Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

BESTE SPILLEPLAN

I Canberra spilles mye bridge om dagen. Under Sommerfestivalen i Australias hovedstad spilles det flere spill enn på de fleste bridgekongresser rundt om kring i verden. I lagturneringen som pågår nå spilles tre 20-spills kamper per dag, og det pågår i fire dager (240 spill) før det er sluttspill med lange kamper. 

Her er en spilleprøve fra i går hvor såvidt jeg vet ingen fant den aller beste spilleplanen.

Mot oss satt en tidligere verdensmester nord og tenkte seg vel og lenge om før han gikk i gang med spilleføringen, men spilte så på den åpenbare måten som god spiller ser etter sekunder. Verdensmesteren innrømmet dog etterpå da vi snakket om spillet at han hadde oversett en plan som gir enda litt bedre sjanse. Ser du den?

Som nord har du havnet i 6 hjerter, en god kontrakt. Øst spiller ut kløver 7, norsk fordeling. Du stikker og tar en trumfrunde som begge følger på så den fargen sitter 2-1. Hva gjør du etter å ha tatt en trumfrunde til?

De åpenbare sjansen er at ruter ess kan sitter foran kongen, og lykkes ikke det kan spar konge sitte hos vest. Hvis øst har ruter ess kan en spar kastes på ruter konge og en spar til forsvinner på den fjerde kløveren. Om vest har ruter ess kastes senere en spar på den fjerde kløveren, og sparfinessen må lykkes. Ett av to kort riktig plassert er sånn cirka 75% sjanse. Så å spille rute rmot kongen først ser normalt ut for å prøve den første sjansen.

Er det noe annet du kan gjøre uten å ødelegge for de to sjansene?

Etter to trumfrunder kan det spilles slik: Ta kløverstikkene og kast ruter fra hånden. Så stjeles ruter 10 fulgt av trumf til syd og ruter konge spilles i denne posisjonen:

Hvis øst har ruter ess som var en av de opprinnelige sjansene er det nå enkelt. Vest har altså ikke ruter ess og dekker ikke med det idet kongen nå spilles fra syd, så du kaster den lille sparen. Øst blir innspilt om må spille spar til saksen, eller et kort til dobbeltrenons som stjeles hos syd mens spar dame forsvinner fra hånden. 

Hva om vest har ruter ess, sier du? 

Ja, da dekker han ruter konge, men i så fall ville ikke ruter mot kongen tidligere ha hjulpet noe heller. Men du har den samme sjansen fortsatt som om du hadde prøvd ruter til kongen og esset, at spar konge sitter i saks, for nå får du ikke rutertaper. Nå stjeler du etter ruter konge som dekkes av esset fra vest. Så kommer nøkkeltrekket:

Liten spar mot nieren!

Hvis vest kommer inn må han spille spar og du prøver finssen og får altså dermed med begge de opprinnelige sjansene. Det du får med i tillegg ved å spille slik som dette er om øst har "alt" i spar (K-J-10). Vi er nå nede i en firekortsposisjon med en trumf på hver side og resten spar (3-3). Med liten spar fra nord og øst har "alt" må han stikke med tieren eller knekten og blir innspilt, for eksempel om det sitter slik i sluttpossen:

Alle som var i 6 hjerter i Canberra vant den enkelt da det ikke satt problematisk i det hele tatt. Jeg forhørte meg litt rundt, men ingen var særlig interessert i dette "journalistpreiket", og såvidt jeg vet spilte alle ruter mot kongen tidlig i spillet. Slik satt det:

Se for deg at Ø/V bytter kort. I så fall må den skisserte spilleplanen til.

Ja, ja, ja...det er kanskje journalistpreik ...

 

 

 

  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.