Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

LOGISK MOTSPILL, MEN...

Her er et spill fra en mixturnering i Australia denne uken. Motspillet klikket etter at spilleføringen hadde klikket også. Høk over høk...

Nord åpnet med 1 spar og syd sa 2 hjerter, minst femkortsfarge og utgangskrav slik N/S sitt system var. Nord sa 2 spar som ikke viste sekskorts, for 3 ruter ville vist ekstra verdier slik de spiller. Syd hoppet nå til 4NT som ble forklart som invitt til slem (kvantitativt), en hånd for sterk for bare å si kun 3NT. Nord passet, og syd ble altså spillefører i 4NT.

Vest spilte ut kløver konge. Øst la kløver 8, svakhet (lavt som styrke). Utspillerens makker legger i denne situasjonen styrke bare om han har knekten (men den har du selv), eller esset. Han kan ikke legge styrke fra lengde da det kan føre til at spillefører får ekstra stikk om han har A-J-x og legger liten, og utspilleren som i så fall har K-Q-10-x fortsetter fargen rett inn i syds A-J-x i den tro at øst har esset eller knekten. Så du vet på dette tidspunktet ikke noe om østs antall kløver. Du tenker at kanskje har spillefører A-10 fjerde i kløver, men det vet du ikke sikkert.

I andre stikk kommer spar knekt som du dekker, viktig, da øst kan få forfremmet sine fire små spar til en stopper over nords spar i fargens fjerde runde. Så det går spar knekt, dame ess. I det stikket legger øst fordeling i spar, og slik dette spillet utvikler seg er det fordelingssignalet det eneste vest behøver for å løse problemet hun fikk. Øst legger enten spar 2 (hvis de spiller med svenske kast), eller spar 5 om de spiller som de fleste i Norge, norsk fordeling. Femmeren er ikke så stor, men du mangler både toeren og treeren så du kan være nokså sikker på at øst har fire spar.  

I neste stikk skjer det noe litt overraskende slik alle kortene så ut (som du snart skal få se), nord spiller ruter dame, øst kaster kløver 5 og syd legger liten ruter. Det er din tur. Hva gjør du?

Når du vet hva en skjult hånd har (her øst) i en farge vet du også eksakt hva den andre skjulte hånden har (her syd). Øst er altså renons i ruter, så syd har trekorts ruter med esset på topp. Dermed er hele fordelingen klar: syd har dobbel spar, femkorts hjerter, trekorts ruter og dermed kun trekorts kløver. Du kan vinne for ruter konge og rett og slett ta kløverstikkene, og du beter 4NT. Slik så spillet ut:

Vest halvsov imidlertid og lå unna med ruter konge, uvisst av hvilken grunn da det er vanskelig å se hva motspillerne kan tjene på det. Og vest kunne som sagt tatt beten og visste egentlig det og om hun hadde fulgt med. Etter ruter dame vant stikket tok spillefører direkte finesse i hjerter med knekten la løpe og kunne gjenta den finessen for fem hjerterstikk så han noterte til slutt elleve stikk.

Både vest og syd er normalt bra spillere, men rare ting skjer mot slutten av en lang bridgefestival med slitne spillere. Dette var en ren komedie med grove feil fra både vest og spillefører, en ren ping-pong match med feil som endte med normalresultatet ti stikk i grand. For 4NT står nedlegg om det spilles korrekt. Ja, det kan faktisk bli elleve stikk da vest får pustebesvær om det tas tre sparstikk fulgt av fem runder hjerter. Vest kan i så fall etter de stikkene, kun fire kort igjen spilles inn i kløver og må spille unna ruter konge dobbel til slutt. Men syd var på bærtur og ga vest en gylden sjanse.  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.