Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Jevnt i toppserien

Hordaland 1 (Charlsen) som vant 1.divisjon i 2021/22 har tatt ledelsen i denne sesongens mesterskap etter fire kamper. De ligger nesten 4 VP foran Midt-Trøndelag (Johansen) som har nesten 4 VP forsprang på Rogaland 1 (Hauge) på 3.plass. Videre nedover på listen er det jevnt, og det vil nok bli det vanlige "rotteracet" både om å holde seg i toppserien og om hvem som skal kapre medaljer.

Resultater, butler og annen informasjon om seriemesterskapets 1. og 2. divisjon finner du her.

I runde 4 møttes Hordaland 1 (Charlsen) og Nord-Trøndelag 1 (Kippe) som nok har skuffet noe i starten av mesterskapet. Lag HAUGE vant til slutt kampen med 16,25 - 3,75 VP (33 IMP), men det var lag KIPPE som kom best i gang i kampen.

VALG AV ÅPNINGSMELDING

Dette spillet viser hvor mye valg av åpningsmelding kan bety, ikke bare for eget makkerskaps meldinger, men også for mulighetene motparten får slik det starter og utvikler seg. 

Giver øst. N/S i sonen

For Hauge åpnet øst med 1 kløver. Mange leker litt med tanken med å klinke til med en sterk grand med dette, men det er ikke helt de riktige kortene for det. Det er ikke slik at å åpne med oppjustert 1 NT (14 poeng) med litt ujevn fordeling (typisk singel honnør) gir noe sånn helt av seg selv bare fordi man er "tøff i trynet"!

Argumentet for slike valg av åpningsmelding bør være at styrken, eller kortenes egentlige verdi er rundt 15-16 og at fordelingen tilsier at det kan bli problemer med den andre meldingen. Typisk er det med firekorts hjerter og femkorts minor, og kanskje også firekorts ruter og femkorts kløver. Da blir det ofte en ekkel andre melding hvis det går 1 i minor -1 spar, for ingen meldinger blir i så fall særlig gode - for svak for revers, for sterk for 1NT og for dumt å gjenmelde 2 i minorfargen med en halv-ussel femkorts farge. 

Dette er teorien, men man kan legge til noen argumenter for 1NT om strategi, at 1NT faktisk sperrer osv., men mange går etter min mening litt for langt i å melde 1NT med semibalanserte/ubalanserte hender. 

Så med lag HAUGE Ø/V sa 1 kløver som selvsagt er korrekt melding. Syd passet, og vest sa 1 spar. Da meldte Ivar Berg 2NT, minst 5-5 i de to umeldte fargene. Øst sa 3 spar, og syd måtte nesten gi lyd fra seg siden han visste de hadde ti hjertere til sammen: 4 hjerter. Over vests 4 spar meldte Berg 5 hjerter, og da hadde ingen mer å tilføye. Den kontrakten sto med en taper i spar og en i ruter, lag KIPPE +650.

Ved det andre bordet valgte Håkon Kippe å åpne med 1NT med øst sine kort. Da ble det annerledes. Vest meldte 2 hjerter, overføring til spar.

Hva betyr 2 spar nå, melding i den fargen de overfører til? Bør man kanskje spille 2 spar over det som Michaels Cuebid, 5-5 i hjerter og en minor? Avtalespørsmål, men det vil kanskje løst dette spillet for N/S. Syd ville muligens som ved det andre bordet sagt 4 hjerter over vests 3 spar. Men da nord doblet overføringsmeldingen gikk det fort. Øst hoppet til 3 spar med firekorts støtten, syd passet, og vest meldte 4 spar. Nå ble det nokså ukomfortabelt for nord i ugunstig sone. Han visste ingenting om tilpasning til en av sine farger, og 4 spar kunne godt være bet. Så nord passet. 

4 spar var ingen sikker kontrakt, egentlig en slags stamp over N/S sin hjerterkontrakt da det var de som hadde høyeste kontrakt. Men sparfargen løste seg uten taper, og da var det bare om å gjøre å spille kløver riktig vei for å unngå to kløvertapere. Det gjorde Kippe, og dermed noterte nordtrønderne +420 ved det bordet. Med utgang i begge retninger ga det hele 14 IMP.

UTSPILLET

Men lag CHARLSEN tok etter hvert over i denne kampen. Her er et spill noe senere hvor det handlet om å treffe riktig utspill:

Giver nord. Ø/V i sonen

VEST

Nord åpner med 1 kløver og syd sier 1 hjerter, naturlig. Nord høyner til 2 hjerter før syd går i 4 hjerter. Utspill?

Utgjør det noen stor forskjell om nord åpnet med 1 ruter beste minor (3+ ruter)?

Der åpningsmeldingen var 1 kløver valgte lag KIPPE sin vest ruter 5 i utspill. Ved det andre bordet hvor beste minor 1 ruter var åpningen valgte HAUGE sin vest spar 4 i utspill. En kan vel si at utfallet av slikt ofte er litt tilfeldig. Og denne gangen varf det slik at om spar 10 og ruter 10 bytter plass i dette spillet ville ruter ut vært best, men slik det så ut var sparutspillet bedre.

Med spar ut (fra vest) mot 4 hjerter kunne ikke spillefører få det til, øst hadde "alt" i fargen og full kontroll på den. Det ble en spartaper, en rutertaper og to kløvertapere, en bet og lag CHARLSEN +50.

Ved det andre bordet valgte altså vest ruter i utspill, men det var favør. Liten fra nord, og øst måtte bruke honnøren sin, eller om han legger ruter 8 vinner tieren stikket. Hvis øst bruker kongen kan spillefører ta ut trumfen og spille ruter 10 som etablerer knekten som stikk, og det stikket gir avkast for en spar. Da blir det kun en rutertaper og to kløvertapere. Øst la korrekt ruter 8 i første stikk i håp om at vest hadde Q-10 i ruter, men da vant syd for tieren og tapte kun ett stikk i spar og to i kløver - lag CHARLSEN +420. Spillet ga dermed 10 IMP til lederlaget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.