Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Surt svingspill

I dag spilles andre dag i VM. Round Robin er på hele 23 runder så det er egentlig ikke så mye man kan lese ut av resultatene så langt. 

NBF oppdaterer mye med hensyn til detaljer som kampoppsett, hvem som spiller på BBO og slikt. Her i bloggen min blir det mest spill, og litt situasjonsrapporter osv.

Undertegnede følger mest med på Norge og mitt nye hjemland New Zealand. Etter selv å ha spilt mange VM for NZ Open (men ikke deltok i uttaksturneringen i år), er jeg meg i Marrakech som ikke spillende kaptein (NPC), men det selvsagt spesielt interessant å følge med på mine tidligere lagkamerater på laget iåpen klasse. I søndagens siste kamp synes jeg NZ sitt lag i Bermuda Bowl var uheldige i kampen mot en av gullfavorittene, Sveits. Dette var Ø/V sine kort i kampens siste spill i kampen som New Zealand ledet før det spillet.

Hva er beste kontrakt med disse kortene?

Det er klart at 6 kløver er helt perfekt, men det er sannelig ikke mange HP til sammen. Det står imidlertid enkelt tolv stikk om ikke det sitter 3-0 i kløver og nord har alle tre uteværende trumf og dermed sikkert trumfstikk. Det er det veldig liten sjanse for, og om syd har alle tre trumfene oppdages det ved å legge ned esset, og finessen kan tas. Det er perfekte kort mot hverandre, vests fjerde spar gir avkast for en ruter, og det blir kun en hjertertaper.

Men...

NZ sitt Ø/V par meldte 6 kløver. I rundt 90% av tilfellene ville den stått, men denne gangen var fru Fortuna på Sveits sin side da de stoppet i 5 kløver og den magiske sursitsen var der:

Med den trumfsitsen ble det en bet i 6 kløver og Sveits vant spillet med 12 IMP. Dermed vant de også kampen med 12,29 - 7,71 VP. Om kløveren sitter 2-1, eller alle de tre uteværende trumfene er hos syd står 6 kløver og det blir 13 IMP i favør NZ, 25 IMP i sving! Det utgjør hele 6,6 VP, dvs. NZ ville vunnet kampen mot gullfavorittene 14.39 -5,61 i stedet.

Merk at det er bet i 3NT også hvis 6 kløver går bet! I teorien er det dermed slik at om 6 kløver går bet så går 3NT bet også. Men i 6 kløver må det bli bet om det er kløvertaper, i 3NT kan kontrakten vinnes likevel om motspillet ikke treffes.

Med ruter ut er det bet i 3NT, Ø/V har bare åtte toppstikk og må innom kløveren. Men motspillet må finnes om det kommer hjerter ut. Spillefører må lasjere den første hjerteren. Da betes 3NT om det skiftes til ruter i andre stikk.  

I Norge sin kamper ble det ikke spilt slem noen steder. Mot Danmark i seniorklassen, en kap Norge vant, spilte Norge 3NT Ø/V og noterte +630. Ved det andre bordet stampet Norge som N/S i 5 ruter mot Ø/V sin 5 kløver. Stampen kostet 500, så Norge vant 4 IMP.

I OPEN fant ikke Norge motspillet mot 3NT, men motstanderlaget Marokko gjorde det og betet 3NT. Norge tapte 12 IMP og mistet i dette siste spillet en grei seier, det ble et lite tap i stedet.

I dameklassen hvor Norge slo Australia ble det uavgjort med +630 i 3NT. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.