Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

God dansk bridgebok: Kampen ved bridgebordet - bridge et kjøbmannspill

I Danmark har det kommet en bridgebok skrevet av Christian Reinholdt og Jacob Røn. Her er en dansk presentasjon av forfatterne:

//Christian Reinholdt driver en bridgeklub i København og er desuden ejer af Skandinaviens største rejsebureau med bridgerejser. Han har før skrevet lærebogen ”Genvej til god bridge” og fokuserer generelt på, at almindelige klubspillere skal kunne bridgens rugbrød, dvs. de grundlæggende områder af bridgen, før de lærer alle mulige nye ting og fancy konventioner.

Jacob Røn arbejder også med bridge. Han underviser alt fra nybegyndere til landsholdsspillere, skriver i Dansk Bridge og har udgivet 2 cd-er samt omkring 10 bøger om bridge. //

Jacob Røn er som mange vet en norgesvenn og var min danske medforfatter i Spill Bridge-serien som bl.a. NBF bruker som grunnlag for sine bridgekurs. Han er dessuten en bridgespiller på internasjonalt nivå (forøvrig en spiller jeg selv hadde stor glede av å spille med i Montecatini-EM i fjor).

Boken de har skrevet heter Kampen ved Bridgebordet. Den handler mye om meldingsforløp hvor begge sider kjemper om kontrakten.

Et viktig poeng i boken er at bridgespillere bør tenke annerldes når alle fire spillerne melder. Det dreier seg ikke kun om hva egen side kan klare, men i like stor grad om hva motparten har i kortene. Idet begge sider melder er bridge et KJØPMANNSPILL! Det betyr at det godt kan lønne seg å gå en eller flere bet hvis motparten kan greie en kontrakt som gir mere betalt. Sånn er det ganske ofte hvis egen side har god tilpasning og motparten også har god tilpasning i en annen farge.

Boken består av fire deler:

1. En lang innledning med masse eksempler som beskriver tankegangen, dvs. filosofien bak boken. Svake støttemeldinger og opplysningsdoblinger som forsvar mot dem er gjennomgående temaer i boken.

2. Vi åpner/melder, og motparten melder inn (offensive meldinger)

3. Motparten åpner/melder og vi melder inn (defensive meldinger)

Del 2 og 3 er mest for den vanlige klubbspiller som gjerne vil lære mer. Boken griper tak i det leserne har lært fra lærebøker og bygger videre derfra, ut fra et tankesett hvor bridge bektraktes som et kjøpmannspill.

4. Den siste delen av boken er for de mer systeminteresserte og inneholder stoff som godt kan være nyttig selv for spillere på høyt nasjonalt nivå og på landslagsnivå. En rekke konvensjoner og mulige avtaler gjennomgås, med gode begrunnelser.

Da jeg først leste boken tenkte jeg at det var et ganske ambisiøst prosjekt forfatterne hadde begitt seg ut på, for boken dekker veldig mye. Men det fungerer godt! Boken er velstrukturert, og innholdet baserer seg hele veien i sunn, god logikk.

Å lese den danske versjonen vil ikke by på problemer for nordmenn. Det kan jo for nordmenn ofte være lettere å lese dansk enn å forstå dem når de snakker!

Denne boken vil være nyttig for spillere på flere nivå og kan absolutt anbefales.

Kampen ved bridgebordet koster DKK 400,- og kan kjøpes hos Danmarks Bridgeforbund, dbf@bridge.dk, tlf: 0045 – 48475213

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.