Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Full fres på festival!

Da er Norsk Bridgefestival 2022 i gang, og bridgefolket koser seg på Lillehammer!

 

Nyvalgt president i NBF, Åse Langeland åpner bridgefestivalen

Fredag var det åpningsturnering for 48 par. Den ble vunnet av Svein Ingar Sæther-Kjell Ove Helmersen (Melhus/Heimdal).

Lørdag startet det første norgesmesterskapet, NM for mixpar. Det ble spilt to sesjoner, og mesterskapets avsluttes med en sesjon  søndag. Etter det er det søndag kveld klart for grillfest hvor NBF sitt 90 årsjubileum skal feires. Mandag fortsetter det med NM for mixlag. 

I mixpar har Liv Marit Grude-Øyvind Saur tatt ledelsen. Flere par er på skuddhold før siste sesjon, så det blir nok en spennende avslutning på søndag. 

Alle resultater, fyldige bulletiner og annen info finner du på festivalsiden, her.

Vi tar med et spennende spill fra mixen.

Nord er giver, N/S i sonen. Dette er syd sine kort:

Hva tenker du om denne hånden idet nord passer og øst åpner med 1 spar?

En mulighet er å bruke Michaels Cuebid hvis det er avtalt som minst 5-5 i umeldt major pluss en minor. Det går an å starte forsiktig og, melde inn 2 hjerter. Dette er kort som tyder på at det ikke blir stille og rolig dette meldingsforløpet. Enkelte velger å doble opplysende med slikt for senere å forsøke og vise en sterk hånd, en strategi som ofte ikke er så bra med to-fargede hender.

Samme hva syd velger som sin første melding blir det ikke fred å få, vest støtter åpnerens spar. Flere steder hoppet vest til 3 spar, sperrebetont. Makker på nords plass melder nok ikke over det, så det blir syd som må gjøre det meste her. Spørsmålet er hvor lenge og høyt syd skal være med om motparten melder spar over syds melding. Noen få på syds plass ga opp over Ø/V sin 4 spar, mange var med til fem-trinnet, men ga opp over 5 spar, og noen få meldte på seks-trinnet! Slik så hele spillet ut:

N/S vinner enkelt 5 hjerter, men ikke 6 hjerter om vest spiller ut spar. Vel, det står faktisk i 6 hjerter, men da må nord være spillefører! I så fall er spar konge beskyttet. Om øst mot hjerterkontrakt spilt av nord ikke tar for spar ess blir det tretten stikk. Nord sine to spar kan kastes på kløveren. Følgelig er maksimalscore i teorien +1430 til N/S (6S spilt av nord). Så "par", dvs. det som er maks på spillet om alle gjør det riktige som ikke er så lett med slikt uten å vite kortene, er +500 til N/S, for Ø/V kan stampe helt opp til 6 spar hvor det kun er tre doblede bet. Teori og praksis er imidlertid to forskjellige ting...

Ett par spilte 6 hjerter som syd og gikk en bet etter spar ut gjennom kongen, og +100 til Ø/V var den eneste scoren på den siden. 

Det var endel +100, +300 og +500 til N/S for doblede sparkontrakter på ulikt trinn. Å spille hjerterutgang med fem trekk (+650) som lederparet gjorde ga -4 til N/S på dette spillet, for mange fikk tolv eller tretten stikk. Syv par noterte +850 for 5 hjerter doblet med elleve stikk, men det ga ikke delt topp, "kun" +54 av 70 oppnåelige poeng. For bedre enn det var en doblet hjerterutgang med overstikk og tre hjerterslemmer som ble vunnet, to av dem spilt av syd!

Det kunne altså blitt bet i to av de slemmene, men så er det slik at å spille ut ett ess mot slem er ofte riktig. Og da vest spilte ut ruter ess kunne spillefører trumfe, ta ut trumfen, og så kaste nords spar på kløveren. Det skjedde på enda ett bord der 6 hjerter var doblet! Toppen for 6 hjerter doblet med tretten stikk (+1860) gikk til Andrers Østrem-Verina Dahl. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.