet. 

Det er åtte stikk i sparkontrakt om motspillet klaffer. Motspillerne må skifte til ruter. Da kan ikke spillefører få løst sparfargen med en taper. Prøver han dobbelfinesse så sitter det som det skal, en honnør foran. Men da må nord få komme inn på spar konge og kan gi syd en ruterstjeling. Med riktig motspill må N/S få to trumfstikk på en eller annen måte.

ruterkontrakt er det åtte eller ni stikk, alt etter om man tipper trumfen riktig med kongen og ruter til tieren, eller om man satser på å toppe fargen.  Det er et såkalt begrenset valg idet kongen spilles og en honnør kommer på bak A-10. Den teorien tilsier finesse andre gangen, men man kan jo aldri vite sikkert. Syd som åpnet kan godt ha startet med Q-J dobbel.

Hvis ruteren ordner seg kan Ø/V også spille grand:

"Merk at det kan vinnes 3NT om ruteren løses for syv stikk. Men bommes ruteren blir det to ruterstikk i stedet for 7 (!), og i så fall blir det nitrist i grandkontrakt."

Det var noen få ruterkontrakter på dette spillet i mandagens turnering.

Ett par var i 3Nt og gikk tre sonebet da spillefører bommet ruteren. To par var i 3NT og vant ti stikk, +630! Det ga delt topp. Toppen Ø/V gikk til Ole Årland - Øyvind Fedøy fra Austevoll BK som spilte 3 spar doblet. Motspillet ble ikke funnet og den doblede kontrakten føk hjem, Ø/V +730 til Ø/V.

I motspill mot hjerterkontrakt N/S bør Ø/V få ett stikk i hver farge. Det bli ni stikk om ikke spillerfører legger ned hjerter ess og pådrar seg to trumftapere. 

Ikke alle som spilte mot hjerterkontrakt fikk til motspillet. Toppen N/S ble delt av fem par som spilte 4 hjerter doblet med ti stikk, N/S +590. 

Det var ganske mange som fikk score på Ø/V sin side, enten i spar- eller ruterkontrakt som ble vunnet, eller at N/S gikk bet i hjerterkontrakt. Derfor ga det god score å vinne delkontrakt N/S. Vinnerparet spilte 3 hjerter med ni stikk, og +140 ga omtrent 70% på spillet.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.