Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

World Bridge Series - FINALER

I ROSENBLUM-finalen (Open Teams) spiller lag VENTIN mot lag NICKELL (USA).

De har spilt halve kampen og avslutter i morgen lørdag etter seks sett, 14 spill i hvert sett. De fleste anser NICKELL som skyhøye favoritter i denne finalen mot det flernasjonale lag VENTIN. Men NICKELL virket ikke helt overbevisende da de nesten rotet det til for seg selv i semifinalen som de til slutt vant med 3 IMP etter tilsynelatende å ha god kontroll tidligere i den kampen.

I finalen startet det med at VENTIN tok ledelsen med 16 IMP etter de første 14 spillene. Det var et veldig uryddig sett hvor lagene utvekslet hele 112 IMP, et snitt på 8 IMP per spill! Og det uten at det ble en eneste slemsving (det eneste slemspillet var uavgjort).

I det spillet vi tar med fra dagens spilling i lagfinalen måtte VENTIN sitt Ø/V-par, Spinkhuizen-Mendes de Leon (Nederland) være veldig nøyaktige i motspill.

 

Om en ser på kun N/S sine kort og vet at ruter konge sitter i saks er det ikke så lett med det samme å se hvordan 4 hjerter skal kunne gå bet. Men kontrakten havnet på nords hånd, og øst spilte ut sin single ruter. Nord stakk over vest sin ruter konge og spilte hjerter 10. Nå måtte øst hoppe på med esset med det samme, og det gjorde han. Så spilte han kløver til vest ess og fikk ruter tilbake til stjeling. Dermed fikk de tak i tre trumfstikk og kløver ess - en bet.

Ved det andre bordet ble syd spillefører i 4 hjerter. Vest spilte ut spar, og da fantes ingen bet lenger. VENTIN 10 IMP.

I OPEN PAIRS, parfinalen deltar 58 par, 52 kvalifisert via semifinale A (47) og B (5), og dessuten drop-ins fra par som fortsatt spilte lag, men røk ut før finalen i den turneringen.

Det har det ikke gått veldig bra for de norske så langt, bortsett fra for Helgemo og Nystrøm (Sverige) som ligger på 11.plass med litt under 55%, ca. 2 % bak topp-3 når de er halvveis i turneringen.

Hoftaniska-Charlsen lå lenge langt under middels, men en meget sterk siste sesjon brakte dem opp på 26.plass med 50,32%.

Høyland-Høyland ligger som nr. 47.

Det er langt igjen, fire sesjoner på lørdag, så det er gode muligheter for å klatre. Og spesielt Helgemo-Nystrøm ligger i en fin posisjon og kan godt ende opp i medaljekampen i morgen. Det kan kanskje Hoftaniska-Charlsen også, men da må det nesten hele lørdagen scores sånn som mot slutten fredag.

Da jeg sto opp tidlig på morgenkvisten (NZ) for å følge med og det var spilt tre av dagens fire sesjoner i parfinalen, ledet nokså overraskende australske Nunn-Dalley. I kvalifiseringen klarte ikke de å komme seg til semifinale A og måtte gjennom nåløyet i semifinale B for å komme seg til finalen! Da fant de tydeligvis formen. Men i fjerde sesjon kom polske Buras-Lutostanski voldsomt og leder turneringen med litt over 62 %, hele 5 % foran neste par.

Spillingen både i lag- og parfinalen overføres på BBO. Da jeg fulgte kom meg for å følge med kom Hoftaniska-Charlsen på BBO i rett periode. De meldte en fin 6NT hvor de fleste spilte 6 hjerter, noen var i 4 hjerter. Det var tolv stikk både i grand og hjerterkontrakt, 86% til det norske paret.

Og i dette spillet ble det enda høyere score:

Giver vest, ingen i sonen

Charlsen satt syd og hørte 1 kløver fra venstre, hopp til 2 hjerter fra makker Hoftaniska (nord). Det er ikke et svakt innhopp for dem, men ca. 14-16 poeng og god sekskorts farge, normalt ensidig hånd. Øst sa 2NT som var overføring til 3 kløver. Charlsen passet, og vest sa 3 kløver. Da doblet Hoftaniska, opplysende dobling. Hva ville du meldt nå med Thomas sine kort?

Doblingen er altså opplysende, og da har han nok 3-3 i sidefargene, 3-6-3-1 fordeling. Thomas har gode kort. Kan det stå utgang her?

Joda, det kan det selvsagt. Thomas vurderte det slik at han er for sterk til å si bare 3 ruter. Han sa 4 kløver som innebærer ruterfarge og bra kort (fikk jeg litt senere vite). Med svakere kort ville han selvsagt meldt på tre-trinnet.

Uten å kjenne avtalene helt ville jeg tenkt at 4 kløver er ruterfarge, kanskje firekorts spar? (4 spar på 4-3 er kanskje en mulighet?), gode kort og sier «jeg vet ikke helt hvor vi skal». Hva ville 4 ruter vist her?

Vel, 4 kløver ble meldingen, og Hoftaniska sa 4 hjerter. Hvis han har veldig sterk hjerterfarge kan godt 4 hjerter være en gullkontrakt, spar ess og ruter konge må være helt supre kort mot makkerens hånd. Slik så hele spillet ut:

Utgangen 4 hjerter var litt i hardeste laget, men langt i fra sjanseløs. Da det kom to ganger kløver stjal Hoftaniska og spilte tre runder hjerter. Med den heldige hjertersitsen var det da elleve «enkle» stikk, +450. Om det kommer sparskift i andre stikk blir det +420 som ville gittt over 90%. Ingen andre kopierte +450, men ett par fikk +500 mot 4 kløver doblet. Så det norske paret fikk 96 % på spillet, noe som jo som kjent er meget STERKT…

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.