Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

HCL INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP

I Dehli, India spilles denne uken storturneringen 20th HCL Intenational Championship med flere internasjonale storlag på plass. Det annonseres med at dette er en av de største turneringene i verden med hensyn til premier da det er USD 310.000 i premiepotten som skal fordeles i flere turneringer.

Lagturneringen startet tirsdag. Det deltar noen nordmenn: Geir Helgemo spiller med Zia på lag MAVERICK ALL STARS med Christian Bakke-Boye Brogeland og de svenske brødrene Ola og Mikal Rimstedt. De anses nok av de fleste som favoritter. Det er imidlertid andre storlag med, bla. Polen og Bulgaria. Sistnevnte lag leder etter fem av ti kamper (10 spill per kamp).

Etter grunnspillet som foregår som Swiss Teams (Monrad) blir det sluttspillskamper, og samtidig blir det parturnering for de som er slått ut i lag. Det spilles i to klasser i lagturneringen, GOLD OG SILVER, og i en den sterkeste puljen (GOLD) deltar 52 lag. 

Etter halvspilt grunnspill ligger nevnte MAVERICK ALL STARS på 5.plass.

På andreplass finner vi spillere jeg selv har spilt mye med som makker og lagkamerat, JOYJITS ARMY med Matt Brown, Michael Whibley og Nick Jacob fra New Zealand og Nabil Edggton fra Australia. Brown-Whibley har vært faste på NZ sitt landslag i flere år, og Whibley sammen med australeren Edggton deltar mye internasjonalt bla. ofte i US Nationals. Dessuten vant de to sølv i forrige VM for par, så dette er et lag å regne med.

Jeg kommer naturlig nok til å følge med på utviklingen i denne turneringen her fra kontorpulten min i Auckland, så det blir noen rapporter utover uken. Kamper overføres dessuten på BBO, og live resultatoppdatering finner du her.

I runde 2 kom det et spill av type veldig kostbart om det tippes feil.

La oss si du har havnet i 6 kløver. Da handler det om kløvervalget.

Litt teori om fargebehandling, uavhengig av hvordan dette spillet er: Denne kløverfargen isolert sett spilles best med kongen fulgt av finesse. Å toppe er endel dårligere, damen dobbel bak mot damen tredje foran er 2 mot 3 (40-60%). Dessuten kan fargen i noen tilfeller løses uten taper ved hjelp av finesse(r) om det sitter 4-1.

Hvem av dem som har damen er i utgangspunket 50/50, men ved å spille teknisk korrekt får du med 4-1 sits også om vest har damen fjerde, og kongen først tar med seg damen singel hos øst også. Hvis det sitter 4-1 med damen fjerde hos øst må det spilles knekten la løpe i fargens første runde for å få tatt finesse to ganger, og da kan den første finessen ryke til damen singel hos vest.

Dette er imidlertid ren teori. I praksis har man ofte informasjon som påvirker slike valg. I dette spillet, hvis det spilles kløverkontrakt, kommer det nok to runder ruter ut også slik at syd må trumfe og blir kortet til to trumf. Da faller det der med damen fjerde helt bort.

I dette tilfellet ble det ved mange bord åpnet med svake 2 ruter av vest. Da er det vel fristende å spille på kløverfinesse over øst?

Mot Helgemo-Zia bommet spillefører kløveren i 6 kløver og gikk en bet. Hele spillet så slik ut:

Rimstedt-Rimstedt spilte 6 spar. I den kontrakten kan det pussig nok trekkes en litt annen konklusjon av informasjonen man har og får, selv om vest har åpnet med 2 ruter som i utgangspunktet gjør øst favoritt til å ha kløverlengde. Og den som har lengden i en farge er mer sannsynlig den som har et bestemt kort i den fargen (her kløver dame). Men etter to runder ruter ut mot 6 spar, den siste stjålet av syd, må trumfen (spar) tas ut. Da viser det seg at øst har fire spar, vest kun en spar. Dermed jevner det seg ut med hensyn til antall kort i de andre fargene, og om ikke vest har fire hjertere blir det trekorts kløver på han forutsatt at han har sekskorts ruter som er sannsynlig. Så å ta finessen gjennom vest er antagelig med oddsen i den settingen. Om ikke vest har åpnet med svake 2 ruter blir det kanskje mer opplagt å satse på kløverlengde hos vest som har kun en spar, og derfor ta finessen gjennom han. 

Svenskene vant slemmen og noterte +1430. Det ga hele 17 IMP inn. Valget utgjorde altså en dobbelsving på hele 34 IMP, enormt spesielt i en ti-spills lagkamp.

Tretten av 52 N/S-par noterte slem. Kun mot Zia-Helgemo ble det bet i slem, og ellers var det stort sett +650 eller +680 til N/S.

Kun ved ett annet bord ble det score på Ø/V sin side. Ved det bordet hadde åpenbart N/S en meldemisforståelse da de spilte 2NT! Ø/V tok seks ruterstikk, en bet i delkontrakt der de har en mulig slem i kortene!

Det var en annen kuriositet, resultatet +700 til N/S. Det skjedde der vest åpnet med svake 2 ruter og nord passet før en moromann på østs plass hoppet til 3NT! Det er en klassisk, men nesten litt barnslig bløffmelding hvor østs plan er å plukke ut i 4 ruter hvis han blir doblet. Noen ganger funker slikt, og her trodde både nord og syd på øst, begge trodde at makkeren hadde en blank hånd. Slik var det ikke, og tullkontrakten gikk syv sonebet. Minus 700 ville vært 1 eller 2 IMP ut i mange kamper, men da lagkameratene meldte og vant 6 spar ga "moroa" 12 IMP inn.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.