Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

En slags "Stepping Stone squeeze"

I OCBL OPEN LEAUGE lørdag kveld norsk tid vant lag FASTING sin kamp og ligger nr. 3 i sin gruppe.

I det aller siste spillet i lørdagens kamp var det lett etterpå å se hvordan spillefører kunne vunnet 3NT. Ved noen bord ble det likevel bet selv om det er ni «enkle» med åpne kort. I vår kamp (Australia-Goded) ble det bet ved begge bord!

Mot 3NT spiller øst ut spar til kongen og esset. Når en ser alle kortene er det bare å ta en ruterfinesse så er det ni stikk siden ruter dame i så fall gir stikk. For å få til det må imidlertid kløver knekt stikkes over med damen som ikke er så artig om fargen sitter 4-2 eller 5-1. Noen spillefører mente de hadde tid til å godspille ruterstikk ved å starte med ruter fra hånden.

I vår kamp spilte begge ruter ess i andre stikk, så ruter 9 som gikk til vests tier. Da fikk øst sjansen å kaste et kort. Jeg hadde spilt ut spar 5. Til vanlig spiller jeg syveren fra slike farger, men med ukjent makker som visstnok er litt rigid på det med fjerde høyeste fulgte jeg den avtalen. I andre ruterrunde er det imidlertid en sjanse for å hjelpe makker til å finne hjerterskiftet. Jeg kastet spar 7. Når den som har invitert i en farge kaster et kort fra den fargen som det første han gjør forteller det noe. Det er klart at øst aldri kaster spar i den situasjonen om han har god spar!

De fire første stikkene gikk akkurat likt ved begge bord. Vest skiftet til hjerter 9 som ble lasjert, så mer hjerter til damen og kongen fulgt av en tredje runde hjerter. Nå har spillefører to mulige måter å vinne ni stikk på. Han kan stikke over kløver knekt med damen og spille ruter mot damen. Det går bra siden han med ruter konge ikke har den siste hjerteren. Har han det blir det bet på den måten, og kanskje ville spillefører så oppdage at kløveren faktisk satt 3-3 og det kunne blitt ni stikk med fire stikk i kløver.

Ved vårt bord ga på en måte spillefører opp, eller det han gjorde var å låse seg på sitsen i kløver da han spilte A-K-J og oppdaget at det ikke gikk å få tre kløverstikk siden øst var fri tredje gang. Da var det bet, vest fikk to ruterstikk til slutt.

Det han burde gjort var å stoppe kløverspillet etter to runder og først ta de to sparstikkene idet disse kortene er igjen:

På spar dame følger vest, men så på spar knekt er han ferdig. Hvis han kaster en kløver står kløveren. Hvis han kaster ruter kan spillefører simpelthen godspille ruterstikk med inntak på kløver knekt. Eller mer elegant, siden dette er en slags vadesteins-skvis (stepping-stone), kan han idet vest holder kløveren og går ned på singel ruter ta for kløver knekt og spille inn vest på den nå single ruterkongen i stikk 12. Vest må hjelpe spillefører over til kløver dame, det niende stikket.

Beste spilleplan i 3NT?

Litt usikker, men det er vel ok å spille ruter ess i andre stikk (noen ganger faller kongen). Så bør det kanskje spilles kløver knekt til damen og ruter opp mot damen? Å spille A-K-J og stikke over er og en mulighet for å ta den fjerde kløveren om det rett og slett sitter 3-3, men det kan bli feil om kløveren sitter 5-1.

Etter ruter ess, kløver knekt til damen og ruter opp er det nesten safe, om da ikke øst har fire ruter. Hvis vest følger med liten ruter, og damen blir stukket av østs konge er det tid nok til å godspille ett ekstra ruterstikk senere, for hjerteren er gardert.

Syv av 32 spilleførere gikk bet i 3NT. Også i lag SKEIDAR sin kamp var en bet i 3NT uavgjort spill. I lag FASTING,  lag SELIGMAN (Brogeland-Lindqvist) og De BOTTON-NORWEGIAN AMAZONES (norske spillere ved begge bord) var det uavgjort med +600.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.