Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

US SPRING NATIONALS

I Memphis, Tennessee spilles nå det amerikanske vårmesterskapet.


Memphis, Tennesee er stedet for bridgespillere akkurat nå

Memphis - en by med omtrent samme innbyggertall som Oslo - er jo kjent som "The Home of Blues, Soul, Rock and Roll" (og mere til), kort sagt et mekka for musikkinteresserte. Det er ikke få av de virkelig store i musikkhistorien som startet sine karrierer der, for eksempel Aretha Franklin, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Elvis Presley, Roy Orbison og mange flere!

Som vanlig i US NATIONALS er det en del nordmenn på plass sammen med størstedelen av verdenseliten. Det er alltid en rekke mesterskap under «Nationals», og en haug med sideturneringer også for dem som ønsker å spille veldig mye!

Hovedturneringen under vårmesterskapet i Memphis er lagturneringen VANDERBILT som nettopp har startet. I år var det 68 påmeldte lag, og for å komme ned på 64 ble det i går spilt en åpningsrunde med tre-og fireveis kamper for fjorten lag, mens 54 lag hadde walkover til første ordinære runde. Nå er det altså 64 lag, og det spilles fra og med første ordinære runde rene utslagskamper, vinn-eller-forsvinn!

I runde 1 er det et interessant oppgjør (pågår i skrivende stund) mellom et helnorsk lag bestående av John Solli Hansen, Bjørn Fjellstad, Erik Dahl og Kai Jørstad som møter Boye Brogeland sitt proff-lag, Diamond. I dette mesterskapet er det Zeligman som er sponsor for Brogelands lag, så laget heter i denne turneringen TEAM ZELIGMAN som er blant favorittene i Vanderbilt. Men det norske amatørlaget er bra, så Boye og hans amerikanske lagkamerater har på ingen måte noen fribillett til 2.runde! Det vises kamper fra Vanderbilt på BBO, og du kan finne alt av informasjon, bulletiner og resultater fra vårmesterskapet her. 

EN SPILLEPRØVE

Vi tar meg et spill som er sakset fra bulletinen, og som så ofte før noe som er publisert av en av mine favoritt-skribenter, Eddie Kantar. Hans artikler «Thinking Bridge» liker jeg godt, og de har alltid gode poeng som er basert i sunn fornuft og logikk.


Dette er en ganske frisk storeslem, 7 ruter, og utspillet er kløver konge.

Planlegg spillet.

Du har en mulig hjertertaper, og selvsagt er det enkelt å vinne om du tar hjerterfinessen og øst har hjerter dame, en 50% sjanse. På den annen side, du har egentlig like god sjanse i spar, en ren finesse med tieren som også lykkes i 50% av tilfellene! For holder sparfinessen med tieren så har du fire sparstikk og kan kaste to hjertere fra nord og senere stjele hjerter knekt.

Med andre ord, du ser to mulige finesser, og om du velger en av de kan det hende at det var den andre du skulle tatt – et ekkelt dilemma!

Det er imidlertid en annen mulighet som er bedre og gir totalt sett større sjanse. Her er Kantar sitt tips for sånne spill:

Når en av to finesser kan gi deg din kontrakt, den ene en finesse hvor damen mangler, den andre hvor knekten mangler, spill først A-K i den fargen hvor du mangler damen.

Spesielt hvis du har ganske mange kort i den fargen damen mangler gir dette en ganske bra tilleggssjanse. Her har du syv hjertere til sammen, og at damen sitter dobbel er ikke så usannsynlig. Hvis ikke hjerter dame faller må du forsøke den andre finessen, spar til tieren.

Siden den ene finessen like godt kan være riktig som den andre så tar du med denne spilleplanen med deg en ekstra sjanse som faktisk er på rundt 20%, dvs. at hjerter dame faller. Det er selvsagt ingen garanti for det her, men det handler jo om å spille på største sjanse. Gjør du det hele tiden så vil du lykkes oftere i det lange løp.

Her er hele sitsen, og i dette tilfellet ville den beste spilleplanen lyktes:


Etter kløver ut til trumf hos syd tas motpartens trumf. Så A-K i hjerter, og hadde damen falt kunne fu forlang resten. Siden det ikke lyktes spilles spar til tieren som holder, spar ess, kløver til trumf hos syd og to store spar fra syd med avkast av nords to gjenværende hjertere. Så avsluttes med å stjele hjerter knekt før det er storeslem til notering! 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.