Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

For god farge

Forleden ble en historie om 3 grand doblet og redoblet fortalt her i bloggen. I det tilfellet var det Zia som måtte notere -1000 da den redoblede utgangen føk hjem. Det skjer faktisk ikke sjelden at utspillsdirgerende dobling mot 3NT ender galt og det blir et tilfelle av "Operasjonen var vellykket, men pasienten døde". Eller for å si det slik, dobleren får den fargen i utspill som han ber om, men kontrakten står likevel. Her skal du få se nok et sånt spill.

Det er jo sånn at når man dobler 3NT for utspillet bør man ha en veldig god farge. I dette tilfefllet fra ALT INVITATIONAL MIXED TEAMS på BBO opplevde nederlandske Sjoert Brink at fargen hans var for god!

Først en meldesituasjon som har mest med stil å gjøre, og begge alternativene kan godt fungere.

Hvis du spiller med standard system åpnes med 1 kløver. La oss si du får 1 hjerter i svar. Hva melder du nå?

Det går an å si 1 spar, men for mange er dette en enkel hoppmelding til 2NT i andre melderunde for å vise 18-19 balanserte. Da vil man måtte ha en metode for å finne en eventuell spartilpasning, for eksempel et opplegg med Check-Back. Det er imidlertid enkelte steder i Europa man melder 1 spar i andre melderunde med slikt. Det ble hva nord gjorde, og over 1NT fra svarhånden sa nord 3NT. Da doblet Sjoert Brink (øst), og ingen hadde noe å tilføye.

Siden Brink ikke hadde noen melding over 1 kløver, men likevel tillot seg å doble 3NT måtte han har god kløver. Chrstina Lund Madsen spilte lydig ut kløver, og hele spillet så slik ut:

N/S hadde på et vis fått 3NT på feil hånd, men det viste seg at syds kløver 8 var stor nok til at det ikke var noen fare på ferde. Hvis vest hadde hatt en større kløver enn åtteren ville det kortet kommet ut, og forsvaret hadde startet med fem kløverstikk. Fargen Brink doblet med var altså for god, for bytt for eksempel kløver 9 med vests kløver 4 så blir det bet på direkten hvis nieren spilles ut. Og i slike tilfeller er "regelen" å spille ut sitt høyeste kort i den fargen dobleren ber om utspill i.

Siden Christina kun hadde kløver 4 på topp kunne spillefører slippe kløverutspillet til øst, og nords konge var en stopper. Brink forsøkte spar tilbake, og vest som hadde 4HP kunne jo på en heldig dag hatt spar ess. I så fall ville det blitt to raske bet doblet, men nå var det elleve enkle stikk, N/S +1150!

Ved det andre bordet spilte syd 4 hjerter. Etter spar ut dukket spillefører en hjerter til øst, og dermed fikk spillefører elleve stikk i utgangen på 4-3 tilpasningen. Det var sikkert litt skuffende å se at +650 ga 11 tapte IMP.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.