Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Slem (1)

I helgen var det en lagturnering her i New Zealand, og utover søndagen kom det en del interessante slemspill. 

Her er ett av dem hvor øst som giver hadde fått utlevert en veldig fin hånd:

Spørsmål 1: Hva åpner du med, og hva er planen for de videre meldingene?

Jeg tror åpning med 2NT er best, en liten løgn, men det blir det vel samme hva du velger å si? Magne vil nok argumentere for 1 ruter, men hvordan har du da tenkt å få makker til å forstå at du er så sterk? Uansett hva øst velger bør vel Ø/V finne frem til slem:

 

Slik som kortene så ut mot hverandre var det så prefekt at både 7 ruter og 7 spar er glimrende storeslemmer.

Spørsmål 2: Hva er den beste/riktige kontrakten, og er dette en store- eller lilleslem?

La oss innrømme det, her er kortene så perfekte mot hverandre at det med de fleste vanlige system er vanskelig å diagnostisere i meldingene at det er så perfekt. Både K-J i hjerter mot østs farge er helt perfekt, og Q-J i ruter nydelige kort, og i ruterkontrakt også helt supre kort, for eksempel knekten siden øst også har tieren.

I storeslem er det 7 ruter som er best, og sikrest. Den kan vinnes selv om sparfargen sitter skjevt. Det er bare å få tatt en kløverstjeling hos øst så blir det fem trumfstikk i ruterkontrakt som sammen med tre sparstikk (hvis den fargen sitter 4-1), fire hjerterstikk og kløver ess = 13 stikk.

Hvis man spiller storeslem i spar er det også bra, men kan bli bet om man er så uheldig at det sitter skjevt og det blir spartaper.

Det står i 7 grand også slik det sitter, men den er litt mer usikker enn ruterkontrakt. Også i grandkontrakt må sparen gi full uttelling.

Hvis vi er enige om at det i meldingene ikke er lett å finne ut at det er så perfekt at det bør spilles storeslem havner man i lilleslem. Da mener jeg det er best å spille 6 spar (eller ideelt 6NT) for litt flere poeng enn i ruterslem, for det blir +980 i sparkontrakt selv om det er en spartaper.

Da spillet forekom i lagturneringen i helgen fant faktisk ingen storeslem. De aller fleste spilte 6 spar, noen var i 6 ruter, og noen få par stoppet i utgang. De som ikke kom seg i slem hadde startet med åpningen 1 ruter. Det går nok bra ofte etter ruteråpning også, men i dette tilfellet hoppet syd flere steder innpå med 3 kløver, og da ble det litt vanskeligere for Ø/V å finne ut om den samlede styrken.

Mine lagkamerater satt mot en øst-spiller som åpnet med 1 ruter. Syd hoppet innpå med 3 kløver – sperr. Vest doblet for «take-out». Nå var nord i det humoristiske hjørnet og kunne ikke stoppe seg selv; han meldte hva jeg vil kalle en «joke melding» på dårlig norsk, eller tullemelding på god norsk: nord sa 3NT! Idet den blir doblet vil han selvsagt plukke ut i 4 kløver, men han var nok vel vitende om at det kunne bli veldig kostbart i 4 kløver doblet også.

Ja da, dett er bare vas. Men å bløffe 3NT etter makkers sperremelding i minor for å strø sand i maskineriet for motparten er en ikke uvanlig strategi med tilpasning til sperremeldingen. Men jeg tror det er første gangen jeg har sett det gjort med fordelingen 3-4-3-3 og ikke ett eneste honnørpoeng. Spesielt siden det var lik sone er det selvsagt galamatias.

Men dette surret gjorde at Ø/V ble forvirret. Øst visste ikke at vest hadde så bra kort, og vest visste i hvert fall ikke at åpneren satt med 20 poeng. Dermed rotet de det til og endte i 5 ruter!

Å notere +440 var nitrist, og 11 IMP ut mot en normal slem ved vårt bord der vi meldte 6 spar. Etter spillet var vi litt bekymret vi skulle tape det mot en mulig storeslem ved det andre bordet. Det gjorde vi ikke, men det kunne blitt tapsspill om Ø/V hadde doblet N/S i tullemeldingen 3NT, så doblet 4 kløver idet nord tar ut. Der blir det maks fem stikk (får kun stikk for syds trumffarge) som er -1100, men det kan godt bli bare fire stikk også om Ø/V finner motspillet – trumfhøyning for vests kløverbeholdning. I så fall ville den såkalte moroa kostet -1400.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.