Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

"Det skal ikke skje, men..." (et spill fra 1.divisjon)

Av og til må det noteres doblet kontrakt vunnet av motparten. Hvis det er en utgang er det ikke så ille, dårlig spill selvsagt, men slikt skjer. Minus 590 eller 790 kan godt forekomme, for eksempel hvis vi hadde kortene, men litt ekstrem fordeling osv. gjorde at det faktisk stod i 4 hjerter eller 4 spar doblet. Og om ikke kontrakten var pådyttet er det ofte uavgjort spill, eller et ikke så ille tapsspill mot 420/620 ved det andre bordet. 

Så er det de scorene av type -670 eller -730, dvs. doblet delkontrakt som føk hjem. Det er litt mer "katastrofe" om en skal kunne bruke et så sterkt ord om bridge, og noen sier "Det skal ikke skje i lagkamp". Men det skjer, og noen ganger er det ikke så unaturlig. Selv de beste spillerne i verden må notere slike scorer i favør motparten av og til. I parturnering er det langt i fra unormalt. Da er det noen ganger en grei sats å doble deres delkontrakt hvis man for eksempel er ganske sikker på at egen delkontrakt står, og -50 eller -100 for en udoblet bet neppe vil gi noen gladscore. I lagkamp derimot, er det alt for kostbart å doble en delkontrakt hvis den fyker hjem siden det gir så mange IMP. Men likevel skjer det som sagt.

Her et litt dramatisk spill fra kampen mellom Hordaland 1 og Møre og Romsdal 1 i 1.divisjon i helgen.

Du sitter øst, syd er giver og alle i sonen:

Syd åpner med 1 kløver, vest melder inn 1 hjerter og nord sier 2 kløver som viser vanlig høyning (6-9), men normalt med minst femkorts kløver siden åpningen ikke lover fire-korts farge. Du passer, det samme gjør syd før makker kommer tilbake med 2 ruter. Både nord og du passer, men syd gir seg ikke og sier 3 kløver - pass - pass til deg. Dobler du?

Innledningen i dette innlegget har vel gitt deg et hint om at det er grunn til å trå varsomt her, men i praksis er det vel menneskelig å doble 3 kløver. Du sitter bak femkortsfargen, og makker har meldt to ganger i faresonen. Det er vel kanskje et lite moment at syd maktet å si 3 kløver med det som trolig er en tre-korts farge som dermed sikkert er en ganske bra fargekombinasjon, men likevel...

Og med Hordaland 1 som Ø/V doblet øst 3 kløver før det gikk pass rundt. 

Vest har ikke noe helt desidert utspill, eller hjerter ess peker seg vel ut, for øst har ganske sikkert maks en hjerter. Hjerter ess felte imidlertid kongen hos øst, og i neste stikk kom hjerter til stjeling. Derfra kom ruterskift. Det som for sekunder siden så ut som mulig doblet beteplukk for øst var plutselig ikke så morsomt. 

Syd stakk med ruter ess i tredje stikk. Spar til knekten ble fulgt av kløver til tieren. Mer spar til nords ess ble spilt, så kløver til damen. Deretter kløver ess og sparestikkene, det fjerde sparstikket ruteravkast fra nord. Øst måtte følge farge hele tiden, og nå fikk Ø/V kun to stikk til slutt som sammen med de to første stikkene ga kun fire motspillsstikk, N/S -670!

Det var ikke opplagt at syd skulle være med til 3 kløver over vests 2 ruter, og ved det andre bordet fikk Møre og Romsdals vest spille 2 ruter som ble vunnet med ti stikk, +130.

Spillet ga (670 + 130) dermed hele 13 IMP til Møre og Romsdal som vant denne kampen mot det som var lederlaget på det tidspunktet. Hordaland 1 - tittelforsvarerne - er imidlertid fortsatt godt med i mesterskapet (2.plass), men den fine gevinsten i denne kampen gjorde at også Møre og Romsdal etter en svak start har kjempet seg opp i en bra posisjon (5.plass, kun 10 VP bak lederlaget Midt-Trøndelag 1) idet 1.divisjon er halvspilt. 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.