Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Vårmesterskap i Sydney

I Australia er det gjennom året haugevis med turneringer og festivaler. De fire store "Nationals" er i Canberra (januar), Gold Coast (februar), Melbourne (juni) og Sydney (oktober). Norske spillere har ikke sjelden besøkt både Canberra og Gold Coast for å spille, festivaler som anbefales under den norske vinteren når det er full sommer her nede.

I Sydney spilles nå Spring Nationals over hele 12 dager. Lagturneringen startet på tirsdag. Her er et spill som på mange måter ble avgjørt ved valget av åpningsmelding.

Hvis du spiller med vanlig system, 15-17 grander som kan inneholde femkorts major osv., velger du da å åpne du med 1NT eller 1 spar?

Dette er på grensen, og mange oppvurderte kortene til 18 og åpnet med 1 spar i den hensikt å vise 18-19 grand neste gang. Merkelig nok ble det lettere å finne toppkontrakten for dem som de som åpnet med 1 spar som i første omgang viste kun åpning, 11-12+ poeng. 

Etter grandåpning blir det Stayman og 4 spar over østs 2 spar. Vest har ikke helt til en sleminvitt, det blir å pushe litt for mye selv om det er en bra hånd. Men de som åpnet med 1 spar fikk flere steder svaret 4 kløver - Splinter (singel kløver og kort gode nok til utgang i spar). Da vokser østs hånd til himmels, helt perfekte verdier!

Og det er en meget god slem i spar. Denne sparfargen kan jo godt være uten taper, og i så fall spilles det om overstikk.

Slik det satt måtte det gis bort ett sparstikk. Men det er en god sjanse i tillegg, hjerterfargen kan gi fire stikk og gi parkering for østs tredje ruter. Kløver 7 kan jo trumfes hos vest.

Som du ser kan spillefører ta fire stikk i hjerter for egen maskin, med kongen først, liten til esset som tar med seg nords knekt, så en finesse med vests nier. Da blir det kun den ene taperen i trumf..

Men denne hjerterbehandnlingen er ikke en gang nødvendig. Syd er ferdig mann. Etter å ha gitt bort for spar konge og stjålet en kløver hos vest er det kun den ene potensielle rutertaperen. Og syd som har hjerterlengden er også alene om ruterholdet. Etter ruter dame ut og ruter tilbake fra nord idet han er inne på trumfkongen stjeles øst kløvertaper, så trumfen til bunns. Det ventes med hjerteren, for går den av seg selv går den av seg selv til slutt også. Idet østs siste trumf spilles ser det slik ut:

På spar 5 må syd enten kaste ruterstopperen eller gi opp hjerteren, tolv stikk. 

Ca. 25% av Ø/V-parene fant frem til slemmen. En av dem gikk bet da han prøvde hjerteren for tidlig og bommet på valget, da var det ingen overgang mellom hendene i sluttposisjonen. Alle de andre slemmelderne noterte +980.

 

 

Kommentarer

Ja, korrekt. Jeg mente "lettere etter åpning 1 spar som i første omgang viser kun 11-12+ poeng". Har korrigert det, litt sent men...

"Merkelig nok ble det lettere å finne toppkontrakten for dem som viste 15-17 med det samme i stedet for kun åpning, 11-12+ poeng."

Du mente vel omvendt? Det ble jo (ikke helt urimelig) lettere for de som oppgraderte til 18-19.

Totalt 2 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.