Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Favorittene preget junior NM

I junior NM som ble spilt i helgen deltok 22 par.

Når det gjelder erfaring er det stor forskjell på spillerne i juniorklassen. Flere spillere har etter hvert mange år med erfaring fra internasjonal juniorbridge, og noen av dem har begynt å gjøre seg gjeldende i åpen klasse også. Derfor var det ingen overraskelse at toppen av resultatlisten ble preget av velkjente navn. Helt til topps gikk MARKUS LUND og NICOLAI HEIBERG - EVENSTAD, Heimdal/Sørreisa. Sølv gikk til Marius Dalemark Austad - Ida Marie Øberg, Flekkefjord/KGB Klyve Gulset og bronse til Thomas Tøsse - Magnus Sætre, Tr. heim ungd. bridgeklubb/Lyngseidet. 

Hele resultatlisten finner du her.

Dette var parturnering og da er det som mange ganger nevnt like mange poeng i småspillene som når det er utganger og slemmer. Likevel har vi en tendens til å snakke mest om de store spillene. Her er et slemspill fra helgens spilling.

 

Hvis du først ser kun på N/S sine kort, hva er beste kontrakt her?

Slem i spar er bra, og lilleslem i hjerter er heller ikke dårlig. Hjerterslem avhenger av at hjerteren ikke gir to tapere, så det må sitte 3-3, eller kn-x eller Q-x. Sparslem er overlegent best, og hvis det sitter 3-2 i spar er det tretten stikk. I grandkontrakt er det kun tolv stikk selv om sparen sitter rundt, det trettende i sparkontakt er en ruterstjeling hos syd! Det er altså en stjeleverdi hos syd med 8-5 i spar.

Som du ser satt det snilt så 7 spar står ved å trumfe en ruter og kaste to kløver hos nord på A-K i hjerter. 

Litt over halvparten av N/S-parene var kun i utgang og fikk dårlig score. Det var noen i 6 spar som fikk tolv stikk men likevel +3 på spillet (maks var +10). Ett par var i 6NT med tolv stikk, og det ga 70%. Ett par noterte +1010 for 6 spar med tretten og fikk nest-topp. For toppen N/S gikk til Erleta Plana - Maren Idland Sægrov (Sandnes) som tok sjansen på 7 grand og vant den!

I grandkontrakt er det kun tolv stikk selv om sparen gir full uttelling, men det er noen skvismuligheter, for eksempel fire hjerter sammen med fire kløver. Det kan også gå bra hvis ikke forbindelsene brytes om en spiller har hjerterhold, den andre alene om kløverholdet. Da kan muligens en dobbelskvis fungere ved at ingen av motspillerne klarer å holde ruter til slutt.

Det sitter ikke slik at skvis fungerer, men storeslemmen i grand ble likevel vunnet. Det skjedde antagelig fordi Ø/V forsaket seg. Det er aldri lett å holde riktig når det kommer en halvmeter i spilleførerers langfarge (her spar). 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.