Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SVINGSPILL (1)

I helgens runde i en av OCBL turneringene kom det et fantastisk spill hvor det ble stor sving i veldig mange kamper. Først og fremst var det et meldeproblem for syd noen steder, spesielt der hvor Ø/V var skikkelig aggressive i meldingene.

Du sitter syd i andre hånd med dette og meldingene starter:

Hva melder du nå?

Her er det viktig med noen avtaler. Det kan virke naturlig å si 5 spar. Et alternativ med ingen i sonen er å doble. De må vel bli minst 300, kanskje mer. Det er kanskje ikke så sannsynlig vi har slem i kortene?

Hva betyr pass?

Dette er en meldesituasjon hvor mange har avtalt at pass er kravmelding. Det sier: «jeg er ikke sikker på om vi skal spille motspill (i så fall doblet), eller om vi skal melde mer. Det er altså krav, og makkeren vil vurdere om han tror vi kan spille kontrakt, eller hvis han ikke tror det må han doble.

Hvorfor er passen krav?

Det er fordi 4 ruter var sperremelding, og øst har en passet hånd. Nå er det klart at Ø/V ikke har meldt utgang (5 ruter) fordi de tror det er de som har utgang i kortene, nei de stamper mot vår utgang.

Slike kravpass-situasjoner må være tydelig avklart, for i mange meldingsforløp er det mer uklart om hvem som har kortene. Da er dobling straff, og pass betyr bare at man ikke har mer å si. Hvis det er en kravpass-situasjon er dobler fra førstemann som må melde av oss en  advarsel, mens pass er inviterende.

En klarere kravpass-situasjon er hvis egen side allerede har krevd til utgang (for eksempel med Stenberg 2NT) og motarten melder over vår utgang. Her har ikke det skjedd. Nord har riktignok meldt utgang, men det betyr ikke at vi vet vi har utgang i kortene. Men vest har vist en svak hånd, og øst har en passet hånd, og i slike tilfeller er det gode argumenter for å bruke kravpass når de melder over vår utgang.

Min lagkamerat på syds plass som spilte mot svenskene Mikael og Ola Rimstedt sa imidlertid 5 spar, ikke en urimelig melding. Da foreslo nord 6 kløver, øst passet og det var syds tur igjen.

Ville du passet 6 kløver, eller korrigert til 6 spar?

Syd sa 6 spar. Da doblet fra vest. Doblingen gjorde at det ble et fantastisk avslutning på spillet som så slik ut i sin helhet:

Vest sin dobling var LIGHTNERDOBLING som ber om et unaturlig utspill. Siden N/S hadde vært i 6 kløver et lite øyeblikk forstod øst at doblingen måtte være fordi vest var renons i kløver, og han spilte ut den fargen. Vest kunne stjele i første stikk, og senere måtte øst få for kløver konge – en doblet bet!

Hvis ikke kløver kommer ut må sparen tippes for å vinne 6 spar. Og merk at 6 kløver står alltid hvis sparen tippes. I kløverkontrakt er det lettere å gjette riktig i spar siden spillefører oppdager at øst har tre kløver og vest er renons. Da er det ingen god variant å spille på sparfinesse gjennom øst da finessen kun er riktig om vest har renons i kløver og singel spar, dvs. tolv kort i rødfargene!

La oss se litt på hva som skjedde rundt omkring i salen hvor norske spillere var involvert.

Lag SKEIDAR sitt N/S-par var etter at Ø/V stampet i 6 ruter i 6 spar udoblet etter at de først hadde vært i 6 kløver. Mot 6 spar fant øst kløver ut uten Lightnerdobling - en bet. Ved det andre bordet fikk N/S spille 6 kløver og noterte +920, 14 IMP ut for SKEIDAR.

Lag FASTING sitt N/S-par gikk bet i 6 spar doblet etter kløverutspill, og 6 kløver ble vunnet ved det andre bordet, -14 IMP for de norske i den kampen også.

NORWEGIAN AMAZONES sitt Ø/V-par (Vist-Heskje) gjorde det teoretisk riktige da de «tok pengene» idet Ø/V var i 6 ruter. De doblet og fikk +500 hvor det altså er fare for bet i 6 spar om de melder det. N/S ved det andre bordet var Jessica Larsson og Jørgen Molberg som spiller for et svensk lag. De stoppet i 5 kløver, +420. Dermed ble det kun en liten sving i den kampen, 2 IMP i favør NORGEWGIAN AMAZONES.

I DE BOTTON sin kamp slapp deres Ø/V par unna med -300 i 5 ruter, mens Hoftaniska- T.Helness fikk hjem 6 kløver, 12 IMP til DE BOTTON.

I lag SELIGMAN (Brogeland-Lindsqvist) sin kamp ble slem vunnet ved begge bord.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.