Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

EUROPEAN CHAMPIONS CUP - Dag 1

Det ble en svært skuffende første dag for Bergen Akademiske Bridgeklubb, de regjerende mestrene i European Champions Cup. De startet med fem strake tap. I skrivende stund ser de ut til å kunne få en seier (mot Irland). Vinnerlaget fra i fjor ligger dermed på sisteplass av de tolv lagene.

I morgen er det fem kamper til å spille i Round Robin. Etter det blir lagene delt inn i tre puljer som spiller semifinale fulgt av finale og kamp om 3.plassen i gruppene slik at plassering fra nr. 1 til 12. blir endelig avgjort.

Siden Norge har de regjerende mestrene, er det to norske lag med i år. Vinnerne fra NM for klubblag, Studentenes BK er med. De har gjort det ganske bra den første dagen etter å ha startet med stor seier mot Bergen AK fulgt av nok i andre runde mot Irland. Det kom så noen tap, men i dagens siste kamp går det mot seier mot Finland (oppdatering nederst).

Etter første dag ligger et polsk lag (GDANSK) med velkjente navn i lagoppstillingen på topp.

Fra åpningskampen da de to norske lagene møttes tar vi med dette spillet:

Syd er giver, Ø/V i sonen. Motparten melder ingenting.

Hvordan bør meldingene gå, og hva er idealkontrakten?

Fordi vi ser alle kortene er det veldig enkelt, 4 hjerter er toppkontrakten. Ingen av de norske lagene fant frem til 4 hjerter, men hele åtte av de tolv lagene kom i den kontrakten.

Dette er kun ett enkelt spill, men det er ikke noe godt eksempel på det vi vet og har fått bekreftet utallige ganger de siste årene, norske lag er i den ypperste verdenseliten samme hvor de deltar. Her bommet imidlertid Bergen AK ganske stygt da de havnet i 3NT. Det ble raskt en bet med fem sparstikk til forsvaret.

Der Studentenes BK satt N/S var de i nærheten av idealkontrakten. Det startet med 1 hjerter fra syd og svaret 2 kløver. Syd sa 2 ruter før nord gjenmeldte kløveren (2-over-1 svar er utgangskrav). Syd meldte da ruteren en gang til. Nå høynet simpelthen nord til 4 ruter. Det er klart det kan stå slem sett fra nords synsvinkel, og da er det som regel best å gjøre det enkelt - fastsette trumfen.

Over nords 4 ruter sa syd 4 hjerter. Jeg vet ikke om han mente det som forslag til kontrakt, men det er vel kontrollmelding? Nord sa i alle fall 5 ruter som ble kontrakten. De visste de manglet kontroll i spar. De visste motparten også og tok to sparstikk. Dermed var 5 ruter avhengig av silkesits i ruter, damen hos vest og 3-2 fordeling. Slik satt det, vest hadde ruter dame tredje. Studentenes BK noterte +400 for 5 ruter med elleve stikk. Det ga 10 IMP på veien mot 30 IMPs seier i åpningskampen (17,84 – 2,16 VP).

Alle de åtte lagene som fant frem til 4 hjerter fikk elleve stikk og +450. Foruten Stud BK var to andre lag i 5 ruter med elleve stikk. 

Nords høyning til 4 ruter er forståelig. Det er dog kanskje en mulighet å si 3 spar over syds 3 ruter som viste 5-5? I en slik situasjon er vel 3 spar fjerde farge som ikke lover sparstopper (vil normalt si 3NT med det) men sier: «Jeg vet ikke helt hvor vi skal spille». Det er muligens en vei til toppkontrakten 4 hjerter. Å si 3 spar kan imidlertid gjøre det mer komplisert noen ganger om syd faktisk har de riktige kortene for ruterslem. 

SISTE: Det ble en fin seier for Studentenes BK i dagens siste kamp mot Finland, 17,16 – 2,84 VP (26 IMP). Det til tross for at det norske laget gikk bet i en slem som ikke ble meldt ved det andre bordet. Slemmen var avhengig av en finesse som røk.

Etter denne seieren ligger Studentenes BK på 6.plass, litt mer enn 12 VP bak 4.plassen som selvsagt er målet så de kommer seg inn i gruppen som skal spille om turneringsseieren.

Bergen AK tapte den siste kampen, men kun med 2 IMP (mot Irland). De har en jobb å gjøre i morgen, men det ser ut som om det blir å spille puljen nr. 9.-12. på lørdag hvis ikke flyten kommer for fullt.

Kamper fra mesterskapet overføres på BBO.

Mesterskapssiden med all slags informasjon og resultater, også «Running Scores» finner du her.

Flere spill fra første spilledag kommer i neste innlegg.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.