Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Helgemo-Helness sitt lag til kvart'n

Lag LEVINE med Geir Helgemo og Tor Helness fikk det overraskende enkelt i Round of 16 i SOLOWAY KO TEAMS i USA. Motstander var lag NICKELL, et av verdens mest anerkjente lag. Men LEVIN ledet hele veien, og etter tre sett var ledelsen så stor at lag NICKELL ga seg før de siste 15 spillene! Det tror jeg nesten jeg aldri har sett før fra den kanten. 

I skrivende stund sliter Bakke-Brogeland sitt lag ROSENTHAL. De lå under med kun 20 IMP før de siste 15 spillene, men i siste sett startet dårlig. Vi kommer tilbake til den kampen senere.

På LEVINE som altså gikk videre mot NICKELL spiller også meget kjente navn, bla. i tillegg til de norske spillerne David Berkowitz og Jeff Meckstroth. Men i første sett var det Mike Levin som stod for det mest overraskende stuntet som ga IMP inn.

Øst var NICKELLs Ralph Katz, ansett som en av verdens beste spilleførere. Han er teknisk glimrende, og i tillegg god i det psykologiske. Her ble han dog driblet trill rundt.

Da Ø/V hadde meldt seg opp i 6 ruter doblet Levine (nord). Det hadde startet med 1 hjerter - 2 ruter, og doblingen var Lightnerdobling, dvs. bordets først meldte farge skal spilles ut. Syd spilte ut hjerter knekt til kongen og esset. Tilbake kom en kløver, og Katz stakk med esset. Han var nok litt lettet over at det ikke kom hjerter tilbake til stjeling. Nå handlet det om å finne hjerteren, om det da ikke trumfen sitter 4-0 slik at det ikke er noen mulighet til å vinne kontrakten. Trumfen satt 3-1 med singelton hos nord. Hvordan tror du hjerteren sitter? (Husk knekten og esset har gått) 

Nord hadde altså doblet 6 ruter. Kan han virkelig ha gjort det med esset tynt tredje i hjerter? 

Problemet for spilleføer var nå at han hadde kun en trumf igjen hos blindemann. Så han måtte treffe hjerteren.

Han spilte liten hjerter til liten fra syd og damen, nord fulgte også med liten. Nå er det en mulig "ruffing finesse" (presse ut et stort kort, her hjerter 10 mot trumf) mot nord om han startet med A-10-x-x. Alternativt kan han rett og slett trumfe i tredje hjerterunde og håpe at syd kommer på med tieren. Men hvis det ikke skjer er det håpløst.

Etter alt dette er det nok lite å si på at Katz spilte hjerter 9 og lot den seile, men det ble fryktelig feil:

Dette er sånne spill som ser så enkle ut når man ser alle kortene. Men doblingen, utspillet og trumfsitsen gjorde at det ikke var unaturlig å tråkke feil og spille på A-10-x-x i hjerter hos nord fra start i stedet for 3-3 sits.

Det er ikke noen sikker variant i spillet uansett utspill, og uten dobling. Vi har dessverre ikke detaljene om hvordan spillet gikk ved det andre bordet. Men Helness-Helgemo var i 6 ruter vant den, +920, 14 IMP til lag LEVINE.

Kommentarer

Ved det andre bordet spilte Syd spar ut til knekten. Tor tok ♦K og ♦E og spilte hjerter til Kongen og Esset. Nå ser det ut til at han forlangte resten og at motparten godtok det. Kanskje med en forklaring som at "jeg tar resten hvis hjerteren sitter 3-3"?

Ellers har han nå det samme valget som Katz hadde ved det andre bordet - han må løse hjerteren. Når knekten eller tieren kommer på fra Syd i andre hjerterrunde er det vel et begrenset valg som gjør at det er størst sjanse for å la hjerter 9 seile slik Katz gjorde ved det andre bordet?

Egentlig ikke. Katz hadde nemlig oversett en viktig ting: Hvordan ville Nord ha spilt imot med E 10 6 5 i hjerter?

Svaret er at han ville ha dukket i stikk 1, og i så fall kan ikke kontrakten lenger vinnes. Så det var egentlig en liten fornærmelse mot Nord å la hjerternieren seile. Noe Levine sikkert lever godt med,

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.