Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Chairman's Cup: Surt semi-tap for norske ZORRO

Det ble et veldig surt tap for norske ZORRO i semifinalen i den internasjonale lagturneringen Chairmans Cup i Ørebro. De spilte mot det svenske laget COSMOS. ZORRO med Sven Olai Høyland, Bjørn Olav Ekren, Terje Lie, Christian Bakke og Ole Marius Myrvold lå litt under etter 16 spill av 64 spill. Et glimrende andre sett gjorde at nordmennene ledet med 27 IMP halvveis i kampen. Semifinaletapet skjedde på et vis i tredje sett da svenskene traff på alt, de norske på ingen ting, og resultatet på de 16 spillene var uvanlige 0-57! I siste sett var det mer normalt og ZORRO vant settet, men med litt for lite til å vinne kampen. Tapet ble på fattige 11 IMP.

Det er klart når man taper en kamp over 64 spill så er 11 IMP nesten ingenting, og det vil alltid være mange spill hvor man kunne snudd det hele til seier. Antagelig var det muligheter for det i alle settene, men spesielt i de nitriste 16 spillene med 0-57 i trynet.

I bonuscupen som består av de som kvallet til sluttspillkampene, men allerede er slått ut (to «liv») har «Karlssons frestelse» med tre nordmenn og tre svenske spillere gjort det skarpt og vunnet hele tiden. De snek seg riktignok videre med 2 IMPs margin i en kamp, men i den andre kampen den dagen vant de med 98 IMP! På det laget spiller foruten de tre svenskene Kristian B. Ellingsen, Harald og Lars Eide. Dermed er de nå fremme til den nest siste kampen for den gruppen som også ZORRO «falt» ned i etter semifinaletapet. De to lagene med norske spillere møter hvert sitt svenske lag, og med seier for begge vil det bli «norsk» oppgjør i den siste kampen som handler om 3.plassen i turneringen.

Her er et spill hvor jeg vil påstå Karlssons frestelse var heldige. Meldingene handler om være et samspilt makkerpar, og det er ikke Ellingsen og hans svenske makker selv om de har spilt sammen før.

Du sitter som øst med:


Giver syd, N/S i sonen.

Etter pass fra syd åpner makker (Ellingsen) som vest med 1 kløver og nord melder inn 1 hjerter. Du svarer 2 ruter som etter innmelding viser kun 10+ poeng og ruterfarge (rundekrav). De videre meldinger i den posisjonen er avhengige av makkerparavtaler. Hva ville du gjort over makkers 3 kløver nå?

Meldingene i denne trange meldesituasjonen må defineres, klare avtaler.

Er for eksempel 2 spar krav? Det bør det nok være, men må det vise tillegg?

Det er så trangt i denne meldesituasjonen at jeg mener 2 spar ikke viser tillegg, men det er krav for en runde. Vi må ha noen meldinger  med svake åpningskort også, men selvsagt er det greit å ha en naturlig kravmelding til rådighet også. Siden det meldes 2-over-1 etter innmelding med så lite som 10 poeng må vi ha en eller annen form for bremser, så etter en slik start bør vi kunne stoppe i 3 i minor!

Som det gikk hørte imidlertid Karlsson 3 kløver fra Ellingsen over sin egen 2 ruter.

Er det krav?

Nei, det synes jeg absolutt ikke, for det må som sagt finnes bremseklosser her! Hanhar en gangske klar pass slik jeg ser det.


Karlsson burde absolutt passet på 3 kløver slik kortene så ut, men turde ikke det da han var redd Ellingsen kunne ha en god åpningshånd. Så svensken gamblet på 3 grand med lusne Q-x i hjerter. Da var de sannelig i trøbbel - i teorien - men i så fall handler det om "A little help from your friends":

Å komme seg i 3 kløver er bra, mange steder fikk N/S spille 2 hjerter. 

Å spille 3 grand er som du ser ganske håpløst. Nord trodde dog på Karlsoons grandmelding og trodde det måtte bety øst hadde damen tredje eller fjerde i hjerter. Da er det alltid håp, at de har et feil bilde av den skjulte hånda er fint... 

Hjerter kom ut til esset. Karlsson spilte ruter konge og ruter knekt, og da damen kom på lot svensken nord beholde det stikket. Nå kan forsvaret ta fem hjerterstikk, og med maksimalt motspill et par sparstikk også. Det er med åpne kort minst to-tre bet i kontrakten!

Nord var imidlertid fanget i illusjonen om at øst hadde hjerterstopper, og tenkte nok: "kanskje er han svak i kløver?"

Det ser dumt ut hva han gjorde, men husk nord så ikke øst sine kort. Nord skiftet nemlig til kløver dame! Det var langt i fra nok stikk med ruterstikkene om øst stikker med kløver ess, så Karlsson lå i tempo sylfrekt unna kløver dame - helt uten hjerterstopp - og da kom det nok en kløver fra nord!

I stedet for et solid beitelass ble det nå elleve stikk og +460.

Dette skjedde i kampen laget vant med en haug med IMP så det fikk ikke avgjørende betydning for resultatet. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.