Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Spådommer

Idet EM i åpen klasse er mer enn halvspilt kan det passe å titte inn i den velkjente glasskulen og komme med noen mer eller mindre velkvalifiserte spådommer om hvordan det går til slutt for de norske lagene. Uheldigvis kan Norsk Tipping, Rikstototo, noen andre spillselskaper og casinoer her og der bekrefte at GeO sin glasskule nok ikke er helt til å stole på. Men jeg gir meg aldri. 

Damene og seniorene har ikke spilt mer enn omtrent en tredel av rundene. Idet de starter tirsdag gjenstår 18 runder av 37 i Åpen, og Norge har gjort unna sin oversitt-kamp. På dette tidspunkt har alle tre lagene en fin posisjon. Målet for alle tre antas å være topp-6 så det blir billetter til VM neste år. Det er ikke urealistisk at Norge kan klare det i alle tre klassene, men spiller de ikke opp mot sitt beste, og/eller er uheldige kan vi reise tomhendte hjem over helgen.

Det er så mange kamper igjen at mye kan skje i alle tre klassene. Før EM mente jeg seniorlaget var det sikreste kortet etter noen sterke resultater internatsjonalt de siste årene med samme mannskap som i dette EM. Det startet litt famlende, men de har spilt seg opp og er med sin 14.plass bare litt over 10 VP bak 6.plassen. I dameklassen har det gått opp og ned. Veldig opp og ned, men mest opp, heldigvis. Først i 6.runde ble det en jevn kamp (mot Tyrkia). Før det var resultatene 0,14 VP, 20, 20, 19,07, Dette viser at potensiale i alle fall er tilstede, og alle tre parene har kommet med noen kallas-lister. I øyeblikket ligger de på 7.plass like bak Danmark. De danske pigene har i alle år hatt en forbløffende evne til å komme seg inn på topp-6, og de har vært nesten faste repersentanter i Venice Cup. Norge har aldri klart det! Dette er det sannelig på tide å endre på, og jeg tror det skal gå bra denne gangen. Kanskje handler det om å finne en litt større grad av stabilitet. Solid spilling betaler seg. Se på Frankrikes damer. Det er dønn solide, ikke de store tingene, egentlig, men uhyre lite feil. Det kan dog ikke være solid-kjedelig, selvsagt. Man må også gripe sjansene og være kreativ av og til. Det gjelder om å finne den fine balansen.    

Før EM hadde jeg også stor tro på det norske laget i Åpen. Og det har jeg fortsatt. Tre sterke par, alle med bra internasjonal erfaring bør tilsi gode muligheter for å være med der oppe. Da Norge spilte EM i Opataja for to år siden var laget gjennom hele turneringen helt med i toppen. Det crashet en av de siste dagene, og hele troppen (jeg var en av dem som coach) var uhyre skuffet da plassen i Bermuda Bowl glapp. Denne gangen holder det helt inn, sier glasskulen min.

Momentum

Jeg har vært med på noen diskusjoner med bl.a. Hoftaniska og landslagssjef Wennerød om begrepet momentum i bridgesammenheng. Er det i de hele tatt noe reelt som påvirker begivenhetenes gang? Slik jeg forstod landslagssjefen er det bare tull. Andre, og spesielt spillere som har vært i mange kampsituasjoner i store mesterskap føler imidlertid det er noe med det der "momentum" som ikke kan forklares. Det har kanskje mest med psykolog og selvtillit å gjøre. Hvis mån får et voldsomt gave-spill kommer det som regel flere gode spill i kjølvannet av det, og motsatt, når ting går galt kan det føles som om det er det samme hva man gjør i fortsettelsen, alt går galt. Selvsagt er det ingen rasjonell forklaring på dette, og Wennerød har nok rett i at det først og fremst handler om å spille ett spill av gangen.Likevel, jeg håper på et positivt momentum for alle de tre norske lagene utover denne uken. La oss gjerne få noen spill av det jeg nå skal fortelle, og aller helst tidlig i kampene. Spillet er fra seniorenes kamp mot Polen, og det kom (dessverre) i det nest siste spillet. At det ble fulgt opp med et stort norsk gevinstspill i det siste spillet beviser vel ingen ting med hensyn til momentum, men...

2200 Kongsvinger 

Å notere en score av typen postnummer er alltid deilig. Her tror jeg Arve Farstad og Tor Bakke hadde litt problemer med å unngå og trekke på smilebåndet.

 

 .     

I åpent rom spilte Mæsel-Mæsel (N/S) mot 4 spar som ble vunnet akkurat. Polens nord åpnet med en svak grand, og Bakke (øst) doblet som straff (sterkt)). Etter to passer redoblet nord, åpenbart for at de skulle rømme til et bedre sted, men syd passet! Mot 1 grand redoblet spilte Bakke ut tre store ruter og fortsatte med en fjerde runde av fargen så hans femte ruter ble godspilt. Spilleførers beste plan nå ville vært å ta fire kløverstikk og fri seg i hjerter i håp om å få et sjette stikk og gå to, eller kanskje "kun" en redoblet bet. Da han tok bare to runder kløver og forsøkte spar til kongen ramlet taket i hodet på han. Bakke stakk og tok ess-konge i hjerter og det godspilte ruterstikket, så spar gjennom syds knekt til tieren og damen. På det siste sparstikket måtte nord holde enten kløver ess eller den nå godspilte hjerter dame. Nord får være litt unnskyldt, stort mer uinspirerende kontrakt skal man lete lenge etter. Så han fulgte ikke med på hva Farstad kastet underveis (bare husket at vest hadde en haug med kløver fra start), så med to kort igjen kastet han hjerter dame og holdt kløver ess, men Farstad tok da for hjerter knekt i siste stikk! Fire redoblet bet i sonen, og det ga 18 IMP til Norge.

Vi håper alle de tre lagene kan få ut sitt potensiale de neste dagene, og først og fremst spille godt, men noen gratis glad-spill av typen "Kongsvinger" er heller ikke å forakte. Min konklusjon etter å ha tittet i glasskula er at Norge vil gjøre det skarpt. Tipset blir at vi får med to lag til VM. Å få med ett lag vil vel være tilfredstillende, men om ingen av lagene klarer det må vi få lov å bli skuffet selv om det er godt nivå, og det vil bli en intens kamp om VM-plassene.

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.