Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Valg av spilleplan

Mens Norge og mange andre land har åpnet opp og betrakter Covid som mer eller mindre over (håper i alle fall) er det fortsatt lockdown her i Auckland, New Zealand og flere steder i Australia. Dermed er det pause i face-to-face bridge her nede, og de som ønsker å spille bridge må gjøre det online. RealBridge plattformen er dog ganske bra, og en «treffer» på en måte mennesker der. Det føles i alle fall litt som å spille på vanlig måte.

Denne og neste uke går Sydney Spring Nationals av stabelen. Hovedturneringen OPEN TEAMS spilte kvalifisering torsdag og fredag og det blir semifinaler og finale på lørdag og søndag.

I en av kampene i kvalifiseringen fikk vi en litt heldig 11 IMP’er inn, og min makker var den første til å innrømme han kanskje ikke spilte med oddsen. Hva synes du om valget av spilleplan?

Du er i 3NT etter å ha åpnet med 2NT før makker overførte til spar og foreslo 3NT. Vest spiller ut kløver knekt. Ø/V sine utspillsavtaler er «standard», dvs. knekten lover tieren og han kan ha en høyere honnør (kongen eller esset). På liten fra bordet kommer treeren fra øst og de forklarte at de brukte "reversed count" (svensk fordeling). Hvordan tror du det sitter, og hvordan spiller du kontrakten?

Det ser ut som om vest har spilt ut fra AJ10 fjerde eller femte. For om øst har kløver ess bør han i en sånn situasjon gå opp med det og spille kløver tilbake. Har han esset kan det jo fra hans synsvinkel hende vest har KJ10x(x) og da vil det være fatalt å legge liten og gi spillefører stikk for damen tynt tredje eller dobbel. Så du antar vest har kløver ess.

Du har et valg, hvor sitter hjerter ess? Og hvor du tror det sitter avjør om du skal stikke første kløver, eller lasjere. For de mer uerfarne virker det helt opplagt å stikke, men husk at om du antar at vest har kløver ess bak deg er K-Q-x kun en stopper, omtrent som A-x-x. Med esset tynt tredje ville det vært nokså automatisk å lasjere for å bryte motpartens forbindelse hvis du må innom dem senere i håp om at den som kommer inn ikke har lengden i den truende fargen.

Her er det kun åtte toppstikk om ikke sparfargen sitter 3-3 (eller knekt-10 dobbel) og du må derfor innom hjerter ess. Hvis vest har hjerter ess er det bare å stikke den første kløveren og presse ut esset. Vest kommer inn og den andre kløverhonnøren din er gardert. Men om øst har hjerter ess vil kløver gjennom føre til at vest får fire stikk i kløver om han har femkorts farge. Hvis kløver sitter 4-3 får de kun tre kløverstikk og hjerter ess, ingen fare. Hvis du stikker den første kløveren, bør du kanskje prøve sparen først. Tja, om den sitter er det jo overstikk på gang. Men om spar sitter 4-2 setter du opp ett stikk i den fargen til forsvaret, og om øst har hjerter ess taper du kanskje ett i spar, til hjerter ess og tre kløverstikk. I så fall går du bet om kløveren sitter 4-3 som egentlig ikke var et faremoment. Du bør kanskje prøve i alle fall en sparhonnør. Hvis tieren eller knekten kommer på kan det jo sitte J-10 dobbel.

Men det koker altså ned til et valg i første stikk basert i "hvem har hjerter ess"? Hvis det sitter slik, bør du stikke den første kløveren:

Du stikker altså i første stikk og spiller hjerter. Vest kommer inn og det blir elleve stikk siden din gjenværende honnør dobbel i kløver er beskyttet.

Men om det sitter slik går du bet hvis du stikker i første stikk:

Du stakk altså med en kløverhonnør, men det er øst som kommer inn på hjerter ess. Han spiller kløver gjennom og det blir en bet. Med slik sits burde du ha latt vest beholde for kløver knekt i første stikk. Da blir det ikke overgang til vest og de godspilte kløverstikkene, og kontrakten er sikker.

Min makker stakk første kløver og forsøkte på en kombinasjon av et håp om at vest hadde hjerter ess, eller at øst skulle gjøre feil. I andre stikk ruter til damen, så liten hjerter derfra. Hvis øst sover og legger liten fra esset får spillefører stjålet seg ett stikk i hjerter og kan ta sine ni stikk. Den psykologiske varianten er nok en dårlig sjanse mot en god spiller på østs plass (og det var det). Riktignok er «lavt i andre hånd» en regel, men regler har som kjent unntak. Og øst (om han har hjerter ess) bør med de kortene hos blindemann se at den eneste sjansen forsvaret har er at vest har A-J-10 femte i kløver og hoppe opp med hjerter ess før han sender kløver gjennom.

Da makker spilte hjerter til damen kom liten fra øst (phew) for det var vest som kunne stikke med hjerter ess. Syds kløver var gardert, og det ble elleve stikk siden det satt slik fra start:

Det var sannelig et heldig valg av spilleplan, +460

Ved det andre bordet satt en av de beste spillerne på den sydlige halvkule, australieren Tony Nunn på syds plass og var også i 3NT med kløver knekt i utspill. Han lasjerte første kløver. Det ble feil siden vest altså hadde hjerter ess, og han simpelthen godspilte kløverfargen. Siden spar ikke satt snilt måtte Nunn innom hjerter ess og gikk en bet, 11 IMP til oss. Spillet ga altså hele 22 IMP i sving i kampen (hvis hjerter ess bytter plass) pga. av valget i første stikk!

Hva er beste sjanse?

Det kan se ut som 50-50; hvor er hjerter ess? Men som makker ydmykt sa etter kampen, når du har spilt annerledes enn Tony Nunn så kan du være ganske sikker på at det var Nunn som spilte korrekt og med oddsen.

Det er vel litt større sjanse for hjerter ess hos øst, men det er jammen marginalt. Hvis det antas at vest har fem kløver og øst følgelig dobbelton, er det flere «ledige plasser», eller vacant spaces som det kalles hos øst. Det er "ledige plasser" som kan være hjerter ess. Øst har elleve kort utenom kløver, mens vest har kun åtte kort utenom den fargen. (Dette kan du lese mer om i flere bra artikler på nettet ved å google «vacant spaces, bridge») Men det er sannelig små marginer her i et typisk spill som kan avgjøre kamper.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.