Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Utspillsprøve

I SYDNEY SPRING NATIONALS (RealBridge) har vi kommet frem til finalen som skal spilles søndag. Vårt lag gikk til semifinalen som nr. 2 i kvaliken (52 lag). For midt vedkommende ble det mye spilling siden jeg spiller med to makkere, min mix-makker amerikansk/tyske Geeske Joel (nettopp flyttet til NZ) og min faste makker Nick Jacob. Jeg synes det gikk litt tungt for meg og mine makkere i kvaliken, men australierne på laget leverte gode lister helt konsekvent. I semifinalen løsnet det ved mitt bord også, plutselig var bridge enkelt! Og den kampen ble nesten et gjesp, sluttresultat 176-53. Det gjenstår en kamp, jobben er ikke gjort riktig ennå...

Her var lagkamerat Sartaj Hans (øst) god og heldig. 

Han så dette meldingsforløpet hvor nords 1NT var 15-17 og de videre meldingene standard Stayman og invitt til utgang som ble løftet. Hva ville du spilt ut nå?

Med 10 poeng har ikke makker mer enn 4-5 poeng. De fleste honnørpoengene sitter til høyre for utspilleren. Det er derfor mye som tyder på at et passivt utspill/motspill kan være tingen. Trumf ut og så sitte å vente bak grandåpneren, og stikke hans honnører. Stikkene vi kan få kommer vel til oss etter hvert? Mot meg og ved begge bordene i den andre semifinalen spilte øst ut trumf mot 4 hjerter. Men det ble feil:

Etter trumfutspillet tok spillet noen få sekunder, ut med trumfen og kløver knekt. Nords tredje kløver gir avkast for en spar hos syd, ti stikk. Pluss 420 ble altså resultatet ved tre av de fire bordene.

"Jeg hater trumfutspill", sa Sartaj Hans i pausen. Jeg holder med han i det, ikke pga. av dette spillet, men generelt. Min oppfatning er at det spilles alt for ofte ut trumf, ofte fordi man ikke vet hva man skal velge. Det blir gjetting. Trumfutspill kan såklart være det beste. Så det er kanskje slik at jeg selv (og Sartaj?) spilller ut trumf litt for sjelden?

Utspill er dog det mest tilfeldige i bridge og som oftest kan ikke den som bommer utspillet klandres.

Vel, Sartaj sendte i vei en god gammeldags "fjerde høyeste spar", og da var spillefører sjanseløs. Forsvaret hadde to sparstikk og to minor ess, en bet og 10 IMP inn.

Hva er sjansen om du er i 4 hjerter og får sparutspill?

Det er umulig å vinne utgang med denne sitsen. Men det bør spilles på den sjansen som er der. Og det er at spar sitter 5-2, og den som har fem spar har ingen av essene. Så den første sparen må forsvaret få beholde. Den neste stikkes, så ut med trumfen og kløver knekt. Hvis han med to spar har begge minoressene vinnes kontrakten. Spillefører prøvde det, men det hjalp ikke denne gangen.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.