Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

To lag fra Bergen Ak til lagfinalen

Vi har allerede fortalt at Bergen Akademiske 1 (C.Bakke) gikk videre til finalen i NM for klubblag etter en marginal seier (1 IMP) mot TopBridge 5. Forleden fikk klubben med nok et lag til lagfinalen da Bergen Ak 2 med Svein-Olai og Jim Høyland, Tor Bakke og Magne Eide vant storkampen i 6.runde mot sterke Sunndalsøra BK.

Tidlig i den 6.rundekampen opparbeidet bergenserne en solid ledelse. Sunndalsøra øynet kanskje et lite håp da Bergen Ak gikk bet i en slem hvor den vinnende spilleplanen ble funnet ved det andre bordet, 17 IMP til Sunndalsøra. Men Bergen Ak slo raskt tilbake og beholdt kontrollen i kampen. Til slutt vant de med 38 IMP selv om det ble tapt spill i dette spillet som kom mot slutten av kampen:

Giver nord, alle i sonen

Sunndalsøras øst åpnet etter pass fra nord med 1 ruter og hoppet til 3 ruter over svaret 1 hjerter. Er egentlig litt overrasket over at vest ikke svarte 2 kløver, men det er en annen historie, og jeg kjenner ikke helt avtalene deres. Hoppet til 3 ruter er vel litt en undermelding for de fleste da det vanligvis viser rundt 16-17 etter et 1-over-1 svar. Men hva skal øst si? Vest avsluttet med 3NT i et medingsforløp hvor både Ø/V kanskje meldte litt "soft". Og dette må da være en bra slem?

Ved det andre bordet åpnet nord med 2 spar, spar og en minor og under åpningsstyrke. Øst for Bergen Ak doblet, og vest krevde med 3 spar. Da gikk øst på til slem og foreslo etter hvert 6 ruter. Øst korrigerte naturlig nok og foreslo 6 hjerter før øst avsluttet med 6NT. Hvordan bør den kotnrakten spilles etter spar knekt i utspill fra syd?

Det er et godt håp om å vinne denne slemmen, men litt ekkelt med overganger. Vests hånd ser nokså god ut bortsett fra at det antagelig må gis bort ett stikk i hjerter. En spar kan jo kastes på ruter ess. Spillefører vant første stikk med spar konge og la ned kløver ess. Så liten hjerter fra øst til tieren. Det godspiller hjerteren, og samtidig beholdes hjerter ess som inntak til øst så han kan få innkassert ruter ess senere. Det stikket kan jo ikke tas tidlig, for da får N/S etablert stikk for ruter konge idet de kommer inn på hjerter konge. 

Nord stakk hjerter 10 og spilte spar dame til esset. Nå ser det ut til å være 2+3+1+6 = 12 stikk. Men skuffelsen kom raskt da kløveren skulle innkasseres, for hele spillet så slik ut:

En grei spilleplan, og kanskje den beste planen også, men den førte til en bet siden kløveren satt 5-1. 

Merk at 6 kløver står selv med en taper i kløver, for i den kontrakten er det enklere med overganger, og en vellykket hjerterfinesse kan tas. Det er også mulig å vinne 6 hjerter og 6NT. En computeranalyse viser altså at 6NT også kan vinnes, men det må vel være med en sær spilleplan som baserer seg i at nord har alt og kløveren ikke gir seks stikk; nord alene om sparholdet, har begge de røde kongene og er alene om ruterholdet også (den fjerde ruteren). Nord vil bli utsatt for et voldsomt press idet kløverstikkene tas. Såvidt jeg kan se kan for eksempel å gi bort ruterstikk til kongen i stedet for å gi bort stikk til hjerter konge fungere. Da baseres alt i at hjerter konge sitter i saks og at nord har den fjerde ruteren samt de fem sparene spillefører vet om. Det som så skjer er at nord blir skviset i tre farger idet kløverstikkene tas. Posisjonene som oppstår kan spesielt interesserte studere selv. Men det ble altså bet i 6NT, og siden Sunndalsøra spilte utgang tapte Bergen Ak 12 IMP på dette spillet uten at de hadde gjort noe galt. Og bergenslaget vant altså kampen ganske klart, så de er klare for lagfinalen sammen med sine klubbkamerater på Bergen Ak 1.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.