Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Småspillenes betydning (2)

Du kunne forleden lese om viktigheten av å spille godt også i småspillene, også i lagkamp. Det var et spill fra 1.divisjon. Her er et spill til som viser hvordan en 5-6 IMP'er kan vinnes, eller tapes. Dette er en fin motspillsprøve du kan forsøke deg på, et spill sakset fra velkomstbulletinen til Gold Coast Congress i Australia.

Liam Milne fra New Zealand (bor i Australia nå) er i tillegg til at han er en toppspiller (klar for Australias lag til Bermuda Bowl i år) en meget lovende, ung bridgeskribent. Han skriver blant annet av og til på web-siden bridgewinners.com og i diverse bulletiner på bridgefestivaler.

Liam Milne leverer bridgestoff som verd å lese!

Her skal du få (med tillatelse) en sakset (oversatt) artikkel skrevet av Milne, fra velkomstbulletinen forut for Gold Coast Congress i Australia som starter i helgen.

Motspill er en av de vanskeligste delene av bridge. I bulletinene neste uke vil Liam gi neon instruktive eksempler, forhåpentligvis hver dag.

Han forsikrer om at det ikke vil bli superkompliserte ting som å kunne forutse spilleførers skvis osv, og dermed bryte forbindelsen og slikt, men heller logiske tankerekker som gjør at man kan finne fordelingen og hvor honnørene sitter slik at det riktige trekket kan gjøres i det kritiske øyeblikket. Liam: Forsøk å tenke godt gjennom problemet før du titter på løsningen!.

//

Du sitter altså øst.

Din makker spiller ut en liten spar mot 3 spar og en litt overraskende blindemann kommer ned. Du ville kanskje ikke selv sagt 3 spar med dobbelton, men det er ikke ditt problem.

Spillefører tar for spar ess og spiller liten kløver, liten fra deg og kongen fra syd. Så tar han to store spar (makker følger med småkort) og sender hjerter knekt rundt til din dame. På dette tidspunkt ser det ikke ut til å haste med å spille kløver, så du fortsetter med hjerter som går til tieren, kongen fra makker og esset. Så hjerter til nieren hos syd før han frir seg med liten kløver, makker følger med knekten.

Hva vet du?

Spillefører har vist KQJ - femte i spar fra start. Han hadde trolig kun tre hjerter (J-10-9) fra start, noe som bekreftes av makkers fordelingskast samt at syd ikke meldte 2 hjerter i stedet for 2 spar da han inviterte til utgang. Syd kan nok ikke ha K-Q-x i kløver, da ville han helt sikkert på et tidspunkt ha spilt den andre runden kløver fra nord.

Altså har syd tre ruter.

Han har vist 10 HP allerede, og om han har ruter knekt får vi kun ett stikk i ruter. Han må for at vi skal ha en sjanse ha tre små ruter, eller tieren tredje. Da kan vi få to stikk i den fargen, og beten. Og han vil i så fall få to rutertapere om vi ikke rører ruteren. Din makker kan jo nå bare fortsette med kløver, «no problem», ikke sant?

Det sitter nesten helt sikkert omtrent slik:

Problemet er at om du lar makkeren din beholde for kløver knekt kan det gå galt.

En må alltid huske på at selv om det ser så soleklart ut for deg kan det hende makker ikke vet akkurat det samme. Han vet nemlig i dette spillet ikke minorfordelingen på samme måte som du gjør det!

Hvis kløveren sitter 3-3 mellom øst og syd vil en tredje runde kløver fra vest være feil motspill, det setter opp nords fjerde kløver for et ruteravkast, og vi får ikke ruterstikk (da har syd 5-3-2-3). I så fall er ruterskift fra vest riktig. Og skifter han til ruter - som altså kan være riktig fra hans synspunkt - slipper spillefører ruteren mot håndens tier og taper kun ett stikk i fargen, ni stikk totalt.

Du vet at fordelingen ikke er slik, og da må du ta ansvar. Stikk over makkers kløver knekt og spill en kløver til, for det er du som vet at det er riktig motspill!

Etter det motspillet må spillefører tape to stikk i ruter – en bet.

Huskeregel: Hvis du vet hva som er riktig motspill, ta ansvar (om du kan) og spill det motspillet! Hvis du lar makker være inne i gjetteposisjoner ofte nok vil han noen ganger gjette feil. //

Hvis du ønsker å følge Liam sine artikler i bulletinene fra Gold Coast Congress i neste uke så finner du dem her (under bulletins).

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.