Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Steinkjer Open 2023

Det har blitt spilt bridge andre steder enn i VM i Marrakech den siste tiden. I helgen ble populære Steinkjer Open arrangert med par- og lagturnering. Det meldes om at godt arrangement med Tormod Daling som dyktig turneringsleder.

Lagturneringen ble vunnet av Frøya som bestod av Jan Emil Græsli, Jørn Haavik, Rune Hoff og Martin Rian. To lag kom like bak da det var uhyre jevnt.

Resultatene i lagturneringen hvor det deltok 16 lag finner du her.

I parturneringen deltok 36 par og det ble seier etter en jevn innspurt til Jørn Arild Ringseth og Ranja Sivertsvik. De vant med veldig liten margin foran E.Berg-Ovesen og Hakkebo-Høyem.

Jørn og Ranja vant parturneringen!

Resultatene fra parturneringe finner du her.

Merk at neste år har Steinkjer Open tiårs jubileum. Arrangementet vil foregå 7. og 8. september 2024. Her er et spill årets lagturnering hvor ikke alle klarte spilleføringen. Det er dessuten et skjult poeng i motspillet som kanskje er enda verre å finne.

Etter åpning av øst gikk mange innppå med 1 spar som syd. Vest ble raskt spillefører i 3NT, og fra nord kom spar knekt i utspill. Syd legger liten. Det må han gjøre for å beholde forbindelse mellom nord og syd i sparfargen. Hvis ikke syd legger liten (la oss si han tar for A-K i spar i andre og tredje stikk) bør kontrakten vinnes.

Om vest vinner med spar dame i første stikk behøver han ett stikk i hjerter for å komme til ni stikk. Da blir det bet om nord fyker opp med hjerter ess med det samme og spiller sin andre spar, N/S vinner i alt fire sparstikk og for hjerter ess. Men vest kan forpurre den planen for forsvaret ved å ligge unna med spar dame i første stikk. Nord spiller nok mer spar i andre stikk, men nå kan også kontrakten vinnes hvis syd på det tidspunktet tar for begge sparhonnørene og fortsetter fargen. Da har spillefører 1+0+3+4 = 8 sikre stikk og vinner det niende om han får tak ett stikk i hjerter. Men spillefører må ikke ta hjerterfinessen. Og å spille hjerter til kongen i stedet for å ta finessen er logisk siden syd ikke kan få komme inn til sparstikkene. Om syd har hjerter ess er det ikke mulig å vinne 3NT etter den utviklingen.

Å bete kontrakten er vanskelig, men starten er at spar knekt kommer i utspill og vinner stikket. Da kan (double dummy, dvs. med åpne kort), nord skifte til hjerter ess og mer hjerter. I så fall får spillefører hjerterstikket, men han har ikke fått sparstikk, og ett stikk i hjerter gir bare åtte totalt. Hvis han slipper den andre hjerteren for om mulig å få to hjerterstikk stikker syd med damen og tar to sparstikk, og med tre sparstikk ialt (knekten ga jo stikk i stikk en) og to hjerterstikk får forsvaret fem stikk totalt. Det kan også bli bet om syd i andre stikk (sparfortsettelse i stikk to etter at nord har fått for spar knekt) stikker og ikke godspiller vests dame.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.