Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SUMMER (!) FESTIVAL OF BRIDGE

Akkurat nå pågår Summer Bridge Festival i Australias hovedstad Canberra. De fleste spillerne er naturlig nok fra Australia og New Zealand, men det deltar også spillere fra Østerrike, England, USA og noen andre land.

Sommerfestivalen er alltid årets første store begivenhet på disse breddegrader. Det er en rekke forskjellige turneringer og tilbud for alle. Å komme hit kan være et godt alternativ for nordmenn som kanskje kan tenke seg en litt spesiell ferie på andre siden av kloden når vinteren herjer hjemme. Å utforske Australia og kanskje også New Zealand, samt å kombinere det med bridge funker! Og det er i alle fall en nordmann i New Zealand som kan tenke seg norsk besøk…

Neste store bridgearrangement her nede er Gold Coast Congress i februar. Å ta med seg begge festivalene og reise rundt i mellomtiden kan bli en kanonferie for norske bridgespillere!

Her i Canberra har vi spilt siden onsdag og det blir totalt tolv dager med spilling. Hovedturneringene starter nå i helgen, og lagturneringen som er den mest prestisjetunge pågår hele neste uke. Så det blir nok noen spillhistorier fra Australia her i bloggen de neste dagene.

Her er et interessant spill fra første spilledag:

Motparten melder ikke noe for en gangs skyld. Her er det slem på gang, og kanskje storeslem også?

Joda, 7 spar er glimrende. Men hvordan spiller du den som nord med kløver knekt i utspill fra øst?

Det er tolv toppstikk med fem i spar, tre i hjerter og tre i kløver samt ruter ess. Den enkleste måten å få tak i det trettende ser ut til å være å stjele en kløver på den korte trumfhånden, syd. Det gir som kjent ett ekstra trumfstikk. Stjelingen må dog tas før motpartens trumf er tatt ut (spillefører kan ta to runder trumf) mens det er igjen trumf hos syd. Bør den kløveren stjeles lavt?

Hvis man som spilleplan velger kløverstjeling med liten trumf går det bra om ikke øst har seks kløver og vest bare en kløver slik at han kan stjele over.

Kanskje bør kløveren stjeles med kongen for sikkerhets skyld? Nei, da blir det trumftaper om trumfen sitter 4-1. Det er større sjanse for det enn 6-1 i kløver.

Det er en alternativ spilleplan; ta ut trumfen og så stjele en hjerter hos nord. Stjelingen på den lange trumfhånden gir ikke noe ekstra trumfstikk, men den femte hjerteren blir godspilt om hjerteren sitter 4-3. Dessuten kan det være noen skvissjanser etterpå om for eksempel øst har fem hjerter og vest har kløverholdet, da blir det en dobbelskvis til slutt - ingen klarer å holde ruter.

Men den klart enkleste og beste sjansen må være å trumfe en kløver lavt, og når det går bra tas trumfen ut fulgt av «claim» av tretten stikk.

For de som meldte storeslem var det surt å gå bet da det satt slik:

Mange var i lilleslem som enkelt ble vunnet, noen var bare i utgang. Men det var en del som meldte godt og fant frem til 7 spar også. To av dem vant den (feil motspill), men nesten en fjerdedel av N/S-parene spilte 7 spar med en bet da de prøvde å stjele en kløver lavt bare for å se at vest stjal over!

Merk at den planen med godspilling av hjerteren heller ikke går da fargen sitter 5-2. Dobbelskvis fungerer heller ikke siden vest sitter bak holdene i begge de røde fargene. Ruterutspill ville dessuten effektivt ha brutt forbindelsen til en slik skvis. Så det står faktisk ikke i 7 spar slik det sitter selv om det spilles med åpne kort, noe computeranalysen på resultatsiden også forteller:

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.