Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

US Summer Nationals er i gang

Sommermesterskapet er i gang i Toronto. Den første av de større turneringene, Von Zedwitz Life Master Pairs starter i dag. 

Mens vi venter på spill og resultater fra Toronto sakser jeg et spill fra den første bulletinen. Det er fra en fast spalte i bulletinene under US Nationals, Thinking Bridge som skrives av Eddie Kantar. Jeg liker den spalten veldig godt, for det er alltid relativt enkle, logiske poeng han tar opp. Her et motspillsproblem fra lagkamp. 

 

Grandåpningen viste 15-17 hp, og resten var "standard", nord brukte Stayman og syd viste frem sparfarge.

Din makker spiller ut kløver 3, fjerde høyeste. Spillefører forlanger liten fra nord og du legger damen som vinner stikket. Hva nå?

Det er tid for litt opptelling av syds honnørpoeng. Han har ingen i spar, det ser du, og han har ingen i kløver heller siden damen vant stikket. Følgelig har syd hele grandåpningen i hjerter og ruter. Du vet altså at han har A-Q i hjerter og A-K-Q i ruter. Hvis han har fire ruter er det åtte syv stikk i de fargene til spillefører. Så snart han kommer inn kan han godspille to kløverstikk. Og her ligger løsningen. Spillefører må godspille stikk i kløver for å komme til ni. Og da har du og makker deres sjanse, men det holder ikke til bet med spar gjennom en gang fra din makker idet han kommer inn da du kun får to stikk i fargen, spillefører vil legge tieren fra nord. Medmindre...

Ja, du har kanskje sett løsningen nå? I andre stikk skal du skifte til spar 2! 

Dette er ingen usannsynlig sits. Du vet jo "alt" om spar- og kløverhonnørene, og om du i andre stikk gir han ett stikk i spar er det kun åtte stikk spillefører kan hente. Han må innom kløver ess. Men da hopper makker på med esset med det samme og spiller spar gjennom. I den situasjonen som har oppstått pga. ditt fine sparskift (toeren) har spillefører kun kongen dobbel igjen hos nord og nieren tredje på hånden, og du kan forsyne deg med tre sparstikk - en bet. Samme hva du spiller tilbake i andre stikk annet enn spar 2 så vinnes kontrakten. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.