Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Vellykket STEINKJER OPEN

I helgen gikk Steinkjer Open av stabelen med par- og lagturnering. Steinkjer BK var arrangør. Det var bra oppslutning og rapporter om en fin bridgehelg. 

I parturneringen ble det svært jevnt, kun 1,3 % mellom nr. 1 og nr. 5. Helt til topps gikk Magnus Staven - Bjørn Harald Jensen (Namsos/Verdal). 

I lagturneringen ble det et lag som kalte seg Bergs Vasslag som vant, og det laget bestod av Håkon Otieno Kippe, Kristoffer Hegge Berg, Jorn Arild Ringseth og Ivar Berg. 

I parturneringer er jo småspillene like viktige som slemmer og utganger. Likevel, her er et spill fra Steinkjer Open Par som i alle fall er i nærheten av slemsonen, men er det en god slem?

Hvis Ø/V får melde i fred er det ikke unaturlig å komme i slem hvis øst åpner med 2NT og superaksepterer (melder mer enn 3 spar) - ikke unaturlig synes jeg - over makkerens 3 hjerter, overføring til spar.

Slem er ikke opplagt, spesielt ikke om øst er spillefører. Det kan være en autobet om kløver sitter 4-1 og de får tak i kløver ess og en kløver til stjeling med det samme. Det er ett avkast i hver rød farge, men på hver side, så om det ikke kommer kløver ut vil de bli et valg hvilken vei kløveren bør spilles siden det blir igjen tre kort i kløver på hver side. Hvem har knekten? Tja, hvem vet...

Men de skisserte meldingene hvor Ø/V melder i fred er ikke alltid sånn som det er i praksis. Slik så nemlig hele spillet ut:

Ved mange bord åpnet nord, enten med svake 2 hjerter (eller Multi), eller noen steder med en frisk 3 hjerteråpning. Øst dobler vel da, og så spørs det hvor mye vest melder. Han bør jo hoppe, og da blir øst sleminteressert. 

Omtrent 30% av Ø/V-parene spilte 6 spar, alle med vest som spillefører. 

Er du en ess-utspiller mot slem?

Dere som leser denne bloggen fikk kanskje med dere et spill fra VM i Polen forleden (dog et spill med en helt annen kontekst) hvor nettopp kløver ess måtte ut for å bete en slem. I parturnering er det nesten enda mer opplagt å ofte spille ut ess, også for å unngå å gi bort overstikk. Men ess-utspill kan også være hjelpsomt for spillefører.

I dette spillet kom kløver ess ut mot alle slemmelderne unntatt en. Der hjerter kom ut mot 6 spar fant spillefører kløveren og noterte som de andre som var i lilleslem en fet +1430 som ga 70% score. De som ble nr. 2 (Berg-Ringseth) var uheldige og satt mot 6 spar med tolv stikk. De som ble nr. 3, 4 og 5 satt alle Ø/V og meldte slem som altså ble vunnet, så de var på riktig side og fikk god score på spillet.

Vinnerparet satt N/S mot 3NT hvor det ble tolv stikk. Det ga litt under middels til vinnerparet da +690 til Ø/V slo en rekke med +680, og noen som fikk kun +650 etter å ha bommet kløveren i 4 spar. Ett Ø/V-par "went over board" som en sier på veldig dårlig norsk, de spilte 7 spar med en bet (doblet!). 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.