Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

WORLD BRIDGE SERIES: Klart for kvartfinale i mixlag

Tirsdag var det to utslagskamper i mixlag, Round of 32 og Round of 16.

På lag BLAKSET BIN spilte Jostein Austad og Tonje Brogeland. De møtte råsterke MINITER i R32, et lag bestående omtrent bare av verdensmestere. BLAKSET BIN gjorde det meget bra i den første halvrunden (14 spill), MINITER ledet med kun 1 IMP. Men i andre halvrunde ble laget med stort sett norske og danske spillere utspilt og MINITER gikk greit videre. På MINITER spiller bl.a. Jessica Larsson og Geir Helgemo.

I neste kamp, Round of 16 ble det mer norsk motstand for Larsson-Helgemo, mot lag CROCODILE med bl.a. Kåre Bogø og Ranja Sivertsvik. De gjorde det meget skarpt i R32 da de slo ut storlaget ROSENTHAL som bestod av bare verdenstjerner. Men i Round of 16 ble det full stopp for dem, MINITER ble alt for sterke og gikk enkelt videre til kvartfinalen med nesten 100 IMPs margin. 

Larrson-Helgemo sitt lag seiler opp som en av de store favorittlagene mot slutten av dette mesterskapet. I de to kampene tirsdag spilte de veldig bra, i tre av fire sett var de helt overlegne. Men de var også på riktig side av coin-flip'en i endel spill. Det var en haug med slemmer og MINITER traff best stort sett hele tiden. Her er en av slemmene:

Giver nord, N/S i sonen

Hvilken kontrakt bør det spilles med dette?

Det er ikke så godt å si, sitsen er avgjørende. Det er en bra storeslem. Kløveren må nok ordne seg - en god sjanse. Men å finne ut alt i meldingsforløpet er ikke så greit med slike kort og et vanlig system. Det er med disse kortene man kunne tenkt seg å spille et sterk 1 kløver system med releer og det hele.

Etter pass fra nord åpnet Larsson som øst med 2NT. Om det viser 19-21 eller 20-21 vet jeg ikke, men selv om det er 20-21 er det greit å oppvurdere en slik hånd til 2NT med så god femkorts farge og noen tiere. Dermed var det greit å melde slem, men ikke så greit å finne ut at det var så perfekt i begge de sorte fargene. Både spar dame og kløver dame er helt nødvedige kort for at det skal være bra muligheter i storeslem. De endte i 6NT, en temmelig sikker slem.

Ved det andre bordet stod Bogø-Sivertsvik sine lagkamerater på til storeslem. Det valgte å spille 7 spar som kan ha noen små tilleggsjanser i forhold til 7NT da det kan trumfes ruter hos vest, kanskje et par ruter hvis trumfen (spar) sitter 3-3 og kanskje få godspilt ruterstikk slik at det kan bli tretten stikk selv om kløverfargen ikke sitter jevnt fordelt. Men i 7 spar fikk spillefører seg en meget kjedelig overraskelse da spar dame ble spilt, en sjelden trumfsits med syvkorts tilpasning hvor Ø/V rår over de fem høyeste sparene :

Spillefører hadde tålt 5-1 i trumffargen, men 6-0 sits ble for tøft, og 7 spar gikk en bet. Dermed vant MINITER spillet med 14 IMP i stedet for å tape det om det hadde vært litt snillere sits. 

Det er ikke meningen å si at lag MINITER hadde flaks, men det kan noen ganger virke som at om det spilles skikkelig godt så er man heldige og. Her er enda et slemspill som gikk veien, i dette tilfellet fordi motstanderene meldte feil, godt hjulpet til å feile av Larsson-Helgemo. 

Giver syd, alle i sonen.

Nystrøm-Clemmentsson stoppet i 4 hjerter. Når en ser alle kortene er dette en ganske bra slem, best i kløverkontrakt. I hjerterkontrakt må kløveren ordne seg og i tillegg må det finnes en løsning på en mulig spartaper. I kløverkontrakt er det nok at kløveren ordner seg med kun en taper. Men N/S har kun 27HP til sammen så å melde slem er ganske hardt.

Hvordan melde disse kortene?

Hvis syd åpner med 1NT overfører nord til hjerter. Hvis han så kan si 3 kløver som naturlig krav vil syd støtte hjerteren. Hvis denne situasjonen (overføring fulgt av ny farge) er definert som krav til utgang for paret får syd et valg om han skal si 3 hjerter eller 4 hjerter, hvor 3 hjerter viser bedre kort enn 4 hjerter i en krav til utgang-situasjon. Det er små nyanser her, marginale ting.

Da det kom spar ut mot 4 hjerter noterte Nystrøm-Clemmentsson enkelt +680 slik det satt.

Ved det andre bordet hadde N/S mye større ambisjoner, men de fikk sannelig ikke utvekslet særlig med informasjon.

Syd åpnet med 1 kløver, og Helgemo spratt innpå med 2 ruter. Over nords 2 hjerter meldte Larsson 5 ruter direkte! Sprekt nok vil jeg si, og nokså dyrt hvis de hadde blitt doblet der. Men den agressive sperringen gjorde at N/S gikk seg bort.

Syd hoppet til 6 hjerter som må være i overkant med de kortene. Da nord satt med A-Q i trumf, spar ess og renons i motpartens farge mente han at om syds melding var fornuftig må 7 hjerter stå. Det ble hva han meldte, og personlig har jeg litt sympati for nords vurdering, syd meldte for hard slik jeg ser det.

Slik det så ut var det helt håpløst med 7 hjerter, en bet og 13 IMP til MINITER. 

 

 

 

.  

:

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.